Hónapokig keresték a környékbeli termelőket és gyűjtötték a finomabbnál finomabb különlegességeket, hogy aztán a koronavírus-járvány elől előre menekülve egy régiós delikátüzletet alapítsanak Balatonlellén. A hely egyben reggeliző, pizzázó, kávézó funkciót is betölt, ahová a bicajosok is betérhetnek.
– Egy közösségi színteret hozunk létre itt, a 16 szobás panzió aljában. A kerthelyiségben készülnek a kemencés ételek, a BL Delikátban pedig a többi között szendvics, kávé és Bambi várja a vendégeket.
Egy kis oázist képzeltünk el itt, a kerékpárút mellett
– mondta Tóth Balázs, miközben a frissen kialakított üzlet belső elrendezését nézegetjük. A provence-i hangulatot idéző helyiségben egyszerre lehet majd a gourmet termékek között válogatni, közben a pultnál kávézni, reggelizni, szendvicsezni.
Megmutatták, hogyan termelnek otthon
Pékáru, zöldségek, húsok, tejtermékek, helyi fűszerek, lekvárok, szendvicskrémek, tészták, müzlik. Csak néhány dolog, amit a környékbeliek termelnek.
– Az árukínálat 85 százaléka a Balaton régiójából származik, 58 százaléka Somogy megyéből és 18 százalék egyenesen Balatonlelléről, ahonnan csokoládé, olaj, bor és pezsgő is érkezik. Nagy feladat volt összerakni a kínálatot, de elképesztően jó fej, rugalmas emberekkel hozott minket össze a sors, akik közül többen is meginvitáltak magukhoz. Kérték, hogy szemtől szembe beszéljük meg az értékesítés részleteit,
kíváncsiak voltak, hová kerül az ő termékük, hogy mihez adják a nevüket.
A kisberényi szörpök, lekvárok, szendvicskrémek termelői például végigkísértek az ültetvényen, az üzemen. Ugyanez fogadott bennünket annál a szóládi családnál, ahol megnézhettük a gyümölcsöst, és a kert végében lévő földet, ahol a zöldségeket termelik. Nagyon emberközeli volt, ahogy mindent megmutattak – mesélte Tóth Balázs.
Egész évben a szezonnak megfelelő kínálat
A piacok friss kínálatához hasonlóan elsősorban a szezon termékeit kívánják Lellén megmutatni. Lesznek termékkóstolók, amikor a termelővel lehet közvetlenül beszélgetni.
– A tervek szerint például lecsós reggeliket szervezünk, de mindig a szezonnak megfelelően változik a kínálat – magyarázza az idegenforgalmi szakember.
– Ha ide betér valaki mindig talál valami újdonságot, változatosságot. Elképesztő volt felfedezni, hogy például milyen nagy a kínálat a kézműves sörökből, kiváló alkoholos italokból. Szeretném a hitvallásunkat ezzel az üzlettel is tovább erősíteni, ami az összefogásról, a regionalitásról és az éves nyitvatartásról szól.
Nyitókép: Krausz Andrea