2019. évi Balaton Fagyija versenyre 13 cukrászat és kézműves fagylaltműhely nevezett összesen 26 féle kreációval. A győztes fagylalt fődíját, a Balaton fagyija vándorkupát Somogyi Renáta, a gyenesdiási Bringatanya Fagyizó cukrásza vehette át az Illatos Izabella fagylaltért.
Olvasd el beszámolónkat a díjátadásról!
Hévízre igyekezve azon gondolkodtam, milyen íze lehet a jázmin virágnak, de pillanatok alatt rájöttem, hogy rossz úton járok. A jázmin ugyanis a jázmin rizsre utal, a különdíjas fagylalt a karamellás tejberizs élményét idézi fel, jéghideg verzióban. A Rózsakert Fagyizóban beszélgettünk Pálfi Attilával, aki korábban a balatonmáriai Florida fagylaltozóban dolgozott édesapjával.
A likeBalatonnak ebben a cikkben elárulta, miért döntött a saját üzlet nyitása mellett.
– Számítottál a Balaton Fagyija verseny különdíjára?
– Titkon ez volt a célom. A korábbi eredményeink alapján azt gondolom, a balatoni fagyik legjobbjai között vagyunk, bár nemrég nyitottam a hévízi üzletet, már zsűri által is elismert az a minőség, amit a vendégek nap mint nap dicsérnek. Nagyon büszke vagyok erre a különdíjra, hiszen Hévíz a Balaton fagyija versenyen korábban nem kapott díjat, mi vagyunk az elsők, aki a város nevét a fagylalt körében szakmailag is erősítjük.
A jázmin rizsből készült tejberizs fagyinkat egy különleges gyümölccsel, a juzuval bolondítottuk meg. Ez a japán citrusféle leginkább a mandarinra hasonlít. A fagylaltba egy saját készítésű karamellöntetet is locsolunk, és karamellkockákat is szórunk bele. Így az íze egyszerre édes és citrusos. A fagyiban észrevehetők a rizsszemek, ugyanúgy, mint a tejberizsben.
– Hogy jutott eszedbe, hogy tejberizsből fagylalt is készíthető?
– Már régóta készítek tejberizs fagylaltot, de eddig nem neveztem vele versenyeken. Jázminrizsből készítem, mert ezek a szemek lassabban fagynak meg, mint a normál rizs, jobban reagál a hűtésre.
– A vendégek meglepődnek, hogy rizsfagyit is kérhetnek?
– Nagyon teszik nekik, a tejberizs mindenkinél egy pozitív gyerekkori élmény, ezt kiegészítjük a karamellel, ami szintén sokak kedvence. A juzu pedig különlegessé teszi, hiszen a legtöbb ember nem ismeri ezt a gyümölcsöt.
– A jázmin fagyihoz milyen másik ízt ajánlanál?
– Olyan fagyit ajánlok, amit szintén beneveztünk a versenyre, de ez egy savanykás ízvilágot képvisel, teljesen ellentéte a jázmin fagyinak. Ez Hévízi-tó kincse nevet kapta, egy igazi nyári hűsítő, rózsa, málna licsi keverék málnás ropogós ostyatörmelékes öntettel. Míg a jázmin édeskés, ez savanykás, nagyon jól kiegészítik egymást.
A Rózsakert fagyizóban a Jázmin és a Hévízi-tó kincse mellett mától megkóstolhatjátok a verseny győztes fagylaltját, az Illatos Izabellát is, hiszen ahogy Attila mondta, neki nagyon fontos, hogy versenyzőtársai remekeit is kínálhassa vendégeinek.
Kiemelt kép: pixabay
Készítette: Mihály Szilvia