likeBalaton.hu | 2023.08.27. 16:00
Európa legnagyobb borászati versenyén nyertek aranyérmet a Folly Arborétum borai
Két aranyérmet szerzett Németország legrangosabb nemzetközi borversenyén a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat. A 2023-as nyári Berliner Wein Trophyn a 400 fős szakmai zsűri a Kéknyelűt, valamint az arborétum meghatározó növényéről elnevezett, olaszrizling és szürkebarát házasításával készült Cédrus Cuvée-t is a legjobbak közé választotta.

A Folly borai már több alkalommal kaptak komoly elismerést a Berliner Wein Trophyn, Rajnai rizlingjük 2021-ben és 2023 márciusában is aranyérmes lett. Európa legnagyobb nemzetközi borversenyén minden évben több mint 14 ezer tétel közül választja ki a legjobbakat a 400 tagból álló szakmai zsűri, amely a verseny augusztus elején tartott nyári fordulójában két újabb Folly-bort sorolt a legkiválóbbak közé: aranyéremmel ismerték el a 2022-es Kéknyelűt és a 2022-es Cédrus Cuvée-t.

Forrás: Folly Arborétum és Borászat

 

A badacsonyörsi Folly Arborétumhoz közel eső birtokelemeken 10 hektáron folyik a szőlőtermelés, a borászat – akárcsak az arborétum szeretete és gondozása – generációról generációra szálló örökség a Folly családban. A vezető szőlőfajtáknak, vagyis a szürkebarátnak, az ottonel muskotálynak, a kéknyelűnek, a rajnai rizlingnek, a budai zöldnek és az olaszrizlingnek a Kisörsi-hegy biztosít megfelelő termőterületet. A borok nagy része reduktív eljárással készül, de egyes tételek hordós érlelést is kapnak.

Fotó: Folly Arborétum és Borászat

 

– A tavalyi aszályos év időjárása a kéknyelűnek kedvezett, jó érési mutatók mellett minden termés beérett, gyönyörű, egészséges szőlőfürtöket tudtunk betakarítani. Már a feldolgozásnál éreztük, hogy nem mindennapi évjárat elkészítése vette kezdetét. A must erjesztésnél igyekeztünk a lehető legalacsonyabb hőmérsékletet választani, és minél tovább elhúzni, hogy megőrizzük a gyümölcsösséget, majd egy finomseprős érleléssel adtunk a bornak komplexitást. Sikerült az eddigi legjobb Kéknyelű borunkat elkészíteni – mondta az aranyéremmel elismert Kéknyelűről Nagy Leopold, a Folly borásza.

Nagy Leopold, a Folly borásza
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

A szintén aranyérmes Cédrus Cuvée-t a legjobb fekvésű termőterületekről szüretelt olaszrizling és szürkebarát házasításával készítették. Az aszályos év lehetővé tette, hogy a megszokottnál tovább hagyják tőkén a fürtöket, ennek köszönhetően már-már túlérett termést tudtak betakarítani. Az volt a céljuk, hogy a bor ízében és illatában minél koncentráltabb aromajegyek jelenjenek meg. – A tétel egy részét hordóban erjesztettük és érleltük, finomseprős tartás mellett, másik részénél pedig tartályos erjesztést és érlelést alkalmaztunk. Arra törekedtünk, hogy borunkat a gazdag gyümölcsöség jellemezze egy csipetnyi fás, vaníliás lecsengéssel – emelte ki Nagy Leopold.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Folly Arborétum és Borászat

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva