Kartaly Attila, a Tagyon Birtok tulajdonosa korábbi interjúnkban már említette azt a fajta környezettudatosságot, amelynek oly’ nagy szerepe van az életében. Már akkor is megfogalmazódtak a fejében azok a gondolatok, melyek most tettekké válnak. A birtokon apartmanházak találhatóak a szőlőtőkék szomszédságában, fenn a Hegyestű lábánál, friss levegőn, távol a nagyváros zajától. Egy lépésnyire van a Balaton-part és minden helyi termelők alapanyagaiból készül. A jelenlegi helyzet pedig még tovább lendíti a korábbi terveiket, és ahelyett, hogy lehúznák a rolót, mert „úgysem-jön-senki-a-Balatonhoz”, ők valami egészen mást, megnyugtatóan pozitív szemléletet vallanak.
Kiadjuk az apartmanokat a koronavírus-veszély ideje alatt is. Az apartmanok légvonalban minimum 100 méter távolságban találhatóak egymástól. Külön higiéniás csomaggal és a takarításhoz szükséges, fertőtlenítésre alkalmas eszközökkel.
Várjuk azokat, akik szeretnének elmenekülni a nagyvárosból, a nyüzsgésből, s úgy erzik, hogy itt akarják átvészelni az előttünk álló heteket. Biztonságban és nyugalomban. Nálunk csak háztáji élelmiszerek kerülnek az asztalra és ha igénylik, csak saját készítésű étkekkel várjuk a vendégeket.
Most kezdjük el felturbózni a már régóta tervezgetett saját veteményeskertet is. Időszerű a beindítása. Szeretnénk 100%-osan önfenntartó birtokká válni, amely a jelen helyzetben még fontosabb, mint valaha volt.
Másképp kell csinálnunk, mert a háztáji gazdálkodással egészséges ételeket teszünk a gyerekeink elé, s ezáltal az ő életüket is jobbá tesszük. Más a vitamintartalom, csodás a tagyoni föld, jó a klíma, nem permetezünk, s így a mi gyerekeink újra tudnak majd olyan paradicsomot enni, amilyet anno én a nagymamám kertjében ettem. A gyermekeink élete a legfontosabb és ezért most tehetünk a letöbbet. Ez a Tagyon Birtok szelleiségének is szerves része. – mondja Attila.
Reggeli a Tagyon Birtokon, háttérben a Balatonnal, 2020. március 18-án:
– Úgy gondoljuk és ezt is kommunikáljuk, hogy jó lenne, ha mi, emberek mindannyian tudnánk tanulni a vírus okozta helyzetből és pozitív irányban változtatnánk meg a környezetünket. Eddig ugyanis az volt, hogy mindent külföldről rendeltünk, a hazai termelésű élelmiszerekkel nem foglalkoztunk. Felzabáljuk a Földünket, szó szerint. Ennek most megállj-t parancsolt az univerzum, vagy nevezzük akárhogyan. Mert ez így nincs jól. Ahogyan eddig csináltuk. Érdemes körülnézni, hogy hogyan éltünk és elgondolkodni azon, hogy hogyan fogunk élni a jövőben és talán másképp kell berendeznünk a hétköznapjainkat. – vallja Kartaly Attila.
Olvasd el a likeBalaton.hu nyári élménybeszámolóját a birtokról itt.