Mihály Szilvia | 2018.12.28. 18:00
Disznóságok várnak ránk Badacsonyban
Kint a deres Badacsony, bent meleg cserépkályha, idő, pihenés. Gazdagon megünnepeljük az év végét és kinyitjuk a kamrákat: friss és érlelt, füstölt disznóságokat teszünk a tányérokra, mellé olyan borokat kínálunk, hogy kedvet adjon tovább sétálni a következő helyszínre-olvasható a Gasztrohegy hétvégi programajánlójában.

A Gasztrohegy programsorozat harmadik felvonásában december 28-30 között év végi disznóságok várnak a gasztroturistákra Badacsonyban.

Mit is jelent ez pontosan?

– A helyi alapanyagokból és a ma is elérhető hagyományos helyi receptúrákból kiindulva távlati célunk az, hogy közösen újragondoljuk a badacsonyi gasztronómiát és hagyományteremtő módon próbáljuk elsőként az országban markánsan megfogalmazni egy térség gasztro-arculatát – mondja Kardos Gábor, a Gasztrohegy koncepció megálmodója.

– A Gasztrohegy nem csupán egy programsorozat, hanem hitvallás is: aktivitásra csábít, tematikát ad, élményt nyújt – borokkal, gasztronómiával, ötletekkel. Egy komoly gasztro-koncepcióval mutatjuk meg a következő években, hogy Badacsony valóban tányér alakú.

Hegyre fel, hegynek le, kóstolás után egy kis séta, gyönyörű panoráma, jó borok, és 9 hely, ami szeretettel várja vendégeket.

Fotó: Kisfaludy-pince

– Nagy könnyebbség, hogy nyolc hely ugyanazon a hegyre vezető útvonalon található, egymáshoz elég közel, így nem kell különösebben keresgélni, hogy hol lenne a következő állomása az ínyenc túrának. A közlekedésben elektromos kisbusz is segíteni fog, mely fél óránként indul a központból, de reméljük, sokan gyalog is útrakelnek, hiszen a téli badacsonyi barangolás már önmagában élmény – invitálja vendégeket Laposa Bence.

Nézzük, kik lesznek a hétvége vendéglátói:

A Tölgyes Kúria – Riza is kinyitotta a kamrát, mangalica májast, sonkákat hoztak elő, májas hurkával, omlós malac hasaljával készülnek a káptalantótiba vezető főút mellett Rizapusztán. Ők az egyetlen helyszín, akik nem sétatávolságra találhatók, de megéri a hosszabb túrát vagy autózást, hogy megismerjük őket is.

Fotó: Mihály Szilvia

Malac füle-nyelve-mája; A Laposa Birtokon ezzel a csodával készülnek, mellé a Kőkövön Furmintot ajánlják:

Fotó: Laposa Borbirtok

A Kisfaludy-házból van a nyári panoráma és van a téli. Szerintünk mindkettő csodálatos, mégis: van valami egészen különleges abban, amikor minden lépésnél a hó roppanását érezve sétálunk fel a hegyre, hógolyókat dobálva, együtt nevetgélve, és pont ott, ahol már megkívánunk valami meleget, feltűnik a Kisfaludy Pince. Belépünk, a kezünket már melengeti a forralt boros bögre, amíg elkészül a jól megérdemelt császármorzsánk. Havat nem ígérhetünk a hétvégére, de császármorzsával készülnek a vendéglátók. Biztosan lesz préselt malacfej savanyított zöldségekkel és rozmaringos malaccsülök baconös polentával.

Fotó: Kisfaludy-pince

St Orbán étteremben Hurkarétes kolbász chipsszel és forralt boros rizottóval várják a gasztrotúrázókat.

A Hotel Neptunban a Gasztrohegy 3.0 hétvégére Pethő Balázs, a Csalogány26 Étterem séf-tulajdonosa készít 2 finom kis disznóságot.

Az Istvándy Borműhely ajánlata ajváros mangalica sült kolbász és hurka, kelkáposztás krumplipürével. Aki lemozogná a karácsonyt és a disznóságokat, azt Szilveszteri Kéknyelű Pezsgőtúrára várják szombaton.

Fotó: Istvándy Borműhely

A Római úton a Borbarátokban biztos lesz rántott mangalica fejsajt, vajas karalábé, rukkola majonéz, borsos körtekompót és ropogós malaccsülök, sós-mákos piskótával, édes hagymakrémmel, sült-balzsamos céklával.

A Bonvinoban is készülnek a disznóságok, reméljük, gesztenyés kolbászt most is töltenek majd. Amit biztosan a hétvégi étlapra tettek, az a mangalicás házi kocsonya, savanyított lilahagymával és tormával, frissen sütött bagettel.

Fotó: BonVino

A Pláne Badacsony Borteraszon zárhatjuk a 3 napos túrát. Vasárnap este Papa Áron előszilveszteri bulijába várnak a szervezők. Közben kóstoljuk meg a burgonyás kolbászt Fölföldi Bélától savanyú káposztával és gerslivel.

Milyen volt egy nap az előző Gasztrohegyen?

 

Olvassa el a halas hétvégén készült élménybeszámolónkat, ahol mi is megtapasztaltuk, hogy a Badacsony tányér alakú!

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva