Mihály Szilvia | 2022.01.30. 08:00
Négy évszakos Balaton – A Borbarátokban télen-nyáron kóstolhatod a tüzes borokat
Nagy István Badacsonyban nemcsak hisz, hanem tesz is az egész éves nyitvatartásért, családi étterme, panziója és borászata évek óta várja a téli vendégeket is.

Amikor kint szállingózik a hó, bent duruzsol a kályha, egészen más hangulata van Badacsonynak, mint nyáron. Ilyenkor több idő van elmélyedni az ízekben, a friss levegőn tett séta után jobban esik a pihenés vagy éppen egy tányér gőzölgő húsleves vagy halászlé.

A Gasztrohegy legutóbbi fogása a Borbarátokban
Fotó: Gasztrohegy hivatalos sajtófotó

 

Badacsonyban az egész éves vendéglátás ötlete már a 2009-es Borbarangolások sorozattal elkezdődött, amikor még szinte csak egymást látogatták meg a pincészetek, vendéglők tulajdonosai. A téli hétvégéken bemutatták a legjobb boraikat, mellé jóízű vacsorát kerekítettek. Ma ez a rendezvénysorozat annyira sikeres, hogy novembertől májusig vonzza a vendégeket.

A településen emellett a Gasztrohegy téli hétvégéi is bizonyítják, érdemes melegebben öltözni és felfedezni a környék ételeit a hűvösebb évszakokban is.
A szervezett vezetett téli túrák, a farsangi és Valentin napi rendezvények is egyre több szállóvendéget vonzanak, a szűkebb és tágabb környezetben egyre több az egész évben nyitva tartó látnivaló, a Salföldi Majortól a Folly Arborétumon és a Szigligeti Váron át keszthelyi Festetics-kastélyig barangolhatnak a vendégek.

Nagy Istvánnal Badacsonyban a Borbarátok Étteremben beszélgettünk, ők a kezdetektől résztvevői mind a Borbarangolásnak, mind a Gasztrohegy hétvégéknek.

Nagy István mesél a négy évszakos Balatonról
Fotó: Mészáros Annarózsa

Mi itt születtünk, nekünk természetes, hogy van élet a téli Balatonnál

– Szeretném, hogy minél többen megismerjék Badacsony varázsát ősszel, télen és tavasszal is, fontos, hogy ne legyen a Balaton évszakhoz kötve. Mi itt élünk, itt születtünk, nekem természetes a Balaton téli arca, a befagyott tó vagy a jegesedő part, ezt szeretném minél több embernek megmutatni.

Télen a vadludak strandolnak Badacsonyban
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Már a téli hétvégéken is egyre többen érkeznek hozzánk, ez 15 éve elképzelhetetlen volt. Már tizenegy éve voltunk nyitva minden nap november közepéig, az elmúlt években december végéig, majd azt követően minden hétvégén januárban és februárban is.
Sajnos a pandémia megakasztotta ezt a trendet, most az a cél, hogy újra a 2019-es szintre jussunk, az elmúlt két év bizonytalanságát elfelejtsük. A fejlesztéseinknek az a célja, hogy az év minden egyes napján nyitva tudjunk lenni, hogy a tél és a kora tavasz szépségeit is megmutassuk.

A kulcs a megújulási készség

– Amikor elkezdtétek üzemeltetni az éttermet, gondoltad volna, hogy egy téli délután is nyitva lesztek?
– Nem. A Borbarátok 30 éve működő vendéglátóhely, amit mi építettünk a bátyámmal, Miklóssal, 7-8 év alatt készült el. Akkoriban egy egészen más típusú vendéglátás folyt nálunk, a gasztronómia csak kiegészítette a borértékesítésünket. Az étterem, a panzió és a kerthelyiség azóta folyamatosan épül, fejlődik, elkészült a wellness részlegünk, a borászatunk számára éppen 2 hektár szőlőt telepítünk, az udvaron található pinceépületből egy modern bisztrót hozunk létre. Ezek az újítások szükségesek, ez a megújulási készség vezet a folyamatos négy évszakos Balatonhoz bennünket.

Múlt és jövő a Borbarátokban
Fotó: Mészáros Annarózsa

– Értékelik, érzik ezt a megújulást a vendégek?
– Igen. Nagyon sok törzsvendégünk van, ők igénylik a változást, és kíváncsiak a tó téli és nyári arcára is. Nagyon sok új, fiatal vendégünk érkezik az ország nagyvárosaiból és a fővárosból télen is, az ő egyéb utazási igényeikből, kéréseikből merítve is tudunk fejlődni. Ezért is fontos a személyes jelenlét, hogy beszélgessünk. Ha a vendégkör teljes keresztmetszetének igényét felmérjük, ismerjük, akkor tudunk megfelelő szolgáltatásokat nyújtani neki.
Középtávon arra törekszem, hogy a vendégek elképzelései és az én terveim találkozzanak. Ez óriási munka és nagy feladat, de csak azok a vállalkozások életképesek a Balatonnál, melyek képesek a megújulásra.

A Balaton felveszi a versenyt a külföldi desztinációkkal

– Fontos, hogy ezek a vállalkozások ismerjék egymást?
– Számomra fontos az együttműködés a a többi helyi vállalkozóval. Közösen sokkal könnyebben tudunk megoldásokat találni, a településen egyre jellemzőbb az egymás segítése, ez pedig ahhoz vezet, hogy a régió fejlődik. A fejlődés és a szemléletváltás szorosan összefügg. A Balaton sok lehetőséget kap, és ezzel élünk is, látjuk, hogy a vendégek évről évre elégedettebben távoznak. A Balaton dinamikája most nagyon jó, a szálláshelyek száma, minősége, ellátottsága felveszi a versenyt Ausztriával.

A szálláshelyek felveszik a versenyt az európai hotelekkel
Fotó: Fata pince

Fantasztikus, hogy ezt a belföldi turizmus már felfedezte, a vendégeink 93 %-a magyar, de szeretném, ha egyre több külföldi vendégnek is meg tudnánk mutatni a régiót. Egy kampány keretében a sok évvel ezelőtt nálunk pihenő németek részére küldtünk hírlevelet, aki közülük eljött hozzánk, megdöbbenve tapasztalta az elmúlt évtizedek hihetetlenül gyors fejlődését.

Vendégszemmel ítél és példát mutat

Én mindent vendégszemmel nézek, úgy fejlesztek, hogy ha én itt vendég lennék, elégedetten távoznék-e vagy sem. Sok ötletet hoztam külföldről, vagy más helyről, én mindenkitől tanulok. Ez egy olyan szakma, ami folyamatos megújulást, tanulást kíván.

– Mennyire fontos az egész éves nyitva tartáshoz az itt dolgozó csapat?
– A családi vállalkozásunk nem lenne sikeres a kollégák nélkül, akiknek azt gondolom, nagyon fontos, hogy itt dolgoznak. A munkájuk nemcsak a vendégek, hanem az én számomra is magas színvonalat képvisel. A csapat 80 %-a nyolc-tíz éve itt dolgozik, így a vendégek is tudnak bennünket ismerős arcokhoz, személyekhez kötni. Nagyon fontos, hogy én magam is részt veszek a napi feladatokban, személyesen jelen vagyok, közösen tudunk részt venni az előkészületekben és a kiszolgálásban is, a munkámmal példát mutatok. A közösen elvégzett feladatok nagyon fontosak, én nem távolról irányítom ezt a céget, én vagyok itt időben a legtöbbet, a kollégák tudják, hogy számíthatunk egymásra. Egyre több embernek tudunk egyre hosszabb időszakra munkát adni azzal, hogy a téli időszakban is nyitva vagyunk, a cél az, hogy még több munkaidőt tudjunk számukra biztosítani. A nyárinak mondott szezon egyre hosszabb, a vendégek száma egyre jobban eloszlik az év során, ez minőségben jobban kiszolgálható vendéget is jelent télen a nyári tumultusokhoz képest.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva