Krausz Andrea | 2021.04.17. 06:00
Bringázás és kirándulás Siófokon – kétnapos ajánlat
Strandolni ugyan még nem, de kikapcsolódni, sétálni, játszóterezni, fagyizni vagy hajózni ilyenkor is lehet Siófokon. A jó levegő, a virágot bontó természet és a gyönyörű Balaton tavasszal is jó programot ígér. Induljunk el gyerkőcökkel egy kis kirándulásra! Két útvonalajánló következik.

1. Nyugodt családi bringázás a hajóállomásra és a belvárosba – 2,5 kilométer

Kisgyerekekkel útra kelni nem is olyan könnyű, mint sokan azt gondolják. Egy csomó kérdést végig kell gondolnunk ilyenkor. Például, hová menjünk, mivel menjünk, hogyan öltözzünk, vigyünk-e elemózsiát magunkkal? Egyáltalán érdemes-e elindulni ebben a hűvös tavaszi időben? Nos, szerintünk érdemes! Sőt! Sok tekintetben most a legkellemesebb a városban közlekedni. A nyári tumultusnak se híre se hamva, így könnyebben terelgethetjük a kicsiket bringával vagy rollerrel.

Fotó: Krausz Andrea

 

Ilyenkor fontos a réteges öltözködés. Ha kisüt a nap, gyorsan lekívánkozik rólunk a kabát. A part közelében azonban sokszor erős a szél. Így sapkát, valamint egy vékonyabb vízhatlan dzsekit érdemes magunkkal vinni. Jöhet némi innivaló, de ételt elvitelre több helyen is tudunk vásárolni. (Persze, ha nem szeretnénk költeni, akkor némi ropogtatnivaló is kerüljön a tatyóba!)

Utunk az Beszédes sétányról indul. Első állomásunk nyugati irányban a Petőfi sétány, és a Balaton-part. Egészen pontosan a Hotel Mala Garden előtti kis öböl, ahol sétálhatunk egyet a vizes homokban. Akár be is gyalogolhatnak a gyerekek a kis nádasig, megfigyelve a hattyúkat és más madarakat. Itt el lehet kicsit bogarászni és ha a kávézni vagy sütizni szeretnénk, akkor elvitelre a Mala Gardenben kínálnak finom dolgokat. (A bringát egy kerékpártárolóban el tudjuk helyezni az öböl nyugati végében.)

Kedvelt szabadstrandi rész a Mala Garden előtt, ilyenkor is érdekes a nádas környéke
Fotó: Krausz Andrea

 

Ezután folytatjuk a lassú tekerést, kerékpározást végig a Petőfi sétányon. Ilyenkor nyugodtan végigkerekezhetünk rajta, nincs lezárva. Az vendéglátóhelyek természetesen még nem nyitottak ki, de ami késik, az nem múlik. Végigmegyünk a sétányon a hajóállomás felé, de még mielőtt odaérnénk, megnézhetünk néhány dolgot. Ott van déli irányban Siófok legnagyobb és legpatinásabb parkja, a 2006-ban eredeti tervek szerint felújított 4,6 hektáros Jókai park.

Két játszótér is van a hatalmas Jókai parkban
Fotó: Krausz Andrea

 

A helytörténészek szerint egykor egy híres siófoki lóversenypálya működött itt. Most rengeteg egynyári virág, kis tavacska, és távol-keleti hangulat fogad bennünket. A gyerekek azonnal birtokba vehetik a felújított játszóteret, ráadásul kinyitott a park nyilvános WC-je is, úgyhogy némi pénzért ezt a dolgot is letudhatjuk. A park kikövezett sétányain is végig lehet nyargalni, vagy éppen megfigyelni a fészkelő madarakat, és ha szerencsénk van, még mókusokat is láthatunk.

A park sétány felőli részén található Varga Imre Krúdy Gyula szobra, amely nagyon jó fotó téma. Krúdy mellé ugyanis beülhetünk a hintóba, így némi fantáziával átérezhetjük, hogy is töltötte nyarait Siófokon a híres író.

Krúdy mellé ülhetünk a hintóba
Fotó: Krausz Andrea

 

A sétány Balaton felőli oldalán áll a régi Sió és Hullám szálloda két épülete 1891-ből, melyek jelenleg a Gábor Dénes Főiskola Siófoki Intézetének adnak otthont. Érdemes végigmenni esetleg a tó felőli platánsor alatt, ami nagyon romantikus.

A XIX. század egyik patinás épülete ma főiskola
Fotó: Krausz Andrea

 

Elérkeztünk a hajóállomáshoz. A Rózsakertben most építkezés zajlik, nemsokára térkövezést kap a part.
Sétálni a mólón és a hajóállomáson tudunk, ahol számos hattyú és a tőkés réce vár ránk, hozzászokva az ember közelségéhez. Persze, most már mindenki tisztában van vele, hogy egyáltalán nem menő a madarakat etetni. Főként kenyérrel vagy kaláccsal ne etesd, ettől ugyanis megbetegszenek, sőt el is pusztulhatnak ezek a szárnyasok. Ha nagyon etetni szeretnénk, akkor találunk egy automatát a mólónál, ahonnan megfelelő táplálékot tudunk nekik vásárolni.
Hétvégén akár hajózhatunk is egyet, hiszen az előszezonban egyelőre szombaton és vasárnap közlekednek a járatok. Ha kifizetjük, még a bringáinkat is felteszik a hajóra.

A családok kedvelt sétahelye a siófoki hajóállomás és móló
Fotó: Krausz Andrea

 

Városi túránk ezzel még nem ért véget, ugyanis innen délre, a belváros felé vesszük az irányt. A Mártírok útján haladva két híres gyrosozót is találunk a parton, akik most is nyitva tartanak.

Óvatosan közlekedve átkelünk a vasúton, majd máris elérkeztünk Siófok belvárosába.
A Fő utcán balra kanyarodva nemsokára elérkezünk a Fő térre, a Víztoronyhoz. Útközben elvitelre nasizhatunk az Egy „Kiss” nasi cukrászdában, szendvicsezhetünk a Lipóti Pékségben, vagy betankolhatunk fagyival a tér távolabbi, keleti csücskében álló Gelato Show-ban. A Sió Pláza is kinyitott, az épület előtt lévő menő kerékpártárolóknál biztonságban elhelyezhetjük a bringákat. Bent shopingolhatunk, és akár WC-re is mehetünk, de készítsünk aprót, mert 100 forintos érme bedobásával működik.

Tavaszi hangulat a siófoki Fő téren
Fotó: Krausz Andrea

 

A kulturális központ előtti kövezett teret is szeretik birtokba venni a kicsik, jól lehet itt körbenyargalni a bringával, közben megnézhetünk egy kültéri kiállítást is, amely a művelődési központ múltját idézi fel.

A zenepavilonban elindíthatjuk Kálmán Imre operettdallamait
Fotó: Krausz Andrea

 

A panorámakilátóként üzemelő Víztorony egyelőre zárva van, de ha tovább megyünk keleti irányban, a Millenniumi park felé, akkor megtalálhatjuk a Zenepavilont is. A különleges hangulatú pavilonban található Varga Imre szobrászművész Kálmán Imréről, Siófok szülöttjéről készült jellegzetes bronz és krómacél alkotása. Érdekessége, hogy óránként felcsendülnek Kámán operettdallamai, egy okostelefon segítségével pedig a látogatók is bármikor megszólaltathatják a zenét.

2. Túrázás a Siófok-Töreki természetvédelmi tanösvényen – 10 kilométer

Siófok szolgál egy-két meglepetéssel. Kevesen ismerik ugyanis a töreki városrészhez tartozó természetvédelmi területet, ahol kiválóan lehet túrázni.
A bomladozó, tavaszi természet nagy élményt jelenthet azok számára, akik szívesen bevállalnak ilyen időben is egy nagyobb túrát.

A leghosszabb útvonal 14 km-es, de ugyanennyit kell vissza is gyalogolni, tehát ez inkább felkészültebb túrázóknak ajánlott. A tanösvény hossza 8,5 km, ami oda-vissza duplán számolva megint csak elég sok a kisgyerekeknek. Szóval, bármikor meg lehet fordulni, az ösvény gyakorlatilag egyenesen vezet a völgyben elhelyezkedő tavak mentén.

Siófok-Töreki természetvédelmi tanösvény északi vége
Fotó: Krausz Andrea

 

Útközben nem találunk büfét, ezért célszerű inni- és ennivalót magunkkal vinni. A vízhatlan kabátról se feledkezzünk meg, és mindenkinek ajánlott a kényelmes túracipő. Érdemes jó távcsővel is felszerelkezni, ugyanis megfigyelhetők a vízi madarak.

A természetvédelmi területhez a 7-es főúton lehet eljutni. Bejárata, Balatonszéplak után, a 116 és 117 km szelvény között, a benzinkút mögött található, déli irányba kell lekanyarodni. Autóval kijelölt parkolóban leparkolhatunk, a tanösvényt táblák jelzik.

Töreki városrész mellett meghúzódó csendes völgyet 1994-ben nyilvánították védetté. A tanösvény bemutatja a tavak, vizes élőhelyek, különféle erdők és rétek élővilágát, a madármegfigyelő torony pedig bepillantást enged a gazdag madárvilág életébe.

A madármegfigyelő toronyba meredek létrán lehet felmenni
Fotó: Krausz Andrea

 

A 10 tóból álló terület az európai madárfajok vonulási útvonala is. Ősszel és tavasszal a halastavak pihenő és táplálkozó helyet biztosítanak számos, hazánkban nem honos madárnak, melyek vonulás idején nagy tömegben lepik el a környéket.

A tanösvényen egyebek mellett a következő állomások találhatóak: Nádas, mocsár; Idős szürkenyár; Halászat; Fecskepart; Mocsár; Üde rétek; Cinege forrás; Fűzláp erdő; Üde lomberdő; Erdőgazdálkodás; Vadgazdálkodás.

Cinege-pihenő. A közelben található a Cinege-patak forrása
Fotó: Krausz Andrea

 

A tanösvény mentén több pihenőhelyet alakítottak ki, ahol padokat, esőházat, tűzrakó helyeket és szemét elhelyezési lehetőséget találunk.

Kellemes időtöltést kívánunk Siófokon!

Nyitókép: Krausz Andrea

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva