A Gasztrohegy programsorozat harmadik felvonásában december 28-30 között év végi disznóságok várnak a gasztroturistákra Badacsonyban.
Mit is jelent ez pontosan?
– A helyi alapanyagokból és a ma is elérhető hagyományos helyi receptúrákból kiindulva távlati célunk az, hogy közösen újragondoljuk a badacsonyi gasztronómiát és hagyományteremtő módon próbáljuk elsőként az országban markánsan megfogalmazni egy térség gasztro-arculatát – mondja Kardos Gábor, a Gasztrohegy koncepció megálmodója.
– A Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is: aktivitásra csábít, tematikát ad, élményt nyújt – borokkal, gasztronómiával, ötletekkel. Egy komoly gasztro-koncepcióval mutatjuk meg a következő években, hogy Badacsony valóban tányér alakú.
Hegyre fel, hegynek le, kóstolás után egy kis séta, gyönyörű panoráma, jó borok, és 9 hely, ami szeretettel várja vendégeket.
– Nagy könnyebbség, hogy nyolc hely ugyanazon a hegyre vezető útvonalon található, egymáshoz elég közel, így nem kell különösebben keresgélni, hogy hol lenne a következő állomása az ínyenc túrának. A közlekedésben elektromos kisbusz is segíteni fog, mely fél óránként indul a központból, de reméljük, sokan gyalog is útrakelnek, hiszen a téli badacsonyi barangolás már önmagában élmény – invitálja vendégeket Laposa Bence.
Nézzük, kik lesznek a hétvége vendéglátói:
A Tölgyes Kúria – Riza is kinyitotta a kamrát, mangalica májast, sonkákat hoztak elő, májas hurkával, omlós malac hasaljával készülnek a káptalantótiba vezető főút mellett Rizapusztán. Ők az egyetlen helyszín, akik nem sétatávolságra találhatók, de megéri a hosszabb túrát vagy autózást, hogy megismerjük őket is.
Malac füle-nyelve-mája; A Laposa Birtokon ezzel a csodával készülnek, mellé a Kőkövön Furmintot ajánlják:
A Kisfaludy-házból van a nyári panoráma és van a téli. Szerintünk mindkettő csodálatos, mégis: van valami egészen különleges abban, amikor minden lépésnél a hó roppanását érezve sétálunk fel a hegyre, hógolyókat dobálva, együtt nevetgélve, és pont ott, ahol már megkívánunk valami meleget, feltűnik a Kisfaludy Pince. Belépünk, a kezünket már melengeti a forralt boros bögre, amíg elkészül a jól megérdemelt császármorzsánk. Havat nem ígérhetünk a hétvégére, de császármorzsával készülnek a vendéglátók. Biztosan lesz préselt malacfej savanyított zöldségekkel és rozmaringos malaccsülök baconös polentával.
St Orbán étteremben Hurkarétes kolbász chipsszel és forralt boros rizottóval várják a gasztrotúrázókat.
A Hotel Neptunban a Gasztrohegy 3.0 hétvégére Pethő Balázs, a Csalogány26 Étterem séf-tulajdonosa készít 2 finom kis disznóságot.
Az Istvándy Borműhely ajánlata ajváros mangalica sült kolbász és hurka, kelkáposztás krumplipürével. Aki lemozogná a karácsonyt és a disznóságokat, azt Szilveszteri Kéknyelű Pezsgőtúrára várják szombaton.
A Római úton a Borbarátokban biztos lesz rántott mangalica fejsajt, vajas karalábé, rukkola majonéz, borsos körtekompót és ropogós malaccsülök, sós-mákos piskótával, édes hagymakrémmel, sült-balzsamos céklával.
A Bonvinoban is készülnek a disznóságok, reméljük, gesztenyés kolbászt most is töltenek majd. Amit biztosan a hétvégi étlapra tettek, az a mangalicás házi kocsonya, savanyított lilahagymával és tormával, frissen sütött bagettel.
A Pláne Badacsony Borteraszon zárhatjuk a 3 napos túrát. Vasárnap este Papa Áron előszilveszteri bulijába várnak a szervezők. Közben kóstoljuk meg a burgonyás kolbászt Fölföldi Bélától savanyú káposztával és gerslivel.
Milyen volt egy nap az előző Gasztrohegyen?
Olvassa el a halas hétvégén készült élménybeszámolónkat, ahol mi is megtapasztaltuk, hogy a Badacsony tányér alakú!
Készítette: Mihály Szilvia