Mihály Szilvia | 2021.10.22. 16:00
A szőlőt már leszedték, de lesz még tobozszüret is a Follyban
Százéves cédrusok tövében van az egyik legkülönlegesebb szőlőbirtok Badacsonyörsön, ahol a szőlő mellett még tobozt is szüretelnek. Ez utóbbi természetesen nem kerül bele a borokba.

A Folly Arborétum és Borászat egy valódi édenkert, ahol a látogatóközpont mellett, alatt, a sétautak mentén szőlőültetvényeket is látunk.

Szőlő az arborétumban
Fotó: Mészáros Annarózsa

A különleges, hatalmas fenyő- és lombos fák között sétálva, vagy az étterem teraszán egy pohár bort kortyolgatni egészen különleges élmény. Varázslatosak az illatok, az őszi erdő színei és az alattunk megcsillanó Balaton vize meseszerűvé varázsolja a pillanatot.

Kattints ide és olvasd el, hogyan fogadhatsz örökbe egy különleges fenyőt.

Az idei szüretről Nagy Leopolddal, a Folly borászával beszélgettünk a nemrég elkészült Panoráma terasz és kávézó alatti új, 200 négyzetméteres borospincében, ahol a négy méteres belmagasságot kitöltik a hatalmas acéltartályok. 100 ezer palack bor termelésére alkalmas most az üzem, jelenleg a kapacitás felét használják ki.

Nagy Leopold, a Folly borásza
Fotó: Mészáros Annarózsa

– Az idei szüret már végetért. Mi csak a rosé alapanyagát szedjük géppel, minden más kézi szedésű. Saját brigádunk van, akikkel szüretelünk, nagyon fontos az tudás, a kézi munka, amit ők adnak. Nagyon jó minőségű, de a tavalyihoz képest kevesebb szőlő termett idén, a kötődés idején volt hidegebb idő, szerencsére a nyári jégesők elkerültek bennünket.

A Panoráma terasz alatt található a borászati üzem
Fotó: Mészáros Annarózsa

A jelenlegi arborétumot is magába foglaló szőlőbirtokot és rajta álló pincét a XIX. század közepén vásárolta meg Folly szépnagypapa, itt kezdte él a különleges fák beültetését 117 évvel ezelőtt Folly Gyula.

Jelenleg a szőlőtermesztés az arborétumhoz közel eső birtokelemeken, mintegy 7 hektáron folyik. A vezető szőlőfajtáknak – a szürkebarátnak, az ottonel muskotálynak, a kéknyelűnek, a rajnai rizlingnek, a budai zöldnek és az olaszrizlingnek –a Kisörsi-hegy biztosít megfelelő termőterületet. A roséhoz és vörösborhoz Zánka környékéről vásároljuk a szőlőt, de a terület a mi felügyeletünk alatt van.

Hatalmas acéltartályok
Fotó: Mészáros Annarózsa

A szőlőt biológiai érésében szüreteljük, a Cédrus borunkhoz, ami egy olaszrizling, szürkebarát cuvée picit tovább hagyjuk kint a szőlőt, hogy még érettebb legyen. Az olaszrizling és a kéknyelű fajták tovább tőkén tarthatók, jobban lehet játszani az érettségi fokukkal, mint más szőlőknél.

– Mi történik a leszüretelt szőlővel?
– Bogyózzuk a szőlőt, majd préseljük, és aztán mustot ülepítünk. A tiszta mustot erjesztjük javarészt irányított erjesztéssel, de vannak spontán erjesztett tételeink is. 90%-ban reduktív borokat készítünk, de a fahordós tételek is be vannak házasítva valamilyen reduktív tétellel, így tesszük aromásabbá a borainkat. Médium pörkölésű Trust hordókat használunk. Hordós tételeinknél a hordók évjárata egytől öt évig terjed, egészen különleges különbségeket lehet felfedezni a más évjáratú hordóknak köszönhetően. Ezek a különböző íz és illatjegyek egy plusz lehetőséget adnak a borházasítások során.

A Cédrus az arborétum egyik meghatározó növényéről kapta a nevét
Fotó: Széll Bálint / Folly Arborétum

A tradicionális, immáron az ötödik generáció vezetése alatt fehér borokkal foglalkozó badacsonyi borászat a fogyasztói igényekre reflektálva 2021-ben vörösborral bővítette borsorát: a 2019-es Folly Boróka vörös merlot és cabernet sauvignon szőlőfajtákból készült, gazdag illat és összetett ízvilág jellemzi.
Olvass el mindent a vörös Borókáról.

Díjazott borok

A Folly borai 2021-ben számos elismerést és díjat hoztak el a hazai és nemzetközi megmérettetéseken. Elsőként május végén a Mozdulj Balaton Borversenyen lett aranyérmes a kékfrankos és pinot noir szőlőfajtákból készített, friss és gyümölcsös Folly Boróka rozé bor.
A legrangosabb magyarországi borversenyen, 22. VinAgorán a Folly 2019-es Rajnai rizlingje kapott arany minősítést.
A 2019-es Rajnai rizling emellett elnyerte az „MTA Bora 2021” címet is.
A Buboréka rozé, Boróka, Olaszrizling, Budai zöld, Kéknyelű, Muscat ottonel borok a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyével rendelkeznek.

Nézd meg a borászatban készített képeinket:

 

Tobozt szüreteltél már? Kattints, és tudj meg mindent erről a különleges őszi eseményről.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva