Több mint 800 érdeklődő volt kíváncsi Badacsonyra a New York Palota Róma termében megrendezett borkóstoló eseményen.
A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület már tizedik alkalommal költözteti fel a hegyet egy napra a fővárosba, hogy közelebb vigye a badacsonyi borokat, ízeket és vendégszeretetet a budapesti lakosokhoz. Az az elvük, hogy ne csak borkereskedéseken keresztül kóstolhassák meg a fővárosiak a badacsonyi borokat, hanem egy ilyen alkalom során is, a gazdával, a termelővel beszélgetve. Akinek itt ízlik egy badacsonyi bor, az szívesebben kóstolja meg azt majd a Balatonnál, Badacsonyban is.
Évről évre nagyobb az érdeklődés, egyre több kiállító érzi fontosnak, hogy megmutassa magát és persze a legjobbb borait a vendégeknek. Idén 33 borász és 10 egyéb kiállító képviselte Badacsonyt az eseményen.
Könnyű dolgunk lesz, gondoltuk érkezéskor, hiszen egy kóstoló füzettel a kezünkben indultunk el, most nem a hegyoldalban, hanem a standok között.
Közzétette: Badacsony Régió Tourinform – 2020. február 29., szombat
Nem volt könnyű dolgunk. Annyi izgalmas tétellel készültek a kiállítók, hogy lehetetlenség volt végigkóstolni. Már az sem sikerült, hogy az ismerősöknek köszönünk, és még egy-két új tételt is kipróbálunk.
A csak messziről köszönni egy badacsonyi borásznak azt jelenti, hogy végigkóstolod a kínálatát és megbeszéled vele, mikor és hol találkoztok újra. A nem személyes ismerős badacsonyi borásznál kóstolni azt jelenti, hogy végigkóstolod a kínálatát, és már tudod, hol találkoztok újra.
A teljesség igénye nélkül emelek ki néhány régi és új kedvencet, amit nektek is meg kell ízlelni, ha Badacsonyban jártok, ne várjátok meg, míg jövőre újra a hegy megy a fővárosba!
Közzétette: Badacsony Régió Tourinform – 2020. március 4., szerda
Olaszrizling, furmint, rózsakő és kéknyelű szerepelt a kóstolási sorunkban, természetesen hajlandóak voltunk eltérni ettől egy különleges rajnai rizling vagy szürkebarát kedvéért.
Tóth Ádámnál kezdtünk, ő a Pláne Borterasz tulajdonosa, szokás szerint olyan különleges tételekkel készült, amivel nem találkozhatsz máshol, csak a termelőnél vagy nála. Ádám akkora lelkesedéssel és szakmai elhivatottsággal beszél minden tételről, amit a poharunkba tölt, hogy már ezért érdemes lett volna eljönni a rendezvényre, és ezért érdemes hozzá nyáron is beülni a teraszra. Mindig tanulhatunk tőle valamit. Most A Békkássy Pince 2018-as olaszrizlingjét és Ujvári Vivien 2017-es olaszrizlingjét mutatta be, nem csalódtunk a választásában.
A Szászi Birtok Szigligeti Olaszrizlingje 2017-ből nem csak bennünket, de a vakkóstoló zsűrit is lenyűgözte, tőlük most még Badacsonyi Rózsakő 2018 került a pohárba. A Szászi család bioborművelést folytat, csodaszép tételek kerülnek náluk palackokba.
A Fata pincénél 2017-es Kéknyelű mellett beszélgettünk Nagy Istvánnal arról, hogy a badacsonyiak összefogása az egyik legjobb bizonyíték arra, hogy a Balaton, és Badacsony régió egész évben kínálhat programokat, látnivalókat és finom falatokat a vendégeknek.
– Ha tíz éve azt mondja valaki, ennyien lesznek ezen a kóstolón, én sem hiszem el – nevet. – Nagyon jó átélni ezt a fejlődést, részese lenni annak, hogy igény van a téli Balatonra is. Az erősségünk az összefogásban rejlik, hogy ezt a rendezvényt nem csak a főszervező, hanem minden egyes résztvevő kiállító is hirdette, készült rá. Nagyon fontos a személyes jelenlét is, ilyenkor nem csak a törzsvendégeinkkel találkozunk, hanem megismerünk új vendégkört is. Nem is biztos, hogy aki most nálam kóstol, az nálam lesz vendég Badacsonyban, a lényeg, hogy ez a hangulat megfogja, és a régióba csábítsa az embereket.
Váli Péter az esemény egyik ötletgazdájának 2018-as Kéknyelűje és Szürkebarátja lenyűgöző volt.
–Ezt a rendezvényt igazi összefogás és együttgondolkodás jellemzi kezdettől fogva – mondta.
Kardos Gábor szerint egy kéknyelű akkor hozza a valódi fajtajelleget, ha az palackban még formálódik. A Szeremley 2006-os Badacsonyi Kéknyelűje már megmutatja, mi rejlik benne, de még vagy 15 év potenciál rejlik benne. Csak győzzük kivárni. Gábor is azt hangsúlyozta, hogy ez a rendezvény azért nagyon fontos, mert megmutatkozik a Badacsony régió ereje. Ezek a borászok így közösen sokkal erősebbek, mintha egyenként mutatkoznának be a fővárosi nagyközönségnek.
Már annyi emberrel beszélgettünk és annyi mindent kóstoltunk, de a Szent György hegyről kihagyhatatlan volt a Gilvesy stand, itt 2018-as Váradi Furmintot kaptunk a poharunkba.
Ha épp borszünetre vágytunk, akkor a badacsonyi látnivalók között merültünk el. Mi már tudjuk, mikor evezünk újra a badacsonylábdihegyi strandon, és már megkóstoltuk a Lábdi piac tavaszi finomságait is, májusban nyitnak, addig legyetek türelemmel.
Kattints ide, és nézd meg, milyen programok várnak rád Badacsonyban!