Krausz Andrea | 2021.03.26. 06:00
Elképesztően különleges épülettel gazdagodott Zamárdi
Egy olyan karakteres, többfunkciós közösségi ház létesült a Balaton-parti városban, amely akár a település szimbólumává is válhat. A "The Zam!" magában foglal egy lapított gömb, vagy ufó-alakú rendezvényteret, valamint egy hatalmas tetőteraszt, ahonnan gyönyörű látvány nyílik Tihanyra.

A közösségi épület a település legfrekventáltabb részén, a parti sétány közelében, a Kiss Ernő utca és a Bácskay utca által határolt területen épült fel 2020-ban.

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármester a likeBalaton.hu-nak 2019-ben azt nyilatkozta, hogy nagyon sok rendezvényük van nyáron, de számos alkalommal kénytelenek voltak lemondani a kisebb szervezéseket. Ez a többfunkciós kiállító- és bemutatótér rossz időben alternatívát jelenthet a városnak, az épület kinézetéből adódóan pedig egy emblematikus létesítmény lesz, ami később a város szimbólumává is válhat.

Fotó: Bujnovszky Tamás – Studio A4

 

Az épület tetőteraszán egy vendéglátó helyet, kávézót alakítanak ki, a partszakasz használói pedig a többi között mosdót, öltözőt, zuhanyzót, pelenkázót és csomagmegőrzőt is találhatnak az objektumban.

The Zam közösségi épületére korábban közbeszerzési pályázatot írt ki az önkormányzat, melyet a Studio A4 nyert meg. Kendik Géza vezető tervező ezzel a tervével 2018-ban a döntőbe jutott a barcelonai 2A nevű építészeti magazin tervezői versenyében, később pedig bekerült az ArchDaily Év Épülete díj nevezettjei közé.

A Balaton építészeti és kulturális szempontból igazán különleges, az újonnan emelt épületek tervezése gyakran nagy…

Posted by Építészfórum on Tuesday, March 23, 2021

 

Az Építészfórum.hu elemzésében kiemelte, hogy a Balaton egységes építészeti összképének hiánya miatt a tervezés önmagában is nagy kihívás volt.

„A balatoni településeken ugyanis nem jellemző az egységes építészeti stílus, minden korszak nyomot hagyott a helyiek által lakott faluközpontokon és a nyaralóövezeteken egyaránt – hol kvalitásos, hol kifejezetten silány épületek formájában. A Balaton legkarakteresebb és leginkább minőségi épületei általában a hagyományos népi építészet, a történelmi templomok, a historizáló villák, vagy – és esetünkben ez a legfontosabb – az 1960-as évek kísérletező szellemiségű későmodern, turisztikai célú épületei közül kerülnek ki.

Mivel korunk építészetéhez az utóbbi stílus áll legközelebb, célszerű ehhez igazodni, és inspirációként a későmodern épületekhez fordulni. Ez történhetett a Zam! esetében is, mely megidézi a környék ikonikus alkotásainak hangulatát”

– írja a az epiteszforum.hu, utalva pl. a tihanyi hajóállomás egykori postapavilonjára, vagy a tihanyi révben álló úgynevezett Kör Presszó épületére.

The ZAM!

https://a4studio.hu/

Posted by A4 studio on Monday, November 30, 2020

 

Mint kiemelik: a Zamárdiban megépült The Zam! megfelel az elvárásoknak. Kapcsolódik a balatoni későmodern hagyományhoz, ezáltal illik környezetéhez, valamint többfunkciós kialakításának köszönhetően minden feltétel adott a főszezonon kívüli használathoz.

Nyitókép: Bujnovszky Tamás – Studio A4

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva