Krausz Andrea | 2022.09.17. 07:00
Kutyás strand miatt gyűjtenek aláírásokat Zamárdiban
Kutyás strand kialakítását szeretnék elérni Zamárdiban. Az interneten megjelent kérelmet eddig több mint ezren írták alá. Az önkormányzat elé viszik az ügyet.

„Szeretném a zamárdi kutyások körében és az itt nyaraló gazdik nevében kérni, hogy Zamárdiban, az Önkormányzat által kijelölt helyen legyen lehetőség kutyát úsztatni.” – fogalmaznak az online petíció aláírói.

Kutyás strandot szeretnének Zamárdiban
Fotó: Krausz Andrea

A kutyás strand ötlete nem először merül fel

– Többször is szerepelt már a képviselő-testület előtt, de nem szavazták meg. Lassan azonban eljön az igazság órája. Ezt a jogos igényt nem lehet már elodázni – mondta Pach Gábor, zamárdi vállalkozó, a kutyás strand létesítésének egyik támogatója.

– Ha az ebek és a gazdik egy helyre koncentrálódnának, akkor megszűnhetne a kutyások és a „nemkutyások” közötti feszültség

utalt arra Pach Gábor, hogy a nyári szezonban egyáltalán nem lehet levinni a strandra a négylábúakat, akik a legnagyobb melegben így a vízbe sem mehetnek be.

Mit csináljanak 40 fokban a Balatonnál üdülő kutyások?
Fotó: Mészáros Annarózsa

Becsúszik a kutya a Balatonba

– Őszintén szólva a tilalom ellenére is lejárok a partra a weimari vizslámmal, és néha a kutya igenis „becsúszik” a Balatonba. A felelős állattartáshoz az is hozzátartozik, hogy

nyáron, a 40 fokos hőségben nekik is szükségük van a vízre, a hűsölésre.

Az ebből adódó konfliktusokat egy elkerített, fizetős kutyás strand kialakítása megoldaná. Szerintem a fonyódi, vagy a keszthelyi mintát kell követnünk. Ezekben a városokban ugyanis sikeresen működnek a fizetős kutyás strandok, ahol példás rend és tisztaság van. Az ebtartók nagy része ugyanis környezetbarát – fogalmazott a zamárdi vállalkozó.

Mintául szolgálhat a keszthelyi kutyás park és piknikhely
Fotó: Mészáros Annarózsa

Siófokról is átmennének a kutyások

A likeBalaton.hu is beszámolt többek közt a keszthelyi kutyás park és piknikhely működéséről, ahol büfé, kutyajátszótér és más szolgáltatások állnak rendelkezésre. Figyelnek a kutyás etikett betartására, a parkban csak oltott, féreghajtott és chippel ellátott kutyákat fogadnak, és a helyet azoknak ajánlják, akik fegyelmezni tudják kedvencüket.

– Sokan mondják, hogy nem kell kutyás strand Zamárdiba, hiszen a fesztiválok miatt van itt elég zaj.

A turizmust illetően viszont látnunk kell, hogy egyre több a fizetőképes kutyás turista, akiknek szükségük van az ilyen típusú szolgáltatásra,

hiszen sokaknál a négylábú igazi családtagnak számít. Ráadásul Siófokon sincs kutyás strand, és szerintem onnan is sokan átjárnának Zamárdiba. A turizmusban olyan attrakciókat kell nyújtani egy településnek, amivel a többiek nem rendelkeznek – mondta Pach Gábor, aki szerint további egyeztetések szükségesek a helyszínt illetően.

A kutya családtag
Fotó: Krausz Andrea

– 4-5 kivitelezhető helyszín jön számításba, amiről egyeztetni lehetne, de szerintem csak egy körbekerített strand jelentene megnyugtató megoldást.

Első körben beszélgetésekre, ötletelésekre van szükség.

Bár többször is elutasították a kérelmet, látni kell, hogy változnak a prioritások. Nagyon bízom benne, hogy ezúttal eléri célját a petíció, és megoldható lesz a kutyás strand Zamárdiban – fogalmazott Pach Gábor.

Nyitókép: Illusztráció/Mészáros AnnarózsaMegosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva