Puskás Kati | 2023.11.15. 08:00
Balatoni édenkert tündököl a Badacsonynál
A csodás Folly Arborétum szőlőbirtoka Magyarország harmadik legszebb kisbirtoka lett.

Jól nyomon követhetjük az étterem alatti kiállítóteremben az arborétum történetét. A negyedik generációs Folly Réka – szakmáját tekintve orvos – találó címkékkel látta el felmenői – a Folly Gyulák – fotóit. „Úri hóbort, Az alapító”, írta a birtokot megálmodó dédapa – szakmáját tekintve orvos – fotójához. „Kisemmizett bankigazgató, A túlélő” felirat került a nagyapa – szakmáját tekintve közgazdászdoktor – képmására. „Küzdelmes visszaszerzés, Az elkötelezett” áll édesapja – szakmáját tekintve növényvédő szakmérnök – képén.

Saját fotóján a felirat: „Komplex kertélmény, A megújító”. A családi birtok első női tulajdonosa, aki közgazdász férjével rendkívül hatékonyan üzemelteti az arborétumot, azt írja ősei képe alatt: „Szeretetük, hitük és kemény munkájuk ott van a fák között, s így mindez sokkal több számunkra, mint dendrológiai (fás növényekkel foglalkozó tudomány­ág – A szerk.) értelemben vett látványosság. Épp ebben rejlik kertünk különlegessége az ide látogatók számára is, akik azonnal érzik a különös atmoszférát.”

Új telepítésű szőlőtőkék
Fotó: Kállai Márton

Valóban lenyűgöző érzés keríti hatalmába a botanikus kertben barangolót: nem győz betelni a százéves cédrusokból sugárzó időtlen békével és nyugalommal, a varázslatos balatoni panorámával. Az arborétum négyszázféle tűlevelűnek ad otthont, köztük a világ összes ciprusának és a Földön fellelhető huszonötféle cédrus mind a négy alapfajtájának. Náluk megtalálhatók néhány fenyő legidősebb kelet-közép-európai példányai, s a Fol­ly-birtok foglalkozott először cédrusokkal és ciprusokkal Magyarországon. A hazai cédrusállomány hetven százaléka innen származik. A nemzetközi szinten is jegyzett borókagyűjteményük szintén egyedülálló.

Tudtad?

A Folly Arborétum 2017-ben a tanösvény kategóriában elnyerte Az év ökoturisztikai létesítménye címet, a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös díját.

 

Az 1905-ben alapított botanikus kert története egészen a múlt előtti század közepéig nyúlik vissza, amikor Csigó Pál szolgabíró és parlamenti képviselő szőlőt telepített az Örsi-hegy oldalába, 1878-ban pedig átépítette a birtokon máig látható „öreg ház” elődjét. Az arborétum magját, a szőlők fölött meghúzódó, 0,4 hektáros, sziklás Öregarborétumot már a veje, az alapító, dr. Folly Gyula telepítette. Sajnos nem tudta sokáig élvezni a „bolondériáját” – ahogyan a család szokta mondani –, mert fiatalon, 48 éves korában elhunyt egy agytumor következtében.

Fotó: Kállai Márton

Csodálatos, verőfényes őszi na­­pon érkezünk a birtokra. Természetesen a panorámateraszra telepszünk le kalauzunkkal, Nagy Leopolddal, a szőlészet és borászat ágazatvezetőjével.
− Szőlőterületünk a badacsonyi borvidéken, Badacsonyörsön található, amelyből mintegy 3,5 hektár az arborétumon belül helyezkedik el. Többféle szőlővel, illetve borral dolgozunk, megtalálható nálunk az olaszrizling, a szürkebarát, a muscat ottonel, a kéknyelű és a budai zöld is. Rajnai rizlingünk 2019-ben a Magyar Tudományos Akadémia bora lett.

Az elmúlt években nagy hangsúlyt fektettünk az ültetvények megújítására. A gépi és a kézi munkákat is magunk végezzük. Nagyapám mindig azt tanította, hogy ha odafigyelünk a zöld munkákra, az fél siker. Törekszünk arra is, hogy minél kevesebbet permetezzünk. A boraink nagy része – mintegy nyolcvan százaléka – reduktív eljárással készül, de egyes fajták hordós érleléssel nyerik el végső jellegüket. 2020 óta már a modern pincét is magában foglaló új borászati épületünkben készülnek a boraink – mondja Nagy Leopold.

Elárulja, hogy azért is büszke a szőlőbirtok legszebbek közé választására, mert ez a látogatóknak is köszönhető, ugyanis az ő szavazataik alapján kerültek be az előválogatóba.
Megisszuk a finom szörpjeinket, és terepszemlére indulunk. Megtudjuk, hogy a szörpök is saját feldolgozású alapanyagokból – mint például a különleges fenyőrügy – készülnek. – Most éppen egy szörp­üzem létesítésén gondolkodunk – mesél terveikről. Hozzáteszi, alapelvük, hogy egységben az erő, és a Folly Arborétum minden ágazata – szőlészet-borászat, kertészet (ápolás, faiskola), vendéglátás, szörp és kézműves termékek – egyaránt fontos. Az ágazatvezető büszkén mesél összetartó csapatukról is. A cégnek 56 alkalmazottja van, akiket egész évben foglalkoztatnak. Sok köztük a helyi, a munkaadó és a munkavállalók kitartanak egymás mellett.

Nagy Leopold a szőlészeti és borászati ágazat vezetője ellenőrzi a borkészítés folyamatát
Fotó: Kállai Márton

A borász szívvel-lélekkel ecseteli a Folly szőlészet-borászat ágazatának a fejlődését:
– Míg korábban 2-3 hektáron folyt a termelés, jelenleg 11 hektáron. A harmadik generációs Folly Gyula – Réka édesapja – csak folyóbor értékesítésével foglalkozott, mi 2011 óta már palackozzuk a nedűket. Boraink sorra nyerik a díjakat. A borászat nagy büszkesége a Budai Zöld, amelyre már a kezdetekkor felfigyelt a szakma is. Minden egyes eladott palack bor egy szórólap. Míg az első évben 5-8 ezer üveggel palackoztunk, napjainkban már évente 50-60 ezer palack bor kerül ki borászatunkból. Jó alapanyagból, megfelelő technikát használva, szoros kontroll mellett olyan borokat igyekszünk készíteni, amelyeken keresztül meg tudjuk mutatni a fajtajelleget. Boraink zöme a badacsonyi borvidék hagyományaihoz híven fehérbor, de rozét és – a Boróka család legújabb tagjaként – már vöröset is készítünk.

Leopold elégedett, mert jól sikerült az idei szüret: nem esett az eső, beértek a fürtök.
– Igaz, fejtörős év volt ez, sokat küzdöttünk a külső területeken az új telepítéssel, de meg tudtuk védeni a termőterületet. A tavalyi kiváló esztendő volt. Az idei a jelenlegi mutatók alapján bár nem kiemelkedő, de jó évjárat.
A Folly Arborétum egész évben – az évszakokhoz igazodva – kínál programokat. Tobozszüret, borvacsorák, holdfénytúra, fényfestés, csupa izgalmas kaland vár az ide látogatókra.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: szabadfold.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva