Mészáros Annarózsa | 2021.06.06. 06:00
A panoráma rabul ejt - kétnapos ajánló Ábrahámhegyre hangolva
Szűk, kacskaringós utcácskák, csoda szép házikók, páratlan kilátás – Ábrahámhegy megannyi csodát tartogat.

Az északi-parti település Badacsonyörssel és Balatonrendessel szomszédos, északról pedig Salfölddel. Keresztülhalad rajta a Balatoni Bringakör, átszeli a 71-es főút, a Székesfehérvár-Tapolca vasútvonalon is megközelíthető. Csendes nyaralóhely, remek kirándulási lehetőségekkel.

Hangulatos utcácskák a hegyen

Tópart és hegytető (2 km-es séta)

A séta a vasútállomástól indul. Az út során számolj egy kis emelkedővel. A séta gyalogosan, bringával és autóval is végigjárható. Indulj el Balatonrendes felé a Badacsonyi (71-es út) mentén. A Bernáth Aurél Galéria tornyos épülete és az udvaron ringatózó fák hívogatják a látogatót. Ebben az épületben kap helyet a település polgármesteri hivatala is. Az emeleti tornácon és az udvaron időszakos tárlatok kerülnek bemutatásra. Innen továbbsétálva néhány métert találod a Kulturális Centrumot. A volt iskolaépületet négy termes kiállítóhellyé alakították át. A programokról és a nyitva tartásról érdeklődj a látogatásod előtt!

Bernáth Aurél Galéria a Polgármesteri Hivatal épületében

Sétálj visszafelé Badacsonyörs felé. A Patak utca sarkánál élelmiszerboltot és éttermet is találsz. Érdemes itt beszerezned a frissítőt és a harapnivalót, mert a település északi részén már nem találsz boltot vagy büfét.

A kacskaringós Patak utcán pár száz métert sétálva találod a Szent László-templomot. A templombelső igazán elbűvölő. A mellette található kálváriáról pedig itt olvashatsz bővebben. Érdemes néhány percet szentelni a szobrok végigjárásának, mert a környék egyik legszebb szoboregyüttese látható ebben a parkban.

Ábrahámhegyi kálvária

Sétálj vissza a Patak utcán és a Posta utcán kanyarodj be balra, ez az utca visszavezet a Badacsonyi útra. Haladj tovább jobb kéz felé és az első utca a Bökkhegyi út lesz. Itt számolj egy kis kaptatóval. De megéri a szapora szuszogás, hiszen két perc alatt fel is érhetsz a kilátó melletti füves rétre.

Bökkhegyi-kilátó

A távközlési torony kilátója egész évben, ingyenes látogatható. Meseszép körpanoráma nyílik a Balatonra és a tanúhegyekre.

Bökkhegyi-kilátó panorámája

Ha kigyönyörködted magad, ereszkedj vissza a Badacsonyi útra és vedd célba az árnyas-fás, jól felszerelt strandot. A strand egy minden igényt kielégítő komplexum, hiszen találsz itt büfét, mosdót, homokos focipályát, ping-pong asztalt és játszóteret.

Az ábrahámhegyi strand

A strand mellett egy kis hídon átkelhetsz a Burnót-patakon és a tó felé fordulva csendes kis kikötőt találsz, apró stéggel. Érdemes bekukucskálni ebbe az eldugott kis szegletbe.

Csónak kikötő a strand mellett

Szőlők közti csoda (2 km-es séta)

A második napi séta is az állomástól indul, de érinti a Szent László-templomot is az útvonal, ha inkább onnan rajtolnál. Ez is teljesíthető gyalogosan, biciklivel, autóval egyaránt. A Patak utcáról fordulj be az első utcán jobbra, amely az Árpád utca lesz. Innen a Fenyves utcára, balra. Itt elérsz egy útkereszteződéshez, amit könnyen felismerhetsz a virágos dombocskáról. Itt tábla is jelzi, hogy jobbra van a Nap utca. Az első lehetőség balra már az Ábrahámi szőlőkről elnevezett utca lesz.

A Nap utcai kereszteződés

Pompás rálátásban lesz részed a tóra, a Bökkhegyi-kilátóra és a környező hegyekre, dombokra. Körülbelül 250 méter múlva eléred a szőlők közé bújt Fülöp Jakab-kápolnát. A kápolna jelenleg nem látogatható, de a környezet és maga az épület megéri a sétát! Ne hagyd ki!

A lefelé sétánál a Nap utcai kereszteződésénél most jobbra folytasd az utad, majd végy egy balost a Patak utcánál. Amikor kiérsz a „fő” Patak utcára, kelj át rajta és a máris a Burnót-patak melletti Tűzoltó vagy Sport Parkban találod magad. Játszótér, sportpark, virágoskert és egy hatalmas füves focipálya vár itt rád! Extraként májusfát láthatsz lengedezni és az önkéntes tűzoltóság épülete mellett egy öreg tűzoltóautót is körbejárhatsz!

Sportpark

Kattints elbűvölő ábrahámhegyi képeinkért a galériára

Siófokra is gyere velünk két napra! Részletek itt!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva