Krausz Andrea | 2022.08.20. 07:00
Aranyat találtak Zamárdiban
Arany lelet bukkant elő egy avar kori sírból Zamárdiban. Az érme valószínűleg annak az aranyadónak volt a része, amit Bizánc fizetett a béke fejében az avar kagánnak.

Az arany leletet a Kárpát-medence legnagyobb avar kori (6-8. század) temetőjében, Zamárdiban találták. A feltárását 1972-ben kezdték meg a régészek. Az elmúlt években több mint 2800 sírt találtak, további 2000 még feltáratlan.

Arany lelet került elő a Zamárdiban, ahol avar kori sírok után kutattak.

Évek óta tart az avar kori sírok feltárása Zamárdiban
Fotó: Krausz Andrea

Arany lelet volt a sírban

Szakemberek a közösségi oldalon arról számoltak be, hogy idén is folytatódott Zamárdiban a „Rétiföldek avar kori régészeti ásatás”. 43 avar kori sírból (i.sz. 600-630) került elő értékes régészeti lelet. Találtak bronz lemezekkel díszített favödröket, aranyozott bronz övdíszt és kerámia edényeket is.

De mindezek közül a legérdekesebb a „nemzet aranya”.

Bizáncban készült

A bejegyzés szerint Dr. Balogh Csilla ásatásvezető mellett Dr. Kustár Ágnes, Dr. Rendes Katalin, Dr. Suskovics Csilla antropológusok, valamint Dr. Erdősi László régész is csatlakozott a szakmai stábhoz Zamárdiban. Azt írták, hogy a pénzérem, egy 616-625 között vert, Bizánc valamelyik verdéjében készült, arany, könnyű solidus.

Heraclius és Heraclius Constantinus arany pénze volt, a két oldalán az uralkodók láthatók.

Arany lelet került elő a Zamárdiban, ahol avar kori sírok után kutattak.

Az arany lelet az egyik uralkodó arcmásával
Fotó: Facebook/Metzker Krisztina

Nagyon értékes

Az arany lelet egy 35-45 évesen meghalt férfi mellett volt a sírban. Különlegessége, hogy a pereméről kisebb darabokat levágtak,

amiből talán a férfi asszonyának készíttetett ékszert.

Valószínűleg annak a nagy mennyiségű aranyadónak volt a része, amit Bizánc fizetett a béke fejében az avar kagánnak.

Lovasok maradványai lóval együtt

A régészek kiástak még három ló-lovas sírpárt is. Mint írták, a halott lábához külön gödörbe temették el az állatot. A lovak mellett megtalálták a lándzsát, lószerszámokat, íjakat, nyilakat.

A lovakat díszes lószerszámokkal díszítették.

Barokkos mintájú, három karéjos, rojtos végű lószerszám-veretekből többféle típus is előkerült a sírokból. A fej- és a farhámokat préselt félgömb alakú rozettákkal verték ki. Mindegyik feltárt darab kis műalkotás a maga nemében.

Nyitókép: Illusztráció/Krausz Andrea

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva