Marosi Gábor / sonline.hu | 2022.07.19. 12:00
Most a balatoni vízimentők kérnek segítséget
Airboatokat (légcsavaros hajókat) szeretne vásárolni a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, és ehhez kéri a támogatók segítségét.

Az amerikai gyártmányú, teljes felszereltségű, szállításra alkalmas hajókat, utánfutóval együtt Csehországban hirdették meg. A járművek a sekély vízben, mocsárban, jégen, havon is alkalmasak mentésre. A VMSZ saját erőből nem tudja megvásárolni – a teljes felszereléssel és tartalék alkatrészekkel együtt – összesen százezer eurós hajókat, ezért adománygyűjtést hirdetett.

Fotó: Lang R.

Segíts, hogy segíthessenek

A vízimentők a Somogyi Hírlapnak elmondták: azért lenne szüksége a szervezetnek a járművekre, hogy a Balaton régióban könnyebben tudjanak segíteni a bajba jutott embereknek. Bizonyos területekre ugyanis csak gyalog, vagy ha befagy a Balaton és a Kis-Balaton, akkor esetleg korcsolyával tudnak bejutni és megkezdeni a mentést. A légcsavaros hajó előnye a meghajtásában rejlik, szinte akadálymentesen tud haladni minden talajon és vízen. A járműveket nem csak a Balatonnál, hanem bel- és árvizek esetén az országban bárhol be tudják vetni.

Vízimentők a Balatonon
Fotó: Krausz Andrea

A VMSZ-től megtudtuk, használt hajókat vennének és a kiszemelt járművek meg­érik a pénzt, mert újonnan kétszer annyiba kerülnek, mint amennyiért most Csehországban megszerezhetők. A vízimentők már ki is próbálták a járműveket, és ha összegyűlik a szükséges összeg, akkor meg is vásárolják majd. Egy támogatója már van a szervezetnek. A balatoni székhelyű FGSZ Földgázszállító Zrt. A cég immár több mint 10 éve támogatja a VMSZ munkáját – ezúttal négymillió forinttal segített. Ez a költségek körülbelül tíz százalékát fedezi.

Nincs pihenőidő

Az idei nyáron nem sok idejük van a pihenésre a balatoni vízimentőknek: volt olyan nap – június 29-én –, amikor a siófoki, balatonfüredi és fonyódi vízirendőr-egységeknek tizennégy bajba jutott fiatalt és felnőttet kellett kimenteniük a tóból. Többnyire elsodródott gumimatracosok és vízibiciklisek, felborult katamaránosok, műszaki hibás vitorlás utasai, valamint SUP-osok és szörfösök kérték eddig a szervezet segítségét.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva