likeBalaton.hu | 2021.12.26. 12:00
A déli partról, Kötcséről választották a Pannon Egyetem borát
A Bogáromi Borbirtok BalatonBora nyerte a Pannon Egyetem bora címet.

A Pannon Egyetem novemberben együttműködési megállapodást írt alá a Balatoni Kör Egyesülettel és a Rizling Generációval a balatoni borkultúra értékeinek megőrzése érdekében.

Létrehozták a Pannon Egyetem egyedi nyakcímkével ellátott borát, melyet 5 BalatonBor tételből választottak ki a napokban.

A Szenátus a Pannon Egyetem borának a Bogáromi Borbirtok BalatonBorát választotta 2021. december 17. napjától 2022. június 30. napjáig.

A testesség nem előny

– A borokat nem 1-100 pont között bíráljuk, hanem origó rendszerrel. Azért fontos ez, mert a bírálati szempontból egy meghatározott „sávban” keresünk borokat. Egy könnyű bort keresünk, ahol a testesség nem előny, ami általában egy bornál lehetne az.

Most egy konkrét kategória legjobb borát keressük.

A bírálati pontszámok szerint a 0-tól, vagy Origótól való távolságot nézzük. Az a bor a legjobb, amelyik a legtöbb origó szavazatot kapja, és a legkevesebb kilengő értéket – mondta az egyetem honlapjának Dobosi Győző.

Amiből kérnénk még egy pohárral

– A BalatonBor, mint egy nyári, könnyű, szomjoltó olaszrizlingnek az aromaprofilja, az én olvasatomban a következő: kitöltéskor egy picikét szénsavas, halvány zöldesre hajazó sárgás színei vannak. Emellett a pohárban nagyon könnyen mozog, tehát nem egy olajos, testes, tartalmas viszkozitású, hanem nagyon könnyű. A friss olaszrizlingek

illataiban a zöldalma, a citrusos és a friss gyümölcsillatok jelennek meg.

Ízében pedig száraz kategóriaként a savak és a cukrok harmonizálnak, tehát se nem édes hatású, se nem savas. Olyan, aminek a kortya is hosszan tart a szájban, kellemes meginni, tehát amiből kérnénk még egy pohárral az étteremben. Ez az érzet, ez az origó – tette hozzá Gyukli Krisztián.

Akik még jó szerepeltek

A bírálatok összegzését követően az alábbi eredmény született:

1. Bogáromi Borbirtok BalatonBor

2. Tagyon Borbirtok BalatonBor

3. Gyukli Pince BalatonBor (2019-es évjárat)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva