Krausz Andrea | 2019.05.05. 14:00
Zamárdi többfunkciós kulturális teret épít
Az alapkőletétellel egyidőben el is kezdődött az építkezés. A Tihanyra néző Balaton-parti épület egy látványteraszt is kap, ahol kávézóval és színvonalas kulturális programokkal várják majd a betérőket.

A többfunkciós létesítmény kiállításoknak és rendezvényeknek adhat otthont, és a város szimbólumává is válhat. Lapított gömb, vagy ufó-alakú formája remélhetően elnyeri majd a nagyközönség tetszését is. Az építész szakmáét ugyanis már elnyerte. Kendik Géza (A4 Studio) terve 2018-ban döntőbe jutott a barcelonai 2A nevű építészeti magazin tervezői versenyében. A jövőben megvalósuló épületek kategóriájában olasz, svájci, dán, bolgár, finn, orosz és francia projektek mellett szerepelt a legjobbak között.

A Kendik Géza tervező által megálmodott épület a város szimbóluma lehet (Fotó: facebook/Witzmann Mihály)

A közösségi épület a település legfrekventáltabb részén, a parti sétány közelében, a Kiss Ernő utca és a Bácskay utca által határolt területen épül fel. A város nagyon felkapott, rengeteg rendezvénynek biztosít helyszínt, Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere szerint ez egy hiánypótló létesítmény lesz.

Nagyon sok rendezvényünk van nyáron, de számos alkalommal kénytelenek voltunk lemondani a kisebb szervezéseket. Ez a többfunkciós kiállító- és bemutatótér rossz időben alternatívát jelenthet, és azt gondolom, hogy az épület kinézetéből adódóan egy emblematikus létesítmény lesz, ami később a város szimbólumává is válhat – mondta a LikeBalatonnak Csákovics Gyula. A településen Tálos Ágota szervezésében évek óta művésztáborok működnek, de a közösségi házon kívül nem volt olyan hely, ahol az időszaki kiállítások megfelelő helyet kaphattak volna. A táborba invitált alkotók mostantól modern környezetben mutathatják be műveiket.

A polgármester egyébként azt reméli, hogy a város múltját is be tudják majd mutatni. – Döbbenetes, hogy Zamárdi történelmi múltját és hagyatékát még mindig nem ismerik! Nem titkolt vágyam, hogy akár már az első szezonban egy időszaki avar kori kiállítással nyissunk! – emelte ki a város vezetője.

Az avar kori leletek feltárása napjainkban is zajlik (Fotó: Krausz Andrea)

Zamárdiban egyébként a Kárpát-medence legjelentősebb avar kori leletegyüttese rejtőzik a földben. Az 1997-ig feltárt 2368 sír anyagának tudományos igényű közlése és feldolgozása már elkészült, azonban a 2015-ben újrakezdett ásatás eredményeiről eddig kevés információ látott napvilágot, hiszen a leletanyag restaurálása és feldolgozása még folyamatban van.

Az épület tetőteraszán egy vendéglátó helyet, kávézót alakítanak ki, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Balatonra. A partszakasz használói számára egy sokrétű kiszolgáló egységet alakítanak ki mosdóval, öltözővel, zuhanyzóval, pelenkázóval, csomagmegőrzővel és telefontöltő-bázissal.

A zamárdi többfunkciós kiállító- és bemutatótér alapkőletétele. Balról Csákovics Gyula, Zamárdi polgámestere, jobbról Witzmann Mihály, a térség országyűlési képviselője (FIDESZ) (Fotó: facebook/Witzmann Mihály)

Fogadások, rendezvények, esküvők megtartására is alkalmas lesz ez a helyszín, azt látjuk, hogy a város területén egyre több a kültéri esküvő, tehát biztosan bérbe fogják venni! A kiállítótér, vagyis a lapított gömb végre kisebb komolyzenei rendezvényeket is befogadhat. Kocsis Zoltán zongoraművész (Zamárdi díszpogára) özvegyével és fiával már régóta terveztük hasonló események megrendezését – emelte ki Csákovics Gyula, aki hozzátette, hogy a közelben működő teniszpályák, valamint a később megvalósuló kikötő „háttérbázisaként” is működhet az épület, főként, ha nemzetközi rendezvényeket szerveznek majd. A komplexum akár egész évben nyitva lehet, a téli programok kiszolgálására is megfelelő.

Az építkezés várhatóan 2020 áprilisára fejeződhet be, az üzemeltetésről a későbbiekben dönt a képviselő-testület. A turisztikai projekthez 350 millió forintot nyert az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP), melyet további a 82 millió forinttal egészítenek ki. Az önerőhöz nem volt szükség hitel felvételére. A zamárdi idegenforgami adóbevételek évről évre emelkednek, tavaly ez az összeg elérte a 165 millió forintot.

További érdekességek Zamárdiról:

A Balaton Soundról itt írunk.

A zamárdiban idén első alkalommal megrendezendő Red Bull Air Race-ről itt írunk.

Zamárdi látnivalóiról itt írunk.

Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva