Mihály Szilvia | 2021.07.03. 10:00
A Balaton várában eláll a lélegzeted
Milyen nehéz egy buzogány? Kinek volt saját kanala a várban? Hogyan omlott össze a lőportorony? Mindenre választ kapsz a szigligeti vársétán.

A Szigligeti várat már a 71-es útról észreveszed, de a környékbeli hegyekről is fenséges látvány, ne hagyd ki a megmászását, ha erre jársz.

Menj fel a Szigligeti várba
Fotó: Mészáros Annarózsa

A vár alatti parkoló gyakran zsúfolt, ezért érdemes az autót a település határában hagyni, innét egy macskaköves, meredek úton sétálhatsz fel a várig. A templom mellett két gasztroudvar is vár: az évek óta működő fagylaltozó és a budapesti gasztroelitet felvonultató placc.

Innét a várba vezető meredek szakaszon a környékbeli végvárak makettjei mellett pihenhetsz, nem véletlenül vannak padok, nyugodtan ülj le, mielőtt meghódítod a várat.

A megújult Tóti Lengyel-kapun jutsz be a Balaton várába. A név ismerős lehet, hiszen a Somogy megyéből származó család több birtokot szerzett a környéken, a Szent György-hegyi Lengyel- kápolna és a Tarányi présház is az övék volt.

A várkapu
Fotó: Mészáros Annarózsa

Villámcsapás pusztította el a várat

Érdekesség, hogy az itt látható címer egy másolat, az eredeti a most Várudvarként működő terület bejáratát díszíti.
Amikor a vár egy villámcsapás következtében az 1690-es években elpusztult, a birtokos Tóti Lengyel család fogta magát és mondhatni egy szinttel lejjebb költözött, vitte magával, ami menthető, levitték a vár köveit, és abból építkeztek.

A villám a lőportároló toronyba csapott, megsemmisült szinte az egész vár, az oklevelek, ingóságok nagy részével együtt. A török és az osztrák csapatok nem tudtak lerombolni a várat, de ez a természeti katasztrófa végzetes volt. A villámcsapás elképzelt filmkockáit egyébként fent, a várban meg is nézheted egy távcsőszerű időgép segítségével.

„Időgép” mutatja be a villámcsapást
Fotó: Mészáros Annarózsa

Koncertek a várudvaron

De ne szaladjunk még előre, időzzünk el a kapu utáni hatalmas udvaron. Itt színpad, nézőtér, ágyuk, kemence és büfé is van, ebben a magasságban vannak a mosdók is. Kipróbálhatjátok az íjászkodást és csecsebecséket is vásárolhattok. Ez a helyszíne a várjátékoknak, fegyveres harci bemutatóknak és a nyári koncerteknek is.

A várfal bástyáira is menj fel, már innét csodálatos a panoráma, én imádom nézni a Balatont minden napszakban és évszakban.

Az alsó várudvar
Fotó: Mészáros Annarózsa

– Ez a várrész készült el utoljára, a vár legrégibb épületeihez, a felújított kétemeletes bencés toronyhoz még meg kell mászni jó pár lépcsőt. A vár legmagasabb része egyben a legöregebb is. A függőkertszerű ereszkedés mentén egyre újabbak az épületek, a vár négyszáz évig épült, bővült – tudtuk meg a Badacsonyi Turisztikai céh által szervezett szakvezetéses túrán Árvai Gábortól.

– A vár magját a pannonhalmi bencések építették 1260-62 között, de a vár annyira megtetszett IV. Béla királynak, hogy egy birtokcserével visszavette az apáttól a területet. A két első tornyot egy palotarész kötötte össze, a palotában laktak a vár urai, a két toronyban pedig az őrség.
A bencésekre a máig meglevő kápolnában emlékezhetünk, de ehhez is feljebb kell majd mászni, hogy megnézd.

Meredeken egyre csak feljebb

A meredek hegyoldalon kiépített lépcsőkön, korlátba kapaszkodva tudsz egyre feljebb jutni, a szívverésed is egyre gyorsabb lesz, amikor átérsz a következő őrkapun.

Nem vicceltünk, tényleg meredek
Fotó: Mészáros Annarózsa

A napokban adták át a „Balaton vára” új élményalapú kiállítást, ahol a török háborúk végvári időszakának bemutatása, a végvári katonák fegyverzete, valamint a várnagyok szerepe lett a központi téma, de a vár mindennapi életébe is betekintést kapsz.

Nagy-Labbancz Adrienn és Virág Zsolt, a kiállítás tervezői elmondták, a cél az volt, hogy ebben a történelmi környezetben, a hegytetőn is egy valódi, XXI. századi kiállítóteret hozzanak létre, mely bármelyik metropolisz múzeumában megállná a helyét.

Modernitás és régmúlt
Fotó: Mészáros Annarózsa

Sajkákkal a török ellen

A balatoni sajka, hadihajó makettje az őrtotonyban kapott helyet az Újlaki kapuval szemben. A sajkák könnyen megmunkálható fenyőből készültek, olasz és német hajóépítők készítették Bécs felett őket. A 17-23 méter hosszú, 2,5 – 3,5 méter széles harci hajókat a Dunán úsztatták le Győrig, majd szekereken juttatták el Szigligetre, Keszthelyre és Tihanyba.

A balatoni hajóflotta egyik sajkája
Fotó: Mészáros Annarózsa

Szigliget az öt balatoni végvár egyike, földrajzi helyzete miatt stratégiailag nagyon fontos volt. A törökök két hadikikötőt építettek a Balaton déli partján, a tó volt az országhatár.

Somogy a török kezén volt, a Balatonon télen-nyáron indítottak támadásokat, és portyáztak, kifosztották a faluban élő lakosságot sőt, rabságba is verték őket. Van olyan népesség összeírás, amikor Szigligeten nem volt adófizető személy, de a vár tartotta magát.

Milyen nehéz egy buzogány?

Különleges kiállítási elem a a harci eszközök bemutatása, ahol bárki megemelheti a buzogányt, a szablyát, hajítódárdát, csákányfokost, pallost.

Milyen nehéz a buzogány?
Fotó: Mészáros Annarózsa

Persze, a tartóból teljesen kivenni nem tudjuk őket, de a súlyuk alapján el lehet képzelni, milyen nehéz lehetett ezekkel harcolni.
A gyerekek számára külön élmény, hogy kukucskáló lyukakon tudnak ki-be nézni egy-egy terembe.

Közös kanál, kicsi ágy

A sajkában ülő alakok teljesen élethűek, ahogy az udvar jobb oldalán kialakított teremben a lakomázó emberek makettjei is. Akkoriban nemcsak jelentős élelmiszerkészleteket halmoztak fel a várban, de a várudvaron haszonállatokat is tartottak, hogy a harcok idején is biztosítva legyen az élelemellátásuk.

Azt tudtad, hogy a várudvaron egész nap főtt a leves? A bográcsba mindent beledobtak, húst, halat, zöldségeket, ettek belőle reggel, délben és este is, amikor kezdett kifogyni a belevaló, akkor pótolták azt. A kanál közös volt, tányért is csak a jobb módúak használtak.

Lakoma
Fotó: Mészáros Annarózsa

És ha ez nem lenne elég a higiénia megrökönyödésünkre, különösen most, akkor elárulom, hogy a vizet egyenesen károsnak tartották, azt gondolták, minden betegséget terjeszt, emiatt nem is nagyon mosakodtak abban az időben.

Ne hagyd ki a már évek óta látható barokk konyha meglátogatását sem, itt hatalmas bográcsban fő a leves, sülnek a kenyerek, és még egy hálószobába is beleshetünk. Egészen elképesztő, milyen kicsi ágyban aludtak, vagyis mennyivel kisebbek voltak elődeink, mint mi.

Korabeli hálószoba
Fotó: Mészáros Annarózsa

Pazar panoráma

A palotaszárny tornyában 3 dimenziós filmvetítés mutatja be a vár történetét, de a kilátás miatt is érdemes felmenni.
Akár a várfalon is eljuthatsz innét a legmagasabb pontra, itt kötelező a szelfi, hihetetlen a látvány.

Megunhatatlan
Fotó: Mészáros Annarózsa

Alattunk a Balaton, balra a Badacsony hegye, jobbra a nádasok, szőlők, mögöttünk pedig a Szent György-hegy. A szénaboglyák, a harsány zöld rétek, mezők, szőlők, erdők, a víz ezernyi kék árnyalata és a nádtetős házak nemcsak a művészeket ihletik meg.
Ha tudod, nézd meg szikrázó napsütésben és naplemente idején vagy éjszakai vezetett túrán is a várat.

Nézd meg képeinket:

Olvastad már, mi mindet tudsz csinálni, ha két napig Szigligeten leszel?

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva