Krausz Andrea | 2022.03.25. 10:00
ZamJam – jazz és irodalmi fesztivált indítanak útjára Zamárdiban
Zamárdiban idén nyáron szabályosan berobban a fesztiválszezon. A visszatérő Balaton Sound és Strand mellett július 28-tól ZamJam elnevezéssel egy minőségi butikfesztivál debütál a városban a VOLT Produkció szervezésében.

A Kool and the Gang, Shaggy és Geszti Péter is fellép a MOL Nagyon Balaton új eseményén. A ZamJam július 28-tól 3 napon át Zamárdi több helyszínén várja a közönséget zenével, képzőművészettel, gasztronómiával, gyerekprogramokkal és irodalommal.

Lovasi és Járai Márk a kilátónál lép fel, a Balaton partján napközben jazz-koncertek lesznek, az éttermek teraszain dj-k és írók várják a vendégeket és Zamárdiba költözik a WAMP vásár is. A minőségi butikfesztivál házigazdája Tilla.

– Egy prémiumrendezvényt szerettünk volna megvalósítani, melynek célja, hogy a település minden pontján pezsegjen a kultúra.

Remélem, hogy megkedvelik az emberek, mert ezúttal egy teljesen más programsorozatot álmodtunk meg – mondta a likeBalaton.hu-nak Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere.

– Egy sor kulturális esemény ingyenesen lesz elérhető a nézők számára: Balatonszéplak alsó, Zamárdi felső, a Kőhegyi kilátó és a kertmozi is bekapcsolódik a fesztiválba. Járai Márk például a kilátónál tart Cseh Tamás-estet. Irodalmi beszélgetések, kiállítások várják az érdeklődőket, és bevonják a programokba a város új épületét a The Zam-et is. A Balaton-parton lévő rendezvényterületen világsztárok, neves magyar zenekarok, és jazz-előadók lépnek fel. A belépődíjas koncertek csak 23 óráig tartanak, úgyhogy nem egy hajnalig dübörgő fesztiválról beszélünk – fűzte hozzá a város polgármestere.

A Kőhegyi kilátó melletti teraszon is lesznek zenei programok
Fotó: Krausz Andrea

 

A MOL Nagyon Balaton színpadon különleges koncertek várják a közönséget. Július 29-én egy igazi klasszikus világsztár, a Kool and the Gang a fő fellépő, előttük a Szikora Róbert vezette, idén 40. születésnapját ünneplő R-Go lép fel. Másnap Geszti Funky címmel Geszti Péter, Váczi Eszterrel és a Jazz + Az fúvósaival kiegészülve a művész életművének „alkalomhoz illő” darabjait mutatja be, a Jazz + Az és a Rapülők programját is megidézve.

Előtte egy igazi, hazai legenda, Charlie koncertezik. A záró este főszereplője a többszörös Grammy-díjas slágergyáros amerikai-jamaicai származású Shaggy lesz. Előtte az osztrák roma-jazz-elektro banda, a Deladap lép fel. A Random Trip csapata vállalta, hogy a műfajhoz illő programmal és vendégekkel készül a színpad nyitó produkciójaként. Velük lesz mások mellett Dés László, Péterffy Lili, Berkes Olivér és Nagy Kristóf. A ZamJam fő helyszínén a házigazda DJ-knek sok-sok, emlékezetes balatoni nyarat köszönhetünk.

Shaggy is a ZamJam fellépője
Fotó: ZamJam – hivatalos

 

Jazz a parton

Napközben a vízparti MOL Nagyon Balaton Terasz az egyik igazán fontos hely, ahol fröccsel a kézben várhatjuk az esti koncerteket. „Séf a parton” címmel naponta más-más séf gondoskodik a kulináris élményekről, a Budapest Jazz Club pedig a helyhez leginkább illő koncertekkel várja a közönséget.

Itt lesz Micheller Myrtill és a Pintér Tibor Duo, Sárik Péter Trio feat. Berki Tamás, az Orbay Lilla Quintet, a Pocsai Kriszta Quartet, az Oláh Krisztián Quartet és a Szőke Nikoletta Quartet.

Az esti órákban a hely rezidens dj-i állnak színpadra.

Kilátó koncertek

Talán sokan nem is tudják, hogy a déli part egyik legszebb kilátása nemcsak a zamárdi parthoz, de a Kőhegyi kilátóhoz kötődik. Pincesor és szőlők mellett jutunk fel a 218 méteres magaslatra, ahonnét szinte az egész északi partot megcsodálhatjuk, előtérben a Balaton fenségesen csillogó víztükrével. Innen Tihany és Badacsony is megmutatja összetéveszthetetlen sziluettjét. Ezen a helyen a Kilátó Terasz kertjében naponta egyszer, 17 órakor koncerttel várják a közönséget. Az első este Little G Weevil, másnap Lovasi András, szombaton pedig Járai Márk lép fel, Cseh Tamás estjével.

Tilla a házigazda

A ZamJam házigazdái között sok-sok helyi lakos mellett hírességek is szerepet vállalnak, azok, akik törzsvendégnek számítanak a városban.
– Nem titok, hogy minden évben itt vagyunk pár hetet a feleségemmel és a gyerekeimmel. Igazi déli partinak vallom magam, aki papucsban és pólóban jár, aki hekket és lángost eszik és aki legjobban Zamárdiban szeret úszni, pecázni és pingpongozni. A ZamJam szervezői minden bizonnyal ezért kértek fel épp engem, hogy legyek az induló fesztivál házigazdája. Minél több időt is szeretnék ott lenni majd – mondja Tilla, aki a tervei szerint ezt a hétvégét is Zamárdiban tölti majd.

ZamArt

A ZamJam a zene és az irodalom mellett a kortárs képzőművészetre helyez nagy hangsúlyt. Az esemény teljes arculata Bereczki Kata munkája. Az ő, Balaton-tematikájú képei a fő helyszínen és Zamárdi közterületén is láthatóak lesznek a ZamJam idején. A képzőművészeti tematikát jegyző Lobenwein Galéria Bereczki Kata művei mellett régi idők balatoni plakátaiból rendez tárlatot és más, kortárs művészek is készülnek különleges kiállítással ezekre a napokra.

A köztereken is kiállításokkal várnak
Fotó: Krausz Andrea

 

Best of Balaton a ZamJam-en!

A ZamJam – MOL Nagyon Balaton Színpad egyik fontos programja a Best of idei győzteseinek bemutatása. A 2021-ben indult produkció, a Balatonhoz erősen kötődő, hiteles művészek és celebek személyes ajánlása alapján tavaly 50, idén pedig újabb 20 témára irányítja a közönség figyelmét. A Best of Balaton a ZamJam vendéglátás kínálatában is szerepet kap: a helyszínen a legjobb balatoni borászatok, neves és szeretett balatoni éttermek gondoskodnak a közönségről. A résztvevők listáját a szervezők későbbre ígérik.

Venom lemezkertje – Rozmaring terasz

A ZamJam célja, hogy bemutassa azokat a helyeket, éttermeket, teraszokat, amelyekre büszkék a helyiek, amelyeket messziről jött turisták is gyakran felkeresnek. Az egyik ilyen kedvenc a Rozmaring Kert, ahol napközben házigazdaként DJ Venom és az általa meghívottak mutatják be kedvenc lemezeiket. A dj-k kizárólag csillogó fekete vinylekről játszanak majd, ismert, vagy kevésbé ismert arcok pedig megmutatják, milyen zenei kincsek rejtőznek otthon a lemezes polcukon, mi pedig közben fröccsel a kézben készülhetünk az estére.

Irodalmi Terasz

A ZamJam partnere, a Líra Könyv Zrt. erre a három napra Zamárdiba hívja szerzői színe-javát. Könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, közönségtalálkozóval, felolvasásokkal várja a vendégeket Zamárdiban is. Délutánonként ismert szerzők legfrissebb köteteivel beszélgetésekre várjuk az irodalom szerelmeseit. Az irodalmi teraszon a programok mellett az érdeklődök megtalálhatják az elmúlt évek könyvújdonságait a helyszínre települő könyvesbolt kínálatában.

WAMP

Július 30-án, szombaton a WAMP kortárs design vásár Zamárdiba hozza el a magyar tervezők termékeit. A ruhák, ékszerek, kiegészítők, lakberendezési tárgyak, gasztro-finomságok színes kavalkádjában találkozhat egymással alkotó és vásárló, kreatív szakember és érdeklődő laikus.

Ünnepi pillanatokat ígérnek a szervezők

– A MOL Nagyon Balaton tizedik alkalommal irányítja a figyelmet erre a régióra. 2013-ban, a MOL Nagyon Balaton indulásakor célul tűztük ki, hogy a Balaton legnívósabb kulturális eseményeit gyűjtjük egy ernyő alá és arra biztatjuk az erre vállalkozókat, hogy indítsanak újabbakat. A ZamJam a szándékunk szerint egy olyan új, nívós esemény, amely képes arra, hogy Zamárdi és a Balaton hírnevét tovább erősítse és ünnepi pillanatokat jelentsen a hozzánk érkezőknek – mondta Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert, a VOLT Produkció vezetői.

Geszty Funky, Repülők, Jazz +Az, és Gringo Sztár dalok egy helyen
Fotó: ZamJam – hivatalos

 

– A Geszty Funky egy Balatonra és funky-ra hangszerelt koncertest lesz, amiben Repülők, Jazz +Az, és Gringo Sztár dalokat fogunk játszani. A dalok abszolút a funky-feeling jegyében szólnak majd. Ezért is Váci Eszter lett a vendégem, akivel a Jazz+Az-ban együtt zenéltünk – illetve a Jazz + Az fúvósai jönnek kiegészíteni a szokásostól nagyon eltérő koncertet. Mert bár van egy Best of Geszti koncertsorozatom, de ez teljesen más lesz, ugyanis ezt a dallistát nem játsszuk máshol. Ráadásul itt fogjuk először bemutatni a legújabb LGT feldolgozásunkat, az Embertelen dalt – ami egy embertelen funky volt eredetileg is, de most hozzá teszünk egy kis rapet, hogy kikeverjünk belőle egy jó kis nyári slágert – mondta Geszti Péter.

ZamJam 1. nap program

ZamJam 2. nap program

ZamJam 3. nap program

 

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva