Mihály Szilvia | 2020.03.12. 17:00
Badacsony egy napra New Yorkba költözött
Tizedszer járt Badacsony New Yorkban, vagyis Budapesten, és közben Rómában is jártunk. Olvass tovább, és bebizonyítjuk, hogy ez nem földrajzi képtelenség.

Több mint 800 érdeklődő volt kíváncsi Badacsonyra a New York Palota Róma termében megrendezett borkóstoló eseményen.
A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület már tizedik alkalommal költözteti fel a hegyet egy napra a fővárosba, hogy közelebb vigye a badacsonyi borokat, ízeket és vendégszeretetet a budapesti lakosokhoz. Az az elvük, hogy ne csak borkereskedéseken keresztül kóstolhassák meg a fővárosiak a badacsonyi borokat, hanem egy ilyen alkalom során is, a gazdával, a termelővel beszélgetve. Akinek itt ízlik egy badacsonyi bor, az szívesebben kóstolja meg azt majd a Balatonnál, Badacsonyban is.

Fotó: Mihály Szilvia

Évről évre nagyobb az érdeklődés, egyre több kiállító érzi fontosnak, hogy megmutassa magát és persze a legjobbb borait a vendégeknek. Idén 33 borász és 10 egyéb kiállító képviselte Badacsonyt az eseményen.
Könnyű dolgunk lesz, gondoltuk érkezéskor, hiszen egy kóstoló füzettel a kezünkben indultunk el, most nem a hegyoldalban, hanem a standok között.

Közzétette: Badacsony Régió Tourinform – 2020. február 29., szombat

Nem volt könnyű dolgunk. Annyi izgalmas tétellel készültek a kiállítók, hogy lehetetlenség volt végigkóstolni. Már az sem sikerült, hogy az ismerősöknek köszönünk, és még egy-két új tételt is kipróbálunk.

A csak messziről köszönni egy badacsonyi borásznak azt jelenti, hogy végigkóstolod a kínálatát és megbeszéled vele, mikor és hol találkoztok újra. A nem személyes ismerős badacsonyi borásznál kóstolni azt jelenti, hogy végigkóstolod a kínálatát, és már tudod, hol találkoztok újra.

A teljesség igénye nélkül emelek ki néhány régi és új kedvencet, amit nektek is meg kell ízlelni, ha Badacsonyban jártok, ne várjátok meg, míg jövőre újra a hegy megy a fővárosba!

Közzétette: Badacsony Régió Tourinform – 2020. március 4., szerda

Olaszrizling, furmint, rózsakő és kéknyelű szerepelt a kóstolási sorunkban, természetesen hajlandóak voltunk eltérni ettől egy különleges rajnai rizling vagy szürkebarát kedvéért.

Tóth Ádámnál kezdtünk, ő a Pláne Borterasz tulajdonosa, szokás szerint olyan különleges tételekkel készült, amivel nem találkozhatsz máshol, csak a termelőnél vagy nála. Ádám akkora lelkesedéssel és szakmai elhivatottsággal beszél minden tételről, amit a poharunkba tölt, hogy már ezért érdemes lett volna eljönni a rendezvényre, és ezért érdemes hozzá nyáron is beülni a teraszra. Mindig tanulhatunk tőle valamit. Most A Békkássy Pince 2018-as olaszrizlingjét és Ujvári Vivien 2017-es olaszrizlingjét mutatta be, nem csalódtunk a választásában.

A Szászi Birtok Szigligeti Olaszrizlingje 2017-ből nem csak bennünket, de a vakkóstoló zsűrit is lenyűgözte, tőlük most még Badacsonyi Rózsakő 2018 került a pohárba. A Szászi család bioborművelést folytat, csodaszép tételek kerülnek náluk palackokba.

Kép: Mihály Szilvia

A Fata pincénél 2017-es Kéknyelű mellett beszélgettünk Nagy Istvánnal arról, hogy a badacsonyiak összefogása az egyik legjobb bizonyíték arra, hogy a Balaton, és Badacsony régió egész évben kínálhat programokat, látnivalókat és finom falatokat a vendégeknek.
– Ha tíz éve azt mondja valaki, ennyien lesznek ezen a kóstolón, én sem hiszem el – nevet. – Nagyon jó átélni ezt a fejlődést, részese lenni annak, hogy igény van a téli Balatonra is. Az erősségünk az összefogásban rejlik, hogy ezt a rendezvényt nem csak a főszervező, hanem minden egyes résztvevő kiállító is hirdette, készült rá. Nagyon fontos a személyes jelenlét is, ilyenkor nem csak a törzsvendégeinkkel találkozunk, hanem megismerünk új vendégkört is. Nem is biztos, hogy aki most nálam kóstol, az nálam lesz vendég Badacsonyban, a lényeg, hogy ez a hangulat megfogja, és a régióba csábítsa az embereket.

Váli Péter az esemény egyik ötletgazdájának 2018-as Kéknyelűje és Szürkebarátja lenyűgöző volt.
–Ezt a rendezvényt igazi összefogás és együttgondolkodás jellemzi kezdettől fogva – mondta.

Kép: Mihály Szilvia

Kardos Gábor szerint egy kéknyelű akkor hozza a valódi fajtajelleget, ha az palackban még formálódik. A Szeremley 2006-os Badacsonyi Kéknyelűje már megmutatja, mi rejlik benne, de még vagy 15 év potenciál rejlik benne. Csak győzzük kivárni. Gábor is azt hangsúlyozta, hogy ez a rendezvény azért nagyon fontos, mert megmutatkozik a Badacsony régió ereje. Ezek a borászok így közösen sokkal erősebbek, mintha egyenként mutatkoznának be a fővárosi nagyközönségnek.

Már annyi emberrel beszélgettünk és annyi mindent kóstoltunk, de a Szent György hegyről kihagyhatatlan volt a Gilvesy stand, itt 2018-as Váradi Furmintot kaptunk a poharunkba.

Ha épp borszünetre vágytunk, akkor a badacsonyi látnivalók között merültünk el. Mi már tudjuk, mikor evezünk újra a badacsonylábdihegyi strandon, és már megkóstoltuk a Lábdi piac tavaszi finomságait is, májusban nyitnak, addig legyetek türelemmel.

Kattints ide, és nézd meg, milyen programok várnak rád Badacsonyban!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva