likeBalaton.hu | 2022.06.18. 14:00
A vakáció alatt is figyeld a viharjelzést!
A Balatonon a legnagyobb veszélyt a hirtelen lecsapó nagy erejű szél jelenti, ezért a strandolók biztonsága érdekében korszerű - sárga villogó fénnyel - jelző rendszer működik.

A Balatonon 36 part menti, 3 tóközepi és további 15 mobil viharjelző található. Így egy adott pontról legalább hármat is lehet látni, amelyek mind a vízben és a vízen tartózkodók biztonságát szolgálják. Figyeld a villanásokat, nehogy bajba kerülj!

Elsőfokú viharjelzés: 45 villanás/perc

A jelzés arra figyelmeztet, hogy a várható szélerősség 40 kilométer/óránál erősebb, de 60-nál gyengébb. Ekkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Csónakkal, vitorlással, szörffel már nem célszerű a part közelségét elhagyni. Különösen fontos a gyermekek fokozott felügyelete és figyelmeztetése.

Másodfokú viharjelzés: 90 villanás/perc

A viharos, 60 kilométer/órás széllökés előtt legalább 30 perccel látható. Ilyenkor kétszer olyan gyorsan villognak a lámpák. Ettől kezdve a kijelölt helyeken sem szabad fürdeni, vagy csónakkal, vitorlással a vízre menni! A Balatoni vihar igen hirtelen bekövetkező természeti jelenség, általában orkán erejű széllel, hatalmas hullámokkal jelentkezik.

 

 

 

Forrás: katasztrofavedelem.hu

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

A balatoni viharjelzés története – képekkel

 

Néhány tanács, hogy ne legyünk hajótöröttek a Balatonon

Hogy ne történjen tragédia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva