Szaniszló Hajnalka | 2019.10.12. 08:00
Hercegek, harisnyagyilkos szalmabálák és a nagy szüret Tagyonban
Tartalmas kikapcsolódás a Balatonnál 2 nap alatt 5 helyszínen, temérdek élménnyel és látnivalóval. Megmutatjuk, mi mindent lehet belepakolni egy hétvégébe még ősszel is a Balatonnál.

Egész évben – nyáron pedig ezres fordulatszámmal – azon dolgozunk, hogy megmutassuk, mi minden vár rátok a Balatonnál. Több száz cikk és több, mint ezer program csak a főszezonban, megannyi interjú és színes-szagos élménybeszámoló van mögöttünk.

Amikor már sokan azt gondolják, hogy vége a nyárnak és bezár a Balaton, mi akkor sem állunk le, és megmutatjuk, hogy ilyenkor is tartalmas lehet a tónál töltött idő.

Keszthely, Hévíz, Tagyon Birtok, Káptalantóti és Balatonfüred. Jó társaság, sok nevetés, mozi, múzeum, fagyi, szüretelés, jól megérdemelt pincepörkölt, palacsinta, finom balatoni borok, napfelkelte a Balaton partján, vízcsobogás, bűbájos termelői piac, szalmabálák: ez mind belefér két napba, ha ügyes vagy.

Tartalmas két nap, mutatjuk, hogyan csináld, mi hogyan csináltuk.

Első úti célunk Keszthely volt, s mivel a szerkesztőségünk egyik tagja itt töltötte a nyarát – és innen szállította nektek a legizgalmasabb balatoni híreket, legyen szó napfogyatkozásról, a tragikus sorsú Molnár Csilla Andrea utolsó napjáról, boglári kukkolókról, rockeresküvőről, vagy épp a vasárnapi balatoni sütikről – így aztán első utunk Erikához vezetett.

Egy igazi házias ebéd és egy rövid kupaktanács után kiderült, hogy még októberben is zavarba ejtő kínálat van a Balatonnál. Nehezen is tudtunk dönteni, így aztán mentünk a kötelező irányba, és elindultunk a Helikon Kastélymúzeumba. Keszthelyen rengeteg olyan látnivaló és étterem van, melyet érdemes kipróbálni és a szállások között is érdemes nézelődni, itt mutatjuk.

A kastélynak azonban a főúri életformát és a könyvtárat bemutató tárlatán kívül, van másik öt állandó kiállítása.

A Pálmaházban például a nemesi család egykor leggyönyörűbb és egzotikus virágait lehet megnézni, a vadászati kiállításon trófeákat és a hazai vadászati kultúra minden értékes relikviáját.

Kisebb gyerekekkel is érdemes eljönnötök ide, a történelmi modellvasútakért 4 éves kortól 99 évesig minden férfi odavan. A hintókiállítás is érdekes, a járgányokat ki is lehet próbálni. Sőt, szinte kötelező.

A kastély parkjában megteheted, és egy nagyot sétálhatsz is, különleges élmény lesz az is. A túra után, mi is ezt tettük, aztán megittunk egy jó kávét a kastély kávézójában, amely a kellemes októberi napsütésben, háttérben a gyönyörűen gondozott parkkal, szívet-lelket melengető élmény volt.

Mi most az idén Oscar-díjra jelölt magyar alkotást az Akik maradtak című Tóth Barnabás-rendezte drámát néztük meg. Sírtunk, elgondolkodtunk és minden rezdülésében átéreztünk, a háború utáni Magyarország hangulatát. Meg is egyeztünk abban, hogy ez a darab érdemes arra, hogy idén ez a darab képviselje hazánkat nemzetközi szinten is. Nem spoilerezünk, de ajánljuk megtekintésre, és mindenképp art mozit válasszatok, ha tehetitek. Ha nem Hévízen, akkor egy másik bűbájos balatoni moziban.

A film után, a moziból kilépve még nyitva találjátok a téren a Rózsakert fagyizót (van csavaros fagyi is!), ahol olyan különlegességeket kóstolhattok, mint a fűszeres málnás pisztácia vagy a málnás gesztenyekrém…

Bár mi voltunk szinte az utolsó vendégek az idei szezonban, mivel a fagylaltozó október 6-tól téli álmot alszik, érdemes felírni őket a jövő évi bakancslistákra, hiszen ők készítették el Hévíz első díjnyertes fagylaltját is: kesudiót datolyával. Tavaszra is számos meglepő ízkombinációt ígér a vendégeknek Pálfi Attila.

Fotó: Rózsakert Fagyizó

Fagyi közben belefér egy séta is a Hévízi-tó parkjában – de ha több időtök van, ki ne hagyjátok a gyógyító vízen lebegést sem! A gyógyfürdő létrejötte is kötődik amúgy a már emlegetett Festeticsekhez. Festetics György volt az, aki a XVIII. század végén felépítette az úgynevezett Ótelepet, amiből aztán továbbfejlődött és már a XIX. század végére népszerű üdülőhellyé vált Hévíz.

Fotó: Tourinform Hévíz

Habár ez egy gyógytó, csupán pihenésre is fantasztikus: teljesen kikapcsol, és ha az ízületeidnek nem is, a lelkednek szüksége lehet rá.

Élővilága, a víz hőmérséklete és összetétele miatt rendkívül különleges és egyedi. Több olyan faj is előfordul a tóban és környékén, mely sem Magyarországon, sem Európában máshol nem található meg természetes környezetében. A Hévízi-tó ugyanis egy 60,5 hektáros természetvédelmi területen található és még a víz felülete is megközelíti a 4,5 hektárt. A víz hőmérséklete nyáron elérheti a 38 fokot, de télen sem csökken 24 fok alá, így egész évben élvezheted gyógyító és pihentető hatását. Ráadásul itt nemcsak gyógyulni lehet, csodálatos virágok között is úszkálhatsz, nemrég írtunk róla, hogy nemcsak szépek, de a tónak is milyen fontosak a tündérrózsák.

Ha pedig már Hévíz és ha ez még mindig nem lenne elég, mi úgy döntöttünk, hogy megkóstoljuk a Macchiato Café egyik különlegességét, a Tonka Palla nevű csokicsodát, amelynek receptjét nektek is megmutattuk a nyáron. Ha Hévízen jártok, ne hagyjátok ki! Gyönyörű és isteni finom!

A kávézóban hidegebb időben, de akár egész télen is a fűtött teraszon hódolhatunk a dolce vita életérzésnek. Az öt asztallal induló kávézó mára Hévíz meghatározó gasztronómiai célpontjává nőtte ki magát.

Vacsora közben természetesen felpattant egy jó balatoni bor, sok nevetés lett a vége és pihentető alvással zárult a péntek, hiszen tudtuk: szombaton korán kell kelnünk, szüreti munkára várnak bennünket Tagyonba.

Amikor megszerveztük ezt a hétvégét, még nem tudtuk, hogy mire számítsunk: vajon csak beállunk / beállhatunk egy fotóra a szőlőtőkék mellé, mintha szüretelnénk vagy valóban dolgozni fogunk? Kartaly Attila, a Tagyon Birtok tulajdonosa azonban komolyan vette, amikor Hajni elárulta neki, hogy bennünket érdekel egy igazi szüret. Beállított bennünket a szürkebarát dűlőbe, kiosztotta a metszőollókat és a ládákat, s indulhatott a kemény munka. Konkrétan egy egész domboldalt leszüreteltünk. Andi utána ki is faggatta az egyébként Balatoni Kör-ös borászt, s megtudott néhány érdekességet a birtokról.

Mariann kolléganőnk nyár eleje óta tagja a csapatunknak, de többekkel csak most ismerkedett meg személyesen. Kora reggel már ott várt minket a birtokon és azonnal metszőollót ragadott, s igyekezett felvenni a tempót, kivéve a részét a munkából és a borfogyasztásból egyaránt.

Csodálatos napsütésben, majd elbújó nap és esőcseppek mellett, olykor megállva egy pohár jó borra a gyönyörű balatoni panorámával a háttérben.. kora délutánig dolgoztunk. Nagyon jól éreztük magunkat, miközben kiszakadva az irodai munkából jól el is fáradtunk. Természetesen a borkóstolót azzal a szürkebaráttal kezdtük, amelyet éppen szüreteltük és amely amúgy is a Welcome-bor Tagyonban. Ez a Habzsi fantázianevű nedű, amely a maga könnyed ízvilágával tökéletes kiegészítője volt a délutánnak. Miközben természetesen már rotyogott a bográcsban a pincepörkölt, amelynek illata bejárta az egész birtokot.

Nem is tudtuk eldönteni, jól tettük-e, avagy nem, hogy teli hassal tértünk be a káptalantóti piacra, hiszen itt is megannyi finomság vár a látogatókra. Idényzöldségek és gyümölcsök, lekvárok, befőttek, savanyúságok, sajtok – jó néhány fűszernövényekkel ízesített, kenyerek, sütemények, rétesek sorakoztak az árusoknál, s reggelizni is lehetett: volt menzás tea, frissen sült kolbász és lángos, s akinek jó a hallása, a forgatagban meghallhatta a kolompot, s kóstolhatta az ebédre elkészült szarvasgulyást. Természetesen nem csak enni lehetett: igazi kincsesbánya ez a hely! A mindennapi használati tárgyaktól kezdve a ruhákon és ékszereken át, lakberendezési remekekig elmondhatatlanul sok minden megtalálható itt vasárnap délelőttönként. A kézművesek portékáiban gyönyörködhettünk, pár lépéssel arrébb pedig a múltba csöppenhettünk: művészet és retro egyvelege, igazi, zsibongó vásári forgatag az egész. Pár óra észrevétlenül elröppen, mire végigjártuk.

Kihagyhatatlan a szalmabála, de úgy sem lehet elmenni a Balatontól úgy, hogy ne ücsörögtél volna egy kicsit a partján. Ezt is megtettük, és hoztunk is nektek néhány impressziót Füredről.

Itt találjátok:

Hiányzik a Balaton-parti ücsörgés? A napsütés? A vízcsobogás? Hoztunk egy kicsit belőle <3

Hiányzik a Balaton-parti ücsörgés? A napsütés? A vízcsobogás? Hoztunk egy kicsit belőle <3

Közzétette: LikeBalaton – 2019. október 7., hétfő

 

A Balaton gyönyörű és egész évben tele van élményekkel. Keressétek nálunk továbbra is a füstös Gasztrohegytől kezdve a libanapokon át az adventi gyertyagyújtásig vagy épp a bringás programokig az összes olyan lehetőséget, amely kiszakít a hétköznapokból és feltölt, hogy azzal a lendülettel állhassunk az élethez, amellyel a mi csodálatos tavunk, a Balaton ajándékoz meg bennünket.

Tényleg nem kell sok a boldogsághoz: Balaton, jó barátok, egy kis bor, finom ételek, friss levegő, mozgás, illatok, ízek, vagyis feltöltődés csúcsra járatva.

Készítette: Dezslik Magdolna, Fábos Erika, Keszey Ágnes, Krausz Andrea, Mihály Szilvia, Szalai Mariann, Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva