hunsail.hu | 2020.12.29. 12:00
Laposa Bence: a Balaton varázsereje a személyességben van
Bár 2020 nyara sok, főként belföldi vendéget vonzott a Balatonra, a tavaszi, valami őszi zárás igencsak megviselte a Balaton körüli vendéglátókat.

Sokan új megoldások – köztük a házhozszállítás – felé nyitottak, ugyanakkor a személyes találkozások elmaradása a vendégekkel komoly hiányt szült. A Balatoni KÖR már-már hagyományosnak mondható gasztronómiai rendezvénysorozatából is csupán egy állomást tudtak megtartani, de egy alkalom kivételével elmaradtak a badacsonyi tematikus Gasztrohegy programjai is. A Balatoni KÖR elnöke ugyanakkor bizakodó: arra számít, hogy jövő év tavaszán ismét lehet koccintani a hozzájuk érkezőkkel. Évértékelő sorozatában a hunsail.hu Laposa Bencével beszélgetett.

Fotó: Laposa Birtok

 

– Miként értékeled ezt az esztendőt? Nagyon sok minden történt Veletek is, körülöttetek is, sokat kellett összeülni, gondolkodni, ha úgy tetszik kárt menteni.
– Valóban, leginkább egy hullámvasúthoz lehetne hasonlítani az idei évet. Minden szempontból pozitív reményekkel indultunk neki, jó időszakon vagyunk túl – beleértve az elmúlt pár évet – amikor sokat fejlődött a térség kínálata, vendégforgalma, minősége.

Az idei évben a tavaszi bezárás gyakorlatilag sokk-ként érte az egész ágazatot, de azt lehet mondani, hogy az átlagembert is. Mi is csak kapkodtuk a levegőt, és nem tudtuk, hogy mi a jó válasz, vagy mi a jó megoldás. A nyitástól kezdve viszont a Balaton volt az egyik nyertese ennek a helyzetnek, hiszen valóban néhány hónapon keresztül óriási vendégforgalom zúdult a tóhoz.

Azt mondom, hogy talán túl sok is volt bizonyos pillanatokban. Küzdelmes volt a nyarunk – ezt nem panaszként mondjuk, hanem ténymegállapításként. Most pedig újra a bezárás időszakát éljük. Valóban nagyon sokan, nagyon sokféle megoldást próbálnak kitalálni. Egyértelmű, hogy a webes értékesítés lehetőségei kitágultak és sokan értek el sikereket ezen a fronton, tudták növelni értékesítéseiket. De az a fajta vendégközpontúság, ami eddig is jellemző volt ránk, semmilyen virtuális térben nem pótolható. Azt gondolom, hogy a Balaton varázsereje a személyességben van és pont abban, hogy idelátogatnak a vendégek. Mindenki a világ átalakulásáról beszél, én viszont már a tavaszi időszak végén és most is azt mondom: nem szeretném, hogy jelentősen átalakulna a világunk. Azt szeretném, hogy minél hamarabb ugyanolyan önfeledten tudjunk borozni a barátainkkal, vendégeinkkel, mint ahogyan azt korábban tehettük.

Mi arra készülünk, hogyha ez – reményeink szerint – tavasszal megadatik, akkor teljes menetfelszerelésben, jó kedvvel, kipihenten, szép környezetben tudjuk várni a hozzánk érkezőket.

Fotó: Laposa Birtok

– A 2020-as nyár valamit megváltoztatott. Megjelent az a kereslet, vagy az a turista dömping, amely a sokkal igényesebb szolgáltatásra kiváncsi. Akik minőségi, külföldi szolgáltatást vettek eddig igénybe megjelentek a Balatonnál – igény lett még inkább a minőségre. Ezt ti is tapasztaltátok?
– Szerintem azért a nyár közepe-vége inkább a túlélésről szólt és arról, hogy próbáljunk minden egyes nap újra felállni, kinyitni és a legjobb tudásunk szerint fogadni a vendégeket. Az biztos, hogy létszámban egy régen látott vendégforgalom volt a Balatonnál. A kérdésben feltett állítás is igaz, hogy a nagy vendégszámból szerencsére sok olyan vendég volt aki a minőségi termékeket, szolgáltatásokat kereste. A mi vendégkörünk drámai mértékben nem alakult át, hiszen mi évtizedek óta a minőségi vendégkör felé igyekszünk szolgáltatni és kommunikálni.

Abban viszont nagyon bízom, hogy azoknak, akik nem látogattak vagy ritkán látogattak a tó környékére, tudtuk olyan arcát mutatni a Balatonnak, ami – majd ha megnyílnak a határok, akkor is – versenyképessé tud minket tenni. Remélem, hogy sokan szerették meg azt a kínálatot, azt a választékot, ami most már rendelkezésre áll a Balaton körül.

– Miként élte meg a Balatoni KÖR ezt az esztendőt. Elmaradtak azok a hagyományos rendezvényeitek, amelyek most, 2020-ra értek volna be leginkább. Gondolok itt a Gasztropiknik-sorozatra, a téli eseményekre, a badacsonyi Gasztrohegy-sorozatra. Miként tudtátok átvészelni, miként lehet erőt szerezni a folytatáshoz?
– Valóban, ezek egész évben napirenden voltak és mérhetetlen időt, energiát pazaroltunk el arra, hogy ezeket a rendezvényeket megpróbáltuk napirenden tartani, átstrukturálni. Most ősszel azért egy Gasztropiknik és egy Gasztrohegy meg lett tartva. Mutatja a csapat erejét és lelkesedését, hogy ezeken a hétvégéken megvalósultak a rendezvények. Azt mondom, hogy ott állunk a rajtvonalon és attól a pillanattól kezdve, amikor biztonságosan és megnyugtatóan meg lehet tartani ezeket a rendezvényeket, onnantól folyamatosan újra indulnak. Sokan vagyunk, a Balatoni KÖR esetében egy nagy szervezetről beszélünk, néha talán kicsit lassabban tudunk reagálni, de ennek ellenére megtartottuk a rugalmasságunkat. Tavasztól teljes mértékben kész a rendezvénynaptárunk – rajtunk nem fog múlni semmi.

Fotó: Laposa Borbirtok

– Újdonságokat hozott a Laposa-családnak a 2020. Megjelent az első pezsgőtök, karácsonyra könyvajándékkal és különleges borválogatással készültök. És ahogyan te is említetted: át kellett állnotok egy teljesen más üzemmódra a házhozszállítással és elvitellel. Milyen újdonságok voltak, illetve mivel vágtok neki a jövő évnek?
– Mostanra kiderült, hogy sem az elvitel, sem a házhozszállítás nem lesz a mi műfajunk. A becsület miatt valamint, hogy a csapatot egyben tartsuk, azért csináljuk. Ez egy klasszikus, főleg egy ilyen földrajzi helyen lévő étterem számára nem perspektíva. Igyekszünk a kollégáknak a cég egyéb területein munkát adni és nagyon várjuk a nyitást. A Karácsony nagy újdonsága Édesapám most megjelent könyve, amire nagyon büszkék vagyunk. Apunak ez több évtizedes munkájának a beteljesedése. Több hasonló és más borvidékről írt könyve után most Badacsonyról jelent meg egy történelmi igényességű kötet, ami az egész borvidék múltját és részben a jelenét is megmutatja. Ehhez találtunk ki egy kis karácsonyi csomagot is – stílusosan az Apukám világából készítettünk néhány palackot magnum kivitelben és azzal együtt kínáljuk a könyvet. Bármilyen is lesz a Szilveszter, azért otthon egy pár pezsgőt fel lehet majd bontani – még egy kis készletünk van Laposa pezsgőből is, ha valaki azzal szeretne koccintani.

Fotó: Laposa Borbirtok

– Mit terveztek 2021-re? Vagy még korai a kérdés?
– Nincsenek most új és világmegváltó terveink. Úgy gondolom, hogy az elmúlt időszakban azokat a rendezvény vagy beruházás oldalról fontos dolgokat sikerült megvalósítani. Egy magas szintű működést tervezek – szeretnénk egy olyan időszakot, amikor a részletekbe tudunk elmerülni és azokra koncentrálni.Most egy kicsit magamnak ellentmondok, hiszen a fent a birtokon nekiálltunk egy kis felújításnak, ami mint kiderült mégsem lesz olyan kicsi. Ha minden jól megy, tavaszra megújult környezet várja majd a vendégeket.

– Nagy örömmel láttam, hogy 2020-ban a Kékszalag kapcsán Ti is egy különleges Kékszalagos kóstolóval készültetek, ott voltak a szalagocskák a Birtokon és a Hableányban is. Azt is örömmel látom, hogy az a kapcsolat, ami néhány évvel ezelőtt Kaiser Kristófékkal kialakult ugyanúgy bimbózik. Mi a helyzet a vízenléttel?
– Valóban a Kristófékkal való kapcsolat folytatódott, folytatódik. Büszkén mondhatjuk, hogy ebben a rendkívül erős mezőnyben egy embert próbáló harmadik helyet sikerült elérni a srácoknak a Kékszalagon, amire innen is óriási “gratula”. Reményeink szerint ez a kapcsolat továbbra is meglesz.

Fotó: Laposa Birtok

 

 

Nyitókép: Pesthy Márton/ Veszprémi Napló

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva