likeBalaton.hu | 2022.07.27. 07:15
Mentőmellény mentette meg a vitorlázó életét a viharban
Másodfokú viharjelzésben került bajba a hajó vezetője Badacsonytomajnál.

A II. fokú viharjelzésben is kiválóra vizsgázott a mentőmellény

A rendőrség ügyeletére 2022. július 26-án, délelőtt 10 óra 30 perc körül érkezett segélykérés, hogy a Badacsonytomaj előtti vízterületen, a viharos északi szélben felborult egy katamarán. Vezetője a vízbe esett, a bejelentő pedig már nem is látja a személyt.

A fonyódi vízirendőrök perceken belül a helyszínre értek, ahol a felbukott vitorlástól indulva a bajbajutott keresésére indultak. A hajótól több száz méterre elsodródva találták meg a férfit, akit a segítség megérkezésééig mentőmellénye tartott biztonságban a vízfelszínen. Az egyenruhások a 44 éves badacsonytomaji lakost a hajóba emelték, majd visszatértek a katamaránhoz, amit a szolgálati jármű segítségével sikerült újra úszóképes helyzetbe állítani, és a partra kísérni.

Figyelj a viharjelzésre!

Vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat. Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

 

 

A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!

Nyitókép: police.hu
Forrás: police.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva