likeBalaton.hu | 2023.07.02. 10:00
Óriástoboz, szőlőfürt, famágnes: különleges műalkotások díszítik a Folly Arborétumot
Több mint hétszázan látogattak el az év egyik leghosszabb napján a badacsonyörsi Folly Arborétumba, ahol rendhagyó kiállítással ünnepelték a nyári napfordulót. Hugyecsek Balázs képzőművész alkotásait a nyár végéig bárki megnézheti az arborétum látogatóközpontjában, különleges kültéri szobrai pedig már eddig is az öthektáros, 118 éves kertet díszítették.

Egy hatalmas, rozsdamentes acélból készített szőlőfürt, az arborétum köveivel kirakott földgömb, egy őshonos molyhos tölgyfát „védő” fafűrész és egy famágnes – a különleges cédrusok, ciprusok és borókák mellett most már ilyen műalkotásokat is megtekinthetnek a látogatók a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászatban, ahol június 24-én nyitották meg Hugyecsek Balázs képzőművész rendhagyó tárlatát.

Forrás: Folly Arborétum

 

– Nehéz lenne olyan szobrokat találni, amelyek Hugyecsek Balázs alkotásainál jobban illenének az arborétumba. Ezeket a műveket a természet ihlette, és a természetben érvényesülnek igazán – mondta Folly Réka, a Folly Arborétum és Borászat vezetője és tulajdonosa a szentendrei művészek új generációjának képviselőjéről.

Hugyecsek Balázs Örökzöld toboz című, rozsdamentes acélból és kerámiából készített alkotása eddig is a 118 éves, öthektáros kert egyik látványossága volt, mostantól azonban számos új alkotást is megtekinthetnek a látogatók.

Forrás: Folly Arborétum

 

– Szentendréről az arborétumba helyeztük át a Fa-fűrész című public-art győztes szobrot, amely fogait az emberek felé tartva véd egy őshonos tölgyfát – mondta Hugyecsek Balázs. Az Örökzöld Föld című alkotást a központi fogadótérben, egy kisebb, cédrustobozt ábrázoló szobrot az újabb ültetésű Pinea ligetben, két szobrot és több akvarellképet pedig a látogatóközpontban nézhetnek meg a Follyba érkezők.

Forrás: Folly Arborétum

 

A borászat épülete előtt a hatalmas, kétdimenziós szőlőfürtöt ábrázoló, Lebegő fürt című alkotást lehet megtekinteni.

– Ez egy public-art alkotás, a gyerekek – vagy akár a felnőttek is – tudnak vele játszani. Ha egymásnak lökik a hatalmas szőlőszemeket, azok hangot adnak ki, ahogy akkor is, ha erősebben fúj a szél. A szobor így madárijesztőként is funkcionál, a rozsdamentes acélból készített szőlőszemekből pedig az ég és a Balaton kékje tükröződik vissza – magyarázta a képzőművész, akinek jelenleg Sepsiszentgyörgyön is önálló kiállítása van, az olaszországi Livornóban egy csoportos kiállításon szerepel, az év elején a velencei nemzetközi művészeti versenyen, az Art Laguna Prize-on land art kategóriában pedig döntős volt.

Forrás: Folly Arborétum

 

A kiállított alkotásoknak – utalva arra, hogy az arborétumokban a különböző növények latin nevét is fel szokták tüntetni – a magyar mellett latin címet is adott a képzőművész.

Forrás: Folly Arborétum

 

A június 24-i kiállításmegnyitón Hugyecsek Balázs műveit Kopin Katalin művészettörténész méltatta, majd a résztvevők egy különleges kültéri tárlatvezetés részeként – Borbély Mihály jazz-zenész improvizatív dallamsorozatára – közösen fejezhettek be egy egyedülálló land-art alkotást, egy faágakat vonzó famágnest.

Hugyecsek Balázs kültéri alkotásai az arborétumot fogják díszíteni, a látogatóközpontban kiállított műveket pedig egészen a nyár végéig meg lehet tekinteni – a galériában alkotói videókat is vetítenek, emellett a Folly Arborétumot bemutató szpotokat is meg lehet nézni. A kiállítást az arborétum belépőjegyének megváltása után, plusz jegy vásárlása nélkül lehet látogatni.

A badacsonyörsi Folly Arborétum első örökzöldjeit Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette 118 évvel ezelőtt. Az induláskor alig fél hektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több száz tűlevelű, 200 lombos fa- és cserjeféle, valamint több ezer évelő virul. Az arborétum gondozását Folly Gyula utódai vitték tovább, a család négy generációjának elkötelezett munkája és kitartása pedig a Balaton édenkertjévé varázsolta a helyet. Az itt található négy világtáj növényei, a különleges cédrusok, ciprusok és borókák egész évben várják a látogatókat.

 

Badacsonyörsre tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Folly Arborétum

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva