Mihály Szilvia | 2018.10.04. 15:00
Badacsony új korszakot nyit a Gasztrohegy programsorozattal
Az egyre erősödő, 365 napos vendéglátásban gondolkozó badacsonyi “kemény mag” idén ősszel elérkezettnek látta az időt, hogy egy ősztől tavaszig tartó különleges gasztronómiai programban mutassa meg a régió értékeit.

A Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is: aktivitásra csábít, tematikát ad, élményt nyújt – borokkal, gasztronómiával, ötletekkel. Végre kiderül, hogy a Badacsony valójában mindig is tányér alakú volt, csak eddig nem volt olyan megközelítés és olyan kínálat, amiből ez ennyire egyértelművé válhatott volna.
Októbertől áprilisig megmutatják a gasztronómiai csúcsokat: 9 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz helyi alapanyagokkal izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt.

Fotó: Badacsony Nyitva

Attól más ez a gasztrotúra, hogy nemcsak egy helyen lehet végigenni több fogást, hanem akár 9 helyen kóstolhatunk meg egy-egy különböző fogást – közben pedig szinte észrevétlenül feljuthatunk a csúcsra.
“Kalandozz gyalog, vagy a gasztrobusszal és járd be a hegyet, az előételtől a desszertig!” – mondják a vendéglátók, akik október első hétvégéjén meg is mutatják, mire gondoltak pontosan: október 5-6-7-én a szőlő lesz a tematika.

– Az életben sokszor az vezet a legnagyobb élményekhez, ha valamilyen közös célt tudunk kitűzni magunknak. Ilyen közös cél a Gasztrohegy programot együtt megálmodó badacsonyi csapatnak, hogy hónapról hónapra mindig jobbat és jobbat tudjanak adni, és a kitűzött közös célokkal egymást is inspirálják a gasztronómiai kreativitásban. Ugyanakkor baráti társaságok, párok, családok vagy cégek számára is érdekes lehet egy gasztrotúrát mint közös célt kitűzve inspiráló új élményekkel gazdagodni.

A helyi alapanyagokból és a ma is elérhető hagyományos helyi receptúrákból kiindulva távlati célunk az, hogy közösen újragondoljuk a badacsonyi gasztronómiát és hagyományteremtő módon próbáljuk elsőként az országban markánsan megfogalmazni egy térség gasztro-arculatát – mondja Kardos Gábor, a Gasztrohegy koncepció megálmodója.

Fotó: Mihály Szilvia

– Nagy könnyebbség, hogy a nyolc hely ugyanazon a hegyre vezető útvonalon található, egymáshoz elég közel, így nem kell különösebben keresgélni, hogy hol lenne a következő állomása az ínyenc túrának. A közlekedésben elektromos kisbusz is segíteni fog, mely fél óránként indul a központból, de reméljük, sokan gyalog is útrakelnek, hiszen az őszi-téli badacsonyi barangolás már önmagában élmény. Az étteremlátogatás általában egy helyen üldögélést jelent és sokan nem is nagyon mernek csak egy pohár borra beugrani vagy egy falat ételre beülni egy elegánsabb helyre.

A gasztrotúrázás azonban ennél jóval lazább, szabadabb kereteket biztosít, így akár több helyre betérhetünk és a tematikus programmal mindenhol kapunk egy kézzelfogható napi ajánlatot, hogy mit érdemes kérnünk – tehát az étlap teljes áttanulmányozása sem szükséges ahhoz, hogy választani tudjunk, ha inkább csak az élményre hagyatkoznánk és átadnánk magunkat a hegy és a táj szépségének, immár gasztronómiai értelemben is rá hagyatkozva engedhetjük, hogy a Badacsony-élmény teljesen magával ragadjon – meséli Laposa Bence az együtt tökéletesített koncepcióról.

A havi egy gasztro hétvége tematikája alapvetően a szezonalitásra és az annak épp leginkább megfelelő regionális alapanyagokra épül, de előkerül a vulkán, a bazalt is, mint inspiráló háttér. A séfek már lázasan dolgoznak az ételeken. Egy biztos, aki belevág egy ilyen gasztrotúrába, az mindent megkap, ami a szemnek és szájnak simogató: csodálatos tájat és tökéletes falatokat.

Az első Gasztrohegy részletes programja és a résztvevő vendéglátóhelyek listája az alábbi linken érhető el.

Nézze meg képeinket a Gasztrohegyről:

A Gasztrohegyről szóló további cikkeket erre a linkre kattintva tudja elolvasni.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva