Mihály Szilvia | 2018.11.25. 20:00
Nem is kérdés, a Badacsony tányér alakú
A második Gasztrohegy hétvége főszereplői a halak voltak. Szó szerint úsztunk az ízekben, a részt vevő 9 étterem különleges ételekkel készült.

Szombaton délután az idővel is szerencsénk volt, még a nap is kisütött néha, hogy egy kicsit feloszlassa a ködöt a hegyről. De Badacsony ködben is varázslatos, sőt, így még sejtelmesebb. Az éttermekben pedig nem csak a kályhák melege, de a tüzes badacsonyi borok és pálinkák is segítettek, hogy felmelegedjünk.

Fotó: Mihály Szilvia

Gasztrotúránk kísérője az esemény ötletgazdája, Kardos Gábor volt.

Sokáig azt mondták, hogy a Badacsony koporsó vagy üllő alakú, pedig elég szembetűnő, hogy a hegy egy tányért formáz. Egy komoly gasztro-koncepcióval mutatjuk meg a következő években, hogy Badacsony valóban tányér alakú, szeretnénk közismertté tenni Badacsony gasztroarculatát. A most csatlakozott 9 egész évben nyitvatartó étterem ezen a hétvégén halas fogásokat tesz tányérra a vendégeknek. A Gasztrohegy koncepció lényege, hogy nem egy helyen tudjuk ezeket a fogásokat megkóstolni, hanem be kell járnunk hozzá az egész hegyet. A borok mellé egy nagyon komoly gasztrokínálatot teszünk, ebben nagyon nagy szerepet kapnak a helyi alapanyagok.

Fotó: Mihály Szilvia

Laposa Bence, a Balatoni kör elnöke az alapanyagok és a 9 étterem bemutatása mellett hangsúlyozta, hogy az étterem tulajdonosok és üzemeltetők közös gondolkodása, ötletelése segíti ezt a munkát.

–Az idei évben már nem csak azt üzenjük a vendégeknek, hogy Badacsony nyitva, hanem emellé a Gasztrohegy sorozattal egy egész komoly koncepciót is fel tudunk mutatni a közönségnek. Egy komplex, 7 hónapon keresztül tartó programsorozatot álmodtunk meg, ami októbertől áprilisig minden hónap egy-egy hétvégéjén egy alapanyag köré építi a kínálatát. Úgy állítottuk össze az ételeket, az adagokat, hogy egy-egy vendég több helyen is tudjon kóstolni. A Gasztrohegy nem csak szlogen, hiszen a helyek a Badacsonyi hegyen vagy annak lábánál, illetve közelében vannak. A Balaton egész évben tökéletes turisztikai célpont, bor, gasztronómiai és aktív kikapcsolódási lehetőségekkel. Ehhez a célkitűzéshez csatlakozik Badacsony is, mely az év bármely napján tud tökéletes és csoda szép lenni.

Fotó: Orbán Péter

A Gasztrohegy túránk első állomása az egy hete nyílt Tölgyes kúria volt, itt a sajtótájékoztató után halászlét és sült céklás, zsendicés rizottón tálalt vajban sült süllőt kóstoltunk.

Vincze Péter és csapata a hagyományos halászlét álmodta új köntösbe, harcsahalészlét kaptunk gyufatésztával ikraropogóssal és süllő patkóval.

Utunk a Borbarátokba vezetett, ahol Nagy István házigazda a borok és ételek párosításának fontosságát emelte ki. A savas, vulkanikus badacsonyi borok, főleg a kéknyelű vagy a rózsakő egy megfelelően választott étellel a világ bármely éttermében megállná a helyét. Mind a tányéron levő ételhez, mind a borhoz plusz élményt nyújt, ha megfelelően társítjuk azokat egymáshoz.

Előételként füstölt tokhal falatot kóstoltunk, pak-choi,zöld alma, kecskesajt és sabayon lágyította az ízeket, amihez tökéletes társítás volt a friss, 2018-as Fata pince újbora, muscat ottonelből. A főfogáshoz kínált Fata pince Hegybor olaszrizling savai a fogasfilét tették felejthetetlenné, füstös burgonya, mangalica szalonna, lecsó jus volt még a tányéron.

A St. Orbán étterem teraszáról felsejlett a déli part, és a ködben úszó fonyódi hegyek, felettünk hol ködbe burkolózott, hol előbújt Badacsony teteje.

Fotó: Szindbád az utazó

Az itt kóstolt 2006-os Szeremley kéknyelű Heston Blumenthal londoni éttermében is itallapon van. A hétvégi kínálatban itt is szerepel a füstölt tokhal, melyet krémes lencsepüré ölel körül és egy karakteres, de mégis lágy tormahab koronáz meg. A harcsa citrusos panko morzsaban körtemartassal és sütőtökös burgonyafánkkal szintén telitalálat volt.

Utunk Badacsony borhotelében, a Bonvinoban folytatódott, ahol Nagy Miklós kalauzolt bennünket az ízek világában. Itt ettem a nap legmeglepőbb, egyben számomra legfinomabb fogását. Fahéjas almás rétest csukával. Annyira összhangban voltak az elsőre elképzelhetetlenen ízek egymással, hogy azt nem is tudom szavakba foglalni.

Főételnek csukaropogós, édesburgonya-savanyított zöldség, juzuhab került a tányérokra.

A szomszédos Tilia éttermében ezen a hétvégén a Czifrai-díjas Garai Ádám kápráztatja el a vendégeket. Itt röviden csak azt mormogtuk magunkban, hogy na, igen, így kell a süllőt megsütni. Ropogós bőr, semmi túlfűszerezés, omlós fehér hús, valódi ünnepi fogás. A bazaltkövekkel kirakott pince kényelmes padokkal és párnákkal maradásra csábított volna, de már várt ránk a Szigliget vár kapitánya.

Az Istvándy Borműhely meglátogatása előtt ágyúdörgés kíséretében öltözött ünnepi fénybe Badacsony. A kivilágított hegy mutatja az utat, várja a vendégeket egész télen.

Istvándy Gergőnél is kéknyelű kortyok kísérték a halakat, ez a különleges, badacsonyi szőlőfajta Gergő szívügye, készített már belőle pezsgőt, most pedig a reduktív eljárással készített tételét is megkóstolhattuk. A halas fogás szuvidált keszthelyi tokhal beluga lencsével és füstölt paprikakrémmel volt. Itt Dj Ernő Piaf zenéjére lehetett még lazulni egy kicsit.

Badacsony ősszel és télen is menő, ez nem kérdés.

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva