A hétvégén a vega fogások lesznek a badacsonyi gasztronómia főszereplői. A Gasztrohegy tíz résztvevő étterme megmutatja, hogy van élet, vagyis vegetáriánus étel a rántott sajton és párolt zöldségmixen túl.
Az időjárás is kegyesnek ígérkezik, szombaton 15, vasárnap közel 20 fok várja a vendégeket, akik akár a teraszokon is koccinthatnak az ételek mellé kínált tüzes badacsonyi borokkal.
A húsevők sem csalódnak a vega fogásokban
– Mi már megkóstoltuk az összes ételt és jelentjük, isteni változatosság, izgalom, ízek, szezonális alapanyagok várnak rátok, ez után a lakoma után bizony egy vega és egy nem vega is megnyalja mind a tíz ujját – mondta Budavári Dóra, a rendezvény kommunikációs felelőse. – Spárga, kecskesajt, zöldség steak, friss zöldségek, curry, zöldborsó desszert, nepáli zöldséges batyu, ramen, tagliatelle, medvehagyma, mangó, cukkini pörkölt lesz az éttermek kínálatában. Az étlapokról természetesen húsos ételt is választhattok több helyen, de ajánljuk az izgalmas húsmentes fogásokat, imádni fogjátok. Nagy izgalommal várjuk ezt a Gasztrohegy hétvégét, mert olyan utakra vitt minket, ahol eddig kevesebbet jártunk. Megtanultuk, hogy a rántott sajt, ha kecskesajt, isteni eperrel és spárgával, a kelkáposzta roppanós dióval és gombákkal, és hogy vega fogásokkal is boldogan jól lehet lakni. Csak egy kis nyitottság, egy csipetnyi érdeklődés és fantázia kell a séfek részéről, és meglepő végeredmények születnek hús nélküli alapanyagokból is.
Busszal is bejárhatod a hegyet
Ha elfáradnál a sok evésben, akkor a Gasztrohegy buszjárattal is közlekedhetsz az éttermek között, így a magasba vagy a távolabbi helyekre nem kell elgyalogolnod. Válthatsz bérletet is, nemcsak a buszra, hanem az éttermek fogásaira is, ennek tartalma 4 Gasztrohegy étel és bor az általad választott helyen.
A Gasztrohegy 2022 Vega Badacsony ételei
Hableány: Kelkáposzta, gombákkal, dióval – Spárga saláta kecskesajttal és eperrel
Hotel Bonvino Wine & Spa: Kerti zöldségsteak variációk (káposzta, gomba, cékla, burgonyahab)
Pláne Badacsony borterasz: ,,Répa, retek, mogyoró”, vagyis currys répakrém, sült retek, friss reszelt torma, házi mogyoróvaj, répa chips valamint zöldborsó desszert
Laposa Birtok: Céklás rizottó parmezán chips, grillezett zöldség, sáfrányos-rebarbarás szósz és édesburgonya tikka masala, padlizsán, meggy, kuszkusz
Istvándy Birtok és Borműhely: „Pacsi”, vagyis padlizsán lasagne csicseriborsóval
Borbarátok: Nepáli zöldséges batyuleves, tibeti momo, valamint vajban párolt karalábé, gomba vagdalt, citromos vajmártás
Vánkos: Vegetáriánus krémes ramen, zöld teás pácolt tojással és zöldséges gyoza, mártogatóssal
Tölgyes Kúria – Riza: Sajt kompozíció, zöldborsó krém, dió, tökmag morzsa és paraj, fekete/fehér tagliatelle, kéksajt, parmezán ropogós, zöldolaj
Kisfaludy-ház Étterem: Vegán csirkeragu zöldspárgával, medvehagymás burgonyafelfújttal, sült cékla főzelékkel
Neptun Badacsony és Tilia Borvendéglő: Csalánleves, kenyérropogóssal, hajdina, csicseriborsó, gránátalma, falafel és kölespuding mangópürével
Nyitókép: freepik