Bacsó Bori | 2024.07.16. 10:00
Újjászületett a borospincés Balaton-felvidéki nyaraló
Ez a ház Mencshelyen már két éve üresen állt, amikor jelenlegi tulajdonosai megtalálták. Az öttagú család örömmel kezdte el a berendezés átalakítását saját ízlésük szerint.

A történet a 90-es évek közepén kezdődött, amikor a telek német tulajdonosa megépíttette ezt a 100 m2-es, kétszintes házat.

A homlokzatot helyi kővel burkolták, a nyeregtetőt náddal fedték, így hagyományos, a környékre jellemző formáival harmonikusan belesimult a tájba.

Az ingatlan néhány év múlva egy házaspár birtokába került, ám rövidesen árulni kezdték. Ekkor figyeltek fel a helyre házigazdáink, akik azonnal beleszerettek a mencshelyi nyaralóba, valamint a hozzá tartozó 3000 m2-es, szőlővel és gyógynövényekkel teli kertbe.

A házhoz két terasz is tartozik
Fotó: Gosztom Gergő/lakaskultura.hu

Gyorsan életre keltették a balatoni házat

– Már két éve bezárva állt az épület, amikor megvettük, ezért egy kicsit deformálódtak a fagerendák és kastélypadló széles szálai, de minden gyorsan helyreállt. Nem volt szükség komolyabb felújításra, csupán az ízlésünkhöz igazítottuk a berendezést – emlékszik vissza Dóri, aki férjével és három gyermekével nagy örömmel szépítgette a nyaralót. A felújítási munkák elvégzését egy helyi kivitelező csapatra bízták. A mintás tapétákat leszedték, a falakat fehérre festették, a nyílászárókat pedig modernizálták: háromrétegű üveggel ellátott korszerű faablakokra cserélték a régi darabokat. A nádtető egy részét is újrarakatták, mert nem mindenhol volt tökéletes a vízszigetelés.

Használt bútorok kerültek az étkezőbe
Fotó: Gosztom Gergő/lakaskultura.hu

A társasági tér központja a borospince

A társasági élet középpontja az épület földszintjén elhelyezkedő, földdel fedett borospince.

A hosszú asztal mellett kényelmesen elfér 10-12 ember, és még egy infraszauna is található a térben, amelyet a hidegebb napokon használnak. Az ódon, keskeny asztalkán italok sorakoznak, a falakat faburkolat fedi, a barátságos miliő már a belépés pillanatában rabul ejti a látogatót.

A nagy terasz a kőburkolatú borospince előtt található
Fotó: Gosztom Gergő/lakaskultura.hu

Különleges bútorokkal, kiegészítőkkel rendezték be a házat

A berendezéshez nem kértek segítséget, hiszen Dóri mindig maga tervezte meg otthonukat. Már nagy gyakorlattal rendelkezik, így kedvenc boltjait listába szedve vágott neki a munkának. A legtöbb bútort a Fabrikából szerezte be, például a székeket, egyes kisbútorokat, komódokat. Itt figyelt fel Borsfay Tamás ikonikus króm állólámpájára is.

Ikonikus króm lámpa és egy kortárs festmény Fotó: Gosztom Gergő/lakaskultura.hu

A többi tárgy mid-century modern darabokkal foglalkozó kereskedésekből érkezett. Igazi kuriózum a nappaliban álló, egérfejet formázó padlólámpa, amelyet egy iparművész készített még a 60-as évek végén. A társasági zónát díszítő kortárs festmény viszont egy fiatal pécsi festőművész, Csondor Réka munkája.

Forrás: lakaskultura.hu

Nyitókép: Gosztom Gergő/lakaskultura.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva