likeBalaton.hu | 2022.01.16. 12:00
Virtuális játékok is lesznek Zamárdi új közösségi épületében
Átadták Zamárdi legkülönlegesebb építményét, a "The ZAM" elnevezésű többfunkciós közösségi házat. A lapított gömb, vagy ufó-alakú rendezvénytérhez hatalmas tetőterasz és büfé is tartozik.

A ZAM alapkövét 2019-ben rakta le az önkormányzat, műszaki átadása már tavaly megtörtént, de a kiegészítő munkák és a pandémia miatt csak az idén került sor a hivatalos átadásra.

A létesítmény a tervek szerint 2022 nyarán nyitja meg kapuit, az üzemeltetéséhez pedig pályázati úton keres partnert az önkormányzat.

Alul rendezvénytérrel, felül panorámaterasszal rendelkezik a “The ZAM”
Fotó: Krausz Andrea

Ahogy a likeBalaton.hu korábban már megírta, a “The ZAM” közösségi épületére közbeszerzési pályázatot írt ki az önkormányzat, melyet a Studio A4 nyert meg. Kendik Géza vezető tervező ezzel a tervével 2018-ban a döntőbe jutott a barcelonai 2A nevű építészeti magazin tervezői versenyében, később pedig bekerült az ArchDaily Év Épülete díj nevezettjei közé.

A 150 négyzetméter alapterületű, lapított gömb alakú kiállítótérben kezdetben virtuális játékok lesznek, de alkalmas lehet közösségi rendezvények, esküvők megtartására is.

A lapított gömbben virtuális játékok is lesznek
Fotó: Krausz Andrea

A későbbiekben a Zamárdi Művésztelep és más művészek alkotásai mellett a város avar kori leleteiből összeállított kiállítást is itt mutatják be.

– Döbbenetes, hogy Zamárdi történelmi múltját és hagyatékát még mindig nem ismerik az emberek. Nem titkolt vágyam, hogy egy avar kori kiállítással nyissunk – nyilatkozta korábban a likeBalaton.hu-nak Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere.

Az egybefüggő, 200 fő befogadására képes tetőtéri teraszáról kilátás nyílik a Balatonra, amely programok helyszíne lehet egész nyáron át, az alsó részen pedig egy vendéglátóhelyet is kialakítottak.

Büfét is kialakítottak az alsó részen
Fotó: Krausz Andrea

Az épület a városi teniszpályák mellett található, saját parkolóval, biciklitárolóval és zöld területtel rendelkezik. A ZAM 431 millió forintos állami támogatásból, TOP-os pályázat keretében valósult meg.

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva