Mihály Szilvia | 2019.07.11. 19:00
Minden egy misztikus szerelemmel kezdődött Badacsonyban
Ismerjétek meg a badacsonyi Hableány történetét, és keressétek fel a csodaszép mozaikképet!

Mikor a Badacsony még tűzhányó volt, a hegy ura meglátott egy csodálatosan szép lányt a Balaton vízében, s szerelmes lett bele. Szíve lángra gyúlt, a bérc oldaláról leste, csalogatta szerelmét. Hívására meg is jelent a leány, aki vidáman fröcskölte a vizet és szelte a habokat. Amikor a sellő megrázta aranyhaját, rámosolygott és lemerült a víz alá, a hegy ura gondolkodás nélkül a tóba vetette magát, hogy elérje kedvesét. A csobbanással viszont kioltotta a vulkánt. A Badacsony-hegy lábánál a Hableány épülete őrzi szerelmük legendáját – olvashatjuk a mesés történetet.

Fotó: Mihály Szilvia

– A modern borászati központtá és közösségi térré alakított Hableány nagy utat járt be, felújításával egy ikonikus épület születik újjá, frissül fel, bővül, kel új életre – mondta Laposa Bence.
Itt olvashatsz a megnyitó ünnepségről!

– Sok szempontból is izgalmas projekt volt az épület felújítása. Mind építészetileg, mind kulturális és szociális aspektusból, hiszen a hagyomány és a modern technológiák találkozása a felújítás minden lépésében tettenérhető. Tökéletes szimbóluma ennek a gondolkozásnak az épület oldalán található mozaik, Kumpost Éva 1965-ös hableány képének megmentése, majd restaurálása: ez is egy darab a múltból, amit szeretnénk megőrizni, továbbvinni – mondta Laposa Zsófia, a birtok borásza.

Fotó: Mihály Szilvia

Zsófi álmának és elkötelezettségének köszönhető, hogy a borászatban egy pezsgő készítő üzem is helyet kapott. Olvasd el riportunkat a pezsgőkészítésről!

A megmentett badacsonyi kerámia falkép a Munkácsy Mihály-díjas Kumpost Éva alkotása. A 18 négyzetméteres mű 252 darab nagy méretű téglány alakú, magastűzű, színes mázas lapból áll.

Fotó: Mihály Szilvia

A mázas, fekete hátterű kerámia faliképen a mosolygós mitológiai hableány integetve várja a vendégeket. A kompozíción egy nap és egy szőlőtőke melletti kecskefigura is látható, ez utóbbi talán Tihany kecskeköröm legendájára utal.

Fotó: Mihály Szilvia

Ez az alkotás Kumpost Éva művészetével kapcsolatban mindannyiszor felmerülő humor és játékosság fogalmának szemléltetésére az egyik leggrandiózusabb példa.

A képnek fontos szerepe van a Nyomozz velünk játékban is!

Kiemelt kép: Keszey Ágnes

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva