Szijártó János/veol.hu | 2023.03.24. 16:00
Nemzetközi Folly-siker a borászatban
Második alkalommal nyert aranyérmet a Folly a rangos Berliner Wein Trophy nemzetközi borászati versenyen.

A 2019-es után a 2020-as évjáratú Folly Arborétum Rajnai rizling is megkapta a legjobbaknak járó aranyérmet Németország legrangosabb borászati versenyén, a Berliner Wein Trophy-n. A versenyen a 400 fős zsűri a 40 országból érkező, több mint 14 ezer tétel közül választotta az egyik legjobbnak a badacsonyörsi Folly Arborétum itthon is közkedvelt fehérborát.

Nagy Leopold, a Folly borásza
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A Folly Arborétumhoz közel eső birtokelemeken 10 hektáron folyik a szőlőtermelés. A borászat – akár az arborétum szeretete és gondozása – generációról generációra szálló örökség a Folly családban. A vezető szőlőfajtáknak, a szürkebarátnak, az ottonel muskotálynak, a kéknyelűnek, a rajnai rizlingnek, a budai zöldnek és az olaszrizlingnek, a Kisörsi-hegy ideális termőterületet biztosít. A borok nagy része reduktív eljárással készül, de egyes tételek hordós érlelést is kapnak.

 

 

— A Folly díjnyertes borához a rajnai rizling szőlőjét 2020-ban teljes érésben, kézi szedéssel szüreteltük. Feldolgozásánál gondos odafigyelés mellett egész fürtös préselést alkalmaztunk. Illatában a rajnai rizlingre jellemző citrusos, mézes, enyhén fűszeres jegyek köszönnek vissza. Ízében élénk, roppanós savak jellemzik és már az első korty után érezni az olajos, petrolos jegyeket és egy kevés badacsonyi ásványosságot – fejtette ki Nagy Leopold, a Folly borásza.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

  

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva