Mészáros Annarózsa | 2024.08.05. 16:00
A La Téne ízesíti a Tátikát
Az elmúlt években a La Téne egy állócsillag lett Badacsonyban. Messzeföldről keresik fel a sütemény és kávé rajongók a helyet. Nyár eleje óta már a megújult és csodás panorámával rendelkező Tátikában is betérhetsz a La Téne által képviselt finom falatokra. Azonban nem csak ízekkel, hanem kultúrával is megtelik a főnixmadárként újjáéledt épület.

Szalma Lilivel a Tátika emeleti terében találkozunk. A nyitott ajtón becsillan a Balatonról tükröződő napfény, az induló hajó épp harangozik és frissen darált kávé illata lengi be a teraszt és a tágas termet.

– Azt már tudtuk egy ideje, hogy a külső termelést kiszolgáló konyhánkat ki kell költöztetnünk a La Téne-ből, mert egyszerűen kinőttük a helyet. Nemesgulácson találtunk is egy megfelelő konyhát. Mindeközben 2023 év végén átadták a Tátika megújult épületét, ekkor jött a megkeresés a kivitelezést is végző BTTF (Badacsony és Térsége Turisztikai Nonprofit Zrt.) részéről, hogy szeretnék azt a minőséget, amit mi a La Téne-vel képviselünk a Tátikában viszontlátni. Heteken át vívódtunk Bálinttal, a férjemmel a kérdésen, hiszen ekkor született meg kislányunk, Emília. Végül rábólintottuk a feladatra.

Reggelizz, mint egy király

Most egy három hónapos időszak közepén jár a próbaidőszak.

– Úgy voltunk vele, hogy nézzük meg, egyáltalán a két egység miben tud más lenni, mit tudunk kihozni az itteni konyhából. S hogy a közönség, a vendégkörünk miként fogadja ezt a bővülést. A péksüti, a desszert megmaradt, de bővült a meleg reggeli kínálatával az étlap. Egy hónapunk volt felépíteni mindezt. A gyönyörű épület adott volt, nekünk tartalommal kellett megtölteni a falakat.

– Folyamatosan kérdezgetem a vendégeket, az újakat és a törzsvendégeket is, hogy miként látják, miként tetszik az új hely? Az ételek hálistennek nagyon népszerűek, hiszen a reggelieink nem újragondolva, hanem jól elkészítve vannak. A jó minőségű alapanyagokra tesszük a hangsúlyt: saját péktermékeinken túl a kovászos, kézműves termékekre három helyről van beszállítónk, a húsárú pedig Káptalantótiból, Istvándyék birtokáról. A lokális forrásokra támaszkodunk és ebből hozzuk ki a legtöbbet: egy tojásrántotta, egy kolbász – erre úgy látszik, van igény.

– A desszert kínálatban a hagyományoshoz nyúlunk vissza. Elfelejtődött, hogy ha az eredeti recepteket készítjük el jól és pontosan, remek alapanyagokból, akkor a világ legjobb sütijei a sacher és a somlói és megannyi más klasszikus.

Ez a ház alkalmas arra, hogy négyévszakos legyen

– A Háznak az is a célja, s hosszú távon is így kell, hogy működjön, hogy a kultúrának is teret ad. A kikötőnek a folytatása, a Badacsonynak első megállópontja a Tátika. Alkotókkal, művészekkel kell megtölteni ezt a helyet. Zenészekről, festőkről, fotósokról kell, hogy szóljon a tér, hiszen rengeteg alkotó van a térségben, akiknek jó lenne helyet adni.

– Ha elindul a pályáztatás, szívesen indulunk, s bemutatjuk azt a koncepciót, amit gondolunk az egész évben nyitvatartó Balatonról és hisszük azt, hogy ha bármennyire is nehéz, akkor is ki kell nyitni. A stábunk fix és jó, már csak vendég kell – így folyamatosan ezt kommunikáljuk: gyertek, gyertek! A Balaton nem zár be a nyár végével, továbbra is itt hullámzik. Az ősz, a tél erről a teraszról gyönyörű, s ez a ház alkalmas arra, hogy négyévszakos legyen.

Hosszabb esték – finoman

– Nekünk bevált ez a klasszikus, cukrászdás kávézós nyitvatartás, hogy 6 órakor leköszönünk. De arra gondoltunk, hogy vagy a péntek, vagy a szombatok legyenek picit hosszabbak, és akkor hozzunk be élőzenét egy könnyű vacsorához. Minket rabul ejtettek a spanyol pincsók, a szuper alapanyagokból összerakott kis hideg szendvicsek, így ilyen jellegű finomságok kerülnek terítékre ezeken az alkalmakon. Laza esték lesznek, kötetlenül: finom falatok, jó zene, semmi feszengés, találkozások, beszélgetések.

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Borítókép, fotók: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva