Mihály Szilvia | 2022.02.22. 12:00
Élettel teli a szunnyadó vulkán
A téli, tavaszi Badacsony régió szépsége olyan, mint egy elvarázsolt birodalom, gyere, ismerd meg vezetett kirándulások, bortúrák és borbarangolások során a hegyet.

Aki meghittségre vágyik, aki igazán szeretné kipihenni magát, vagy szeretne a természetben lenni, viszonylag kevés mozgással is sok helyre el tud jutni Badacsonyban, nincsenek nagy távolságok. Persze, a nagyobb túrák kedvelőit is várják a hegyen, ahol akár egy kilátóban, akár egy boros pince mélyén bőven akad felfedezni való.

Páholy-kilátó, Badacsony
Fotó: Mihály Szilvia

– Badacsony egész évben nyitva van, itt egész évben szezon van. Minden évszaknak megvan a maga sajátossága – mondta Tasner Mónika, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület TDM Munkaszervezet vezetője. – Nyitva vannak a pincészetek, az éttermek, és számos program is várja az idelátogatókat. A vendégek egyre érdeklődőbbek, nyitottabbak nem csak a nyári időszak iránt, sokszor jönnek be a Tourinform Irodába, hogy túra és programajánlatot kérjenek. Ilyenkor meghittebb arcát mutatja a régió, van idő a nagy beszélgetésekre, a hosszabb túrákra is.

Elképesztő a téli panoráma
Fotó: Tourinform Badacsony

Ha kényelmesen barangolnál

Ha nem akarsz a hűvösebb időben kirándulni, akkor neked a Borbarangolás programsorozatot ajánljuk. Május végéig szombat esténként várja a bor és a gasztronómia szerelmeseit egy-egy badacsonyi vendéglátóhely.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Az estek során megismerkedhetsz a borok készítőjével és családjával, a gazda vezetésével bejárhatod a pincét, helyi termékeket kóstolhatsz, a vacsora élményét pedig kellemes dallamok és meglepetés ajándék színesíti.
Itt vannak a Borbarangolás időpontjai.

Túrázz és borozz

Tudtad, hogy Badacsony tányér alakú? A népszerű Gasztrohegy események során télen és tavasszal minden hónapban egy-egy tematikára fűzve mutatja be tíz badacsonyi vendéglátóhely, hogy milyen a hegy téli íze.

Gasztrohegy-Badacsony szárnyal – Fotó: Keszey Ágnes

Ilyenkor akár borospohárral a kezedben járhatod be Badacsonyt, de ha elfáradnál, buszjáratok segítenek leküzdeni a meredek hegyoldalt.
Kattints, és tudd meg, mikor milyen ételekkel vár a Gasztrohegy.

Ha jobban belemerülnél a pincék titkaiba, akkor vezetett bortúra során ismerheted meg a hegy tüzes nedűit. Szombatonként, nyáron pedig szerdánként is várnak a pincészeteket bemutató túrák, ahol a borkóstolás és a túrázás egyvelegeként „borközelből” ismerheted meg Badacsonyt. Három pincénél 3-3 fajta bort kóstolhatsz, közben a gazda bemutatja történetüket, a kóstolt fajtákat, a borok mellé borkorcsolyákat is falatozhatsz.

Kóstolj bele a badacsonyi borokba
Fotó: Mészáros Annarózsa

Útközben szakvezető mesél a borvidék történelméről, Badacsonyról, az itt élő emberekről.

Mutatjuk a bortúrák időpontjait.

Irány a csúcs

Vedd elő a meleg kabátot, sapkát, öltözz rétegesen, és indulj fel a hegyre. Nem csak Badacsonyt, hanem a környező hegyeket is bejárhatod, és megismerheted a környék titkait, eldugottabb részeit is.
A szakvezetőtől rengeteg információt megtudsz a Badacsony élő- és élettelen természeti értékeiről, a szőlő- és borkultúra történetéről, nyugodtan kérdezhetsz is, a néhány órás túrák során valódi beszélgetések, barátságok alakulnak ki a résztvevők között.

Agárkosbor túra Badacsonyban
Fotó: Mihály Szilvia

A Tóti-hegy, Szigliget, a Csobánc és a Szent György-hegy erdőiben időnként jelentős szintkülönbségeket kell leküzdeni, de a látvány, ami eléd tárul, feledteti a szaporább szívverésedet.
Friss színek, illatok, fantasztikus élmények fogadnak az alkonyi, esti hegyen is.

Nem egyszerű, de megéri felmenni a hegy tetejére
Fotó: Mihály Szilvia

Nincsen felemelőbb érzés, mint egy csillagfényes estét a Badacsony tetején tölteni. A téli és tavaszi erdőben sétálni egész más, mint nyáron, ha ehhez még naplemente és a túra végére éjszakai sötétség társul, egészen egyedi élményben lesz részed. Egy esti túrán kötelező túrakellék az elemlámpa, és egy túravezető, aki a sötétben is irányt mutat.

Ismerd meg jobban Badacsonyt, olvasd el kétnapos ajánlónkat.

Itt találod az összes téli, tavaszi badacsonyi programot.

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva