2019.05.27. 14:06
Ilyen még nem volt! - Vespa Világtalálkozó Zánkán
A magyar Vespások történelmet írnak: először nálunk rendezik meg Európa keleti részében az éves Vespa „gatheringet”, mely angolul Vespa World Days névre hallgat. Ez az a pár nap az évben, amikor a világ minden tájáról egybegyűlnek a Vespa rajongói, hogy együtt éltessék az életérzést.

Több tucat országból, több ezren érkeznek akár több ezer kilométert utazva Vespákkal, amelyeknek szeretete a legkülönbözőbb korú, világnézetű embereket is barátokká kovácsolja. Volt olyan találkozó, ahol több tízezren gyűltek össze. Nem kevesen Olaszországból, Oroszországból, Németországból, vagy épp Angliából robogóznak idén a Balaton partjára, Zánkára, vagy jövőre a következő helyszínre, Indonéziába.
Őrület? Kicsit. Életérzés? Nagyon. A magyar találkozó védnöke egy igazi „Vespás” olasz, Gianni, akinek a garázsában nem is csak egy robogó várakozik bevetésre.

– Dolce vita – fogalmaz Gianni egy Vespán ülve, mikor arról kérdezzük, mit is jelent neki a robogó.
–Abszolút identitás, egy szelet Olaszország, különlegesség, történelem, történet. Számomra egy darab otthon. Kávé, pizza, rózsaszín sportújság, Vespa: ezek olyan apróságok, amik egy olaszt boldoggá tesznek! – mondja.

A Vespa World Days a Vespa legenda ünnepe. A robogó, ami mára túlnőtte eredeti funkcióját, hogy csupán egy praktikus és olcsó közlekedési eszköz legyen, mára egy ikonná nőtte ki magát, amelyért több generáció is rajong.
A Vespa, és a rajongók iránta érzett szerelme egyszerre született meg 1946-ban, és akkor alakultak az első Vespa klubok is. Mára 53 nemzeti Vespa klub van hivatalosan regisztrálva a Vespa World Klub tagjaként.

Fotó: pixabay

A Vespa maga mögött hagyta azt a tervet, hogy csupán egy közlekedési eszköz, átalakult, egy szelet történelem, hagyaték a világ számára. A találkozók alkalmával megcsodálhatjuk ezt a változást.

 

A magyarországi Vespa Világtalálkozó helyszíne Zánka. A településen belül az Erzsébet üdülőközpont biztosít helyszínt a találkozónak. Zánka a szállások tekintetében is előnyös helyen szerepel, hiszen szállodák, hotelek, téliesített üdülőházak, apartmanok, de még faházak is várják a neves világtalálkozón részt venni kívánó vendégeket.

Sokan a világtalálkozóra régi modellekkel jönnek, nem csoda, hogy a Vespa Múzem, vagy a Vespa Felvonulás iránt hatalmas az érdeklődés, és nem csak a Vespások körében. A programlehetőségek tárháza szinte végtelen. A Vespa falu, valamint a Vespa szervizállomás nyitását követően számtalan program várja az érdeklődőket.

Programok:

Vespa Múzeum
Kulturális és gasztronómia túrák szervezése a térségben
Látványos Vespa felvonulás
Gála vacsora
Koncertek
Streetfood udvar
Kiállítók és kereskedők

A világtalálkozó szervezője a Vespa Klub Magyarország.
– A klub 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy összefogja a Vespa szerelmeseket az országban. Legyen az tulajdonos, szerelő, Vespáról álmodó, elvakult rajongó vagy akár csak az olasz kultúra iránt érdeklődő, mi szeretettel várjuk a Klubban. A klub közel 300 Vespással áll kapcsolatban országszerte. A tagok tulajdonában majdnem az összes Vespa motorkerékpár típus megtalálható. Összeköt minket a motorozás, a régi motorok szeretete, a Vespa mint márkanév megóvása iránti elkötelezettség.

Kiemelt kép: pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva