likeBalaton.hu | 2021.12.22. 16:00
Harcsa is kerül a balatoni töltött káposztába
Badacsonyban kóstoltunk már hallal töltött derelyét és palacsintát, az ünnepi készülődésre egy izgalmas fogást tettek könnyedebbé a Hableány konyhájában.

Családi és baráti társaságokban az ünnepek idején szinte elkerülhetetlen a nagy halászlé- és töltött káposzta vita, vagyis az, kinek a receptje, fogása a legfinomabb, a legeredetibb. Lepd meg idén szeretteidet egy csavaros, vagyis harcsás töltött káposztával, vigyél balatoni ízeket az ünnepi asztalra, és zsebeld be az elismerést a badacsonyi Hableány receptjével.

Töltött káposzta harcsával, kolbásszal és búzával

Hozzávalók 4 főre:
1 kg harcsafilé
50 dkg savanyúkáposzta
1 szál füstölt kolbász
2 dl tejföl
1 db fodros kel
20 dkg búza vagy gersli
2 gerezd fokhagyma
borsikafű/csombor
majoranna
só, bors

Forrás: Hableány hivatalos sajtófotó

Elkészítés:
Elősütjük a fűszerezett harcsafilét serpenyőben, forró olajon, utána ezt kierezett káposztalevélbe töltjük. Húsz perc alatt lassú, gyöngyöző vízben készre főzzük. A maradék káposztát tegyük félre, mivel később arra még szükség lesz. A búzát a főzővíz sózása után ugyanebben a lében főzzük puhára. A kolbászt vágjuk karikákra és egy órára 100 fokos sütőbe tesszük, ezzel koncentráljuk az ízét. A kolbász kisülő zsírját tegyük át egy serpenyőbe, és azon pirítsuk meg a fodroskelt fokhagymával és sóval, egy részét a tálaláshoz eltesszük.
A fodroskel másik részéhez a maradék savanyú káposztát felcsíkozva hozzáadjuk. Ezt fűszerezhetjük ízlés szerint, és a tejföl hozzáadása után, ha kellően puha, botmixer segítségével pürésítjük. Ezután a fenti képen látható módon tálaljuk.

Ács Ferenc, a Hableány séfe korábban hortobágyi palacsintát készített halból, karsztvizes balatoni pontyot használt az ételhez, balzsamecetben érlelt lilahagymával és sült paprikával kínálta. Paprikamártás és fokhagymás tejföl adta meg a krémességet.

Halat a palacsintába
Fotó: Mészáros Annarózsa

Kattints ide, és tudd meg, milyen badacsonyi halételekkel turbózhatod fel az ünnepi menüt.

Kíváncsi vagy, Bezericsék halászléjének titkára? Kattints!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva