Krausz Andrea | 2021.03.07. 10:00
Balatonlellén polcokra kerülnek a régió finomságai
Fahéjas-szilvás méz, savanyított gomba, gyümölcs csipsz, lilahagyma lekvár, házi lecsó. Tele van a Balaton régiója kiváló kézműves gasztronómiai értékekkel, csak össze kell gyűjteni őket. Tóth Balázs, a BL YachtClub vezetője most úgy döntött, hogy utánajár, milyen termékek vannak a tó környékén. És nagyon meglepődött a kínálaton.

Hónapokig keresték a környékbeli termelőket és gyűjtötték a finomabbnál finomabb különlegességeket, hogy aztán a koronavírus-járvány elől előre menekülve egy régiós delikátüzletet alapítsanak Balatonlellén. A hely egyben reggeliző, pizzázó, kávézó funkciót is betölt, ahová a bicajosok is betérhetnek.

Tóth Balázs: Összefogás, regionalitás, egész éves nyitvatartás a hitvallásunk
Fotó: Krausz Andrea

 

– Egy közösségi színteret hozunk létre itt, a 16 szobás panzió aljában. A kerthelyiségben készülnek a kemencés ételek, a BL Delikátban pedig a többi között szendvics, kávé és Bambi várja a vendégeket.

Egy kis oázist képzeltünk el itt, a kerékpárút mellett

– mondta Tóth Balázs, miközben a frissen kialakított üzlet belső elrendezését nézegetjük. A provence-i hangulatot idéző helyiségben egyszerre lehet majd a gourmet termékek között válogatni, közben a pultnál kávézni, reggelizni, szendvicsezni.

Egy régi épület gerendáiból készült a szendvicsező pult feletti lámpa
Fotó: Krausz Andrea

 

Megmutatták, hogyan termelnek otthon

Pékáru, zöldségek, húsok, tejtermékek, helyi fűszerek, lekvárok, szendvicskrémek, tészták, müzlik. Csak néhány dolog, amit a környékbeliek termelnek.

– Az árukínálat 85 százaléka a Balaton régiójából származik, 58 százaléka Somogy megyéből és 18 százalék egyenesen Balatonlelléről, ahonnan csokoládé, olaj, bor és pezsgő is érkezik. Nagy feladat volt összerakni a kínálatot, de elképesztően jó fej, rugalmas emberekkel hozott minket össze a sors, akik közül többen is meginvitáltak magukhoz. Kérték, hogy szemtől szembe beszéljük meg az értékesítés részleteit,

kíváncsiak voltak, hová kerül az ő termékük, hogy mihez adják a nevüket.

A kisberényi szörpök, lekvárok, szendvicskrémek termelői például végigkísértek az ültetvényen, az üzemen. Ugyanez fogadott bennünket annál a szóládi családnál, ahol megnézhettük a gyümölcsöst, és a kert végében lévő földet, ahol a zöldségeket termelik. Nagyon emberközeli volt, ahogy mindent megmutattak – mesélte Tóth Balázs.

Vargányás olívaolaj, fűszersó, vegyszermentes lecsó, lekvár
Fotó: Krausz Andrea

Egész évben a szezonnak megfelelő kínálat

A piacok friss kínálatához hasonlóan elsősorban a szezon termékeit kívánják Lellén megmutatni. Lesznek termékkóstolók, amikor a termelővel lehet közvetlenül beszélgetni.
– A tervek szerint például lecsós reggeliket szervezünk, de mindig a szezonnak megfelelően változik a kínálat – magyarázza az idegenforgalmi szakember.

Megfér egymás a Bambi és a balatonszentgyörgyi kézműves sör Fotó:
Krausz Andrea

 

– Ha ide betér valaki mindig talál valami újdonságot, változatosságot. Elképesztő volt felfedezni, hogy például milyen nagy a kínálat a kézműves sörökből, kiváló alkoholos italokból. Szeretném a hitvallásunkat ezzel az üzlettel is tovább erősíteni, ami az összefogásról, a regionalitásról és az éves nyitvatartásról szól.

Nyitókép: Krausz Andrea

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva