Krausz Andrea | 2021.05.19. 16:18
Siófoki premier! Bemutatták a BalatonBor hatodik évjáratát
Az új, 2020-as évjáratú BalatonBorok a siófoki Mala Garden Design Hotelben debütáltak szerdán a nagyközönség előtt. Idén 15 borászat kezdte meg az egységes megjelenésű, Balatoni borrégióból származó, reduktív olaszrizling palackozását.

A kezdetekben még csak a termelőknél kapható BalatonBorból igazi sikersztori lett. Idén már 64 ezer palack kerül a piacra, a borászok, a vendéglátóhelyek és a viszonteladók részéről is folyamatosan nő a kereslet, sőt Németországban, Lengyelországban és Angliában is érdeklődtek a régiós bor iránt – mondta a Siófokon tartott bemutatón Dobosi Győző, Balatoni Kör alapítótag és balatoni borász, valamint a BalatonBor & Hegybor projekt felelőse.

A siófoki BalatonBor bemutató résztvevői. Bal oldalon: Hajdu Attila elnökségi tag, középen: Szilágyi lajos elnök, jobbra: Dobosi Győző, a BalatonBor projekt felelőse
Fotó: Krausz Andrea

 

– A régióban szinte minden szőlőterületen az első helyen áll az olaszrizling, így adott volt a fajtaválaszték, de a borászok más-más klíma- és talajviszonyok között művelik a szőlőterületeket. A Balaton Bor egységes palackban, egységes csavarzárral kerül forgalomba – emelte ki a Dobosi Győző, aki hozzátette, a címkéjén változtattak. Egy „B” betűt formáz, és a felső, fehér sávban szerepel a nedűt készítő borászat neve. A kiválasztás során vakkostolással döntik el maguk a tagok, hogy ki nyeri el az adott évben a BalatonBor minősítést.

– Illatában is képviselje a balatoni fílinget. Akár szódával, fröccsben is fogyasztható egy biciklitúra alkalmával. A Balaton egységes, könnyed stílusát szeretnék megmutatni

– hangsúlyozta Dobosi Győző.

Az idei nyertesek, akik egységes megjelenés és márka alatt palackozhatnak BalatonBort

Gyukli Pince, Feind Pince, Zelna, Hujber Pincészet, Lídia Borház, Istvándy Pincészet, Fata Pince, Dobosi Pincészet és Vendégház, Bujdosó Pincészet, Tagyon Birtok, Veszprémi Pince,
Cseh Családi Borpince, Szeremley Birtok, Laposa Birtok, Bogáromi Borbirtok – Kötcse.

Balatoni Kör – profibb érdekvédelem

– Mi az egész éves Balatonban hiszünk, ami most már nem egy utópisztikus álom, hanem a valóság. Hétéves, kitartó munkánk gyümölcse – mondta Szilágyi Lajos, a régió egész évben nyitva tartó vendéglóhelyeit tömörítő érdekvédelmi egyesület, a Balatoni Kör frissen megválasztott elnöke. – Tagjaink nem küzdenek munkaerőhiánnyal. A koronavírus-járvány idején is meg tudták tartani dolgozóikat – emelte ki Szilágyi Lajos, aki bemutatta a Kóstold Körbe című ajánlófüzetet.

– A kiadványban szereplő szolgáltatók nem terveznek irracionális árkorrekciót. Tagjaink nem egy szezon alatt akarnak meggazdagodni, 10-15 év múlva is ugyanazon a helyen szeretnének vállalkozni – hangsúlyozta az elnök.

Szilágyi Lajos, a Villa Gréta cukrászda vezetője, a likeBalaton.hu-nak elmondta: a Balatoni Kör 42 tagja 54 vendéglátóhelyet képvisel. Sikeres cégek képviselői fogtak össze az egyesületben, de úgy látja, hogy továbbfejlődni baráti társaságként már nem tudnak, ezért egy hatékonyabb, profibb érdekvédelmi szervezetként működnek a jövőben.

–Folytatjuk a Gasztropiknik-sorozatunkat. Ebben az évben hármat szervezünk: Siófokon , Köveskálon és Balatonfüreden. Utóbbiban két napos adventi hétvégét szeretnének megszervezni, és idén is meghirdetjük az Év strandétele versenyt

– sorolta az elnök.

Profi vendéglátás egész évben
Fotó: Krausz Andrea

 

Azzal kapcsolatban, hogy a nyári hónapokban nagy tömeg várható a régióban elmondta: a nagyobb tömeg ellenére mindenképpen meg kell őrizni azt minőségi vendéglátói szintet, amit a Balatoni Kör tagjai képviselnek. Van, ahol bejelentkezés alapján lehet majd helyet foglalni, de így a vendégeknek valóban lesz asztala. Mindenki nyugodt és színvonalas vendéglátásra számíthat a Balatoni Kör tagjainál.

Nyitókép, szöveg: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva