Szigliget idén nyáron a hazai gasztronómia egyik legerősebb bástyája, sőt a helyhez illően inkább fellegvára lesz.
Az északi part egyik leglátogatottabb attrakciója a Szigligeti vár, ahová mostantól nemcsak a fantasztikus látvány, hanem a vár tövében található Várudvarban megnyíló egyedülálló gasztro- és kulturális kínálat miatt is érdemes lesz ellátogatni.
A mindössze ezer lakost számláló kis falu a Balaton-felvidék tanúhegyei által határolt félszigeten található, ezért a természeti környezete is lenyűgöző, az ófalu nádtetős házai és a dimbes-dombos vidék csábító utazási célpont.
Kattints ide, és olvasd el kétnapos szigligeti ajánlónkat!
Itt található a Várkávézó, az ország egyik legjobb fagylaltozója és cukrászdája, a település pedig évek óta több kiváló étteremmel is büszkélkedhet.
A fine dininghoz közel álló, varázslatos panorámájú Villa Kabala mellett a már-már ikonikus Kikötő Étterem és a közelmúltban megnyílt, spanyol életérzést sugalló Mérce mellett számos hagyományos konyhát vivő étterem is működik Szigligeten.
Fine dining balatoni lazulással
A Balaton legújabb kulturális és kulináris központja, a Szigliget Várudvar, ahol a legmenőbb budapesti éttermek közül többen is pop-up üzletet nyitnak a nyári szezonban, júliusban pedig bemutatkozik Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf új, egész évben nyitva tartó étterme is.
Palágyi Eszter főztjének rengeteg rajongója akad itthon és külföldön, azonban amióta elhagyta a Costes konyháját, az elmúlt években nem volt lehetőség élvezni a rendkívül kreatív fogásait. Most végre megnyitja a nevével fémjelzett, egész évesre tervezett Szigliget Várudvar Éttermet, ahol saját stílusában ötvözi a fine dining stílust a balatoni lazulással.
– Régi vágyam, hogy a nemzetközi fine dining világában szerzett tapasztalataimat egy fesztelenebb légkörbe helyezzem.
A balatoni hangulat, a tóra nyíló panoráma, Szigliget nádfedeles háztetői és az általam tervezett konyha megmutathatja mindazt, amit a vendéglátásról most gondolok.
Rácz Jenő egy először itt megkóstolható kacsás street food étellel készül a gasztroudvarban, a Digo elhozza fatüzelésű pizza kemencéjét, hogy végre itt is megkóstolhatók legyenek az autentikus nápolyi pizzák, egy másik egységben a „Világevő”, azaz Jókúti András által megálmodott Nudli Tésztakantin kihagyhatatlan magyar tészta ételeiből kaphatunk ízelítőt, és megtalálhatjuk majd a Costes csúcshamburgereit és grillen készült ínyenc fogásait is.
A kitelepülő éttermekben érdekelt Gerendai Károly szerint az utóbbi években egyre látványosabban a Balatonhoz koncentrálódó hazai turizmus miatt régóta fontolgatják, hogy valamilyen formában megjelenjenek a magyar tenger partján.
– Most a járvány hatására a turisták szempontjából teljesen kiürült főváros látványa adta meg számunkra az utolsó löketet. Ebben a szezonban még csak kisebb, pop-up megjelenésekkel készülünk, de ha beválik az elképzelésünk, akkor reméljük, egy hosszú barátság kezdete lesz ez számunkra a Balaton-parttal.
A Szigliget Várudvarban megtalálható lesz majd Kató néni kürtőskalácsa, Mizsei János és Buza Kriszta újragondolt jégkrémszendvicse és télifagyi kreációja, az Unicone, és itt állítja fel a Nespresso az első balatoni installációját, így a kávérajongók kávékülönlegességeket és jegeskávé-koktélokat is kóstolhatnak, de júliustól feltölthetik kapszulakészleteiket is a hamarosan megnyíló időszakos Mini Boutique-ban.
Nyitókép: pixabay