likeBalaton.hu | 2021.06.28. 10:00
Szigligetre költözik a fővárosi gasztroelit
A gasztronómia kedvelőinek szinte kötelező lesz ellátogatni a varázslatos hangulatú településre, az egy négyzetméterre eső minőségi vendéglátó egységek száma minden bizonnyal nemcsak Magyarországon, de az egész régióban itt lesz a legnagyobb.

Szigliget idén nyáron a hazai gasztronómia egyik legerősebb bástyája, sőt a helyhez illően inkább fellegvára lesz.
Az északi part egyik leglátogatottabb attrakciója a Szigligeti vár, ahová mostantól nemcsak a fantasztikus látvány, hanem a vár tövében található Várudvarban megnyíló egyedülálló gasztro- és kulturális kínálat miatt is érdemes lesz ellátogatni.

Fotó: Mihály Szilvia

A mindössze ezer lakost számláló kis falu a Balaton-felvidék tanúhegyei által határolt félszigeten található, ezért a természeti környezete is lenyűgöző, az ófalu nádtetős házai és a dimbes-dombos vidék csábító utazási célpont.

Kattints ide, és olvasd el kétnapos szigligeti ajánlónkat!

Itt található a Várkávézó, az ország egyik legjobb fagylaltozója és cukrászdája, a település pedig évek óta több kiváló étteremmel is büszkélkedhet.
A fine dininghoz közel álló, varázslatos panorámájú Villa Kabala mellett a már-már ikonikus Kikötő Étterem és a közelmúltban megnyílt, spanyol életérzést sugalló Mérce mellett számos hagyományos konyhát vivő étterem is működik Szigligeten.

Villa Kabala
Fotó: Mihály Szilvia

Fine dining balatoni lazulással

A Balaton legújabb kulturális és kulináris központja, a Szigliget Várudvar, ahol a legmenőbb budapesti éttermek közül többen is pop-up üzletet nyitnak a nyári szezonban, júliusban pedig bemutatkozik Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf új, egész évben nyitva tartó étterme is.

Palágyi Eszter főztjének rengeteg rajongója akad itthon és külföldön, azonban amióta elhagyta a Costes konyháját, az elmúlt években nem volt lehetőség élvezni a rendkívül kreatív fogásait. Most végre megnyitja a nevével fémjelzett, egész évesre tervezett Szigliget Várudvar Éttermet, ahol saját stílusában ötvözi a fine dining stílust a balatoni lazulással.
– Régi vágyam, hogy a nemzetközi fine dining világában szerzett tapasztalataimat egy fesztelenebb légkörbe helyezzem.

Szigligeti ófalu
Fotó: Mihály Szilvia

A balatoni hangulat, a tóra nyíló panoráma, Szigliget nádfedeles háztetői és az általam tervezett konyha megmutathatja mindazt, amit a vendéglátásról most gondolok.

Rácz Jenő egy először itt megkóstolható kacsás street food étellel készül a gasztroudvarban, a Digo elhozza fatüzelésű pizza kemencéjét, hogy végre itt is megkóstolhatók legyenek az autentikus nápolyi pizzák, egy másik egységben a „Világevő”, azaz Jókúti András által megálmodott Nudli Tésztakantin kihagyhatatlan magyar tészta ételeiből kaphatunk ízelítőt, és megtalálhatjuk majd a Costes csúcshamburgereit és grillen készült ínyenc fogásait is.

A kitelepülő éttermekben érdekelt Gerendai Károly szerint az utóbbi években egyre látványosabban a Balatonhoz koncentrálódó hazai turizmus miatt régóta fontolgatják, hogy valamilyen formában megjelenjenek a magyar tenger partján.

– Most a járvány hatására a turisták szempontjából teljesen kiürült főváros látványa adta meg számunkra az utolsó löketet. Ebben a szezonban még csak kisebb, pop-up megjelenésekkel készülünk, de ha beválik az elképzelésünk, akkor reméljük, egy hosszú barátság kezdete lesz ez számunkra a Balaton-parttal.

Fotó: Mihály Szilvia

A Szigliget Várudvarban megtalálható lesz majd Kató néni kürtőskalácsa, Mizsei János és Buza Kriszta újragondolt jégkrémszendvicse és télifagyi kreációja, az Unicone, és itt állítja fel a Nespresso az első balatoni installációját, így a kávérajongók kávékülönlegességeket és jegeskávé-koktélokat is kóstolhatnak, de júliustól feltölthetik kapszulakészleteiket is a hamarosan megnyíló időszakos Mini Boutique-ban.

Sótér Balázs és a titkos szigligeti koktélok a Mércében
Fotó: Mészáros Annarózsa

Nyitókép: pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva