Mihály Szilvia | 2022.06.03. 08:00
Október végéig tart a vezetett bortúra-szezon Badacsonyban
Tudsz annál jobb programot, mint három óra alatt körbesétálni és körbekóstolni a hegyet?

Egy gyalogtúra alatt megismerheted Badacsony kialakulását, gazdag történelmét és a borvidék jellegzetességeit, miközben jobbnál-jobb borok kerülnek a poharadba. Érkezhetsz egyedül, párban vagy baráti társasággal, biztosan nem fogsz csalódni. A három órás túrán három pincét látogattok meg, mindenhol három fajta bort kóstoltok.

Bor és túra
Fotó: Mihály Szilvia

Hogyan készülj a bortúrára?

Ha nem Badacsonyban van a szállásotok, a legfontosabb, hogy legyen sofőrötök vagy gyertek vonattal, busszal, hajóval. A túra során fejenként közel egy liter bort isztok meg, balesetveszélyes lenne hazavezetni. Keszthelyről és Balatonfüred irányából is viszonylag gyakoriak a busz és vonatjáratok, Fonyódról pedig menetrendszerinti hajóval vagy akár vízi taxival is érkezhetsz.

Mivel a túra valóban túra, ne magas sarkúban vagy strandpapucsban vágj neki a hegynek. Öltözz rétegesen, nyáron is legyen nálatok pulcsi, mert a pincék mélyén hűvösebb van, mint a hegyoldalban. Ha szemerkél az eső, akkor se maradj otthon, egy esernyő vagy esőkabát legyen a hátizsákodban. Bár a pincékben vizet is kérhetsz, legyen nálad egy kulacsban is, fontos a hidratálás. Nagy melegben célszerű naptejjel és szalmakalappal is készülnöd. A sok jó tanács után gyere velünk egy kissé borús, de annál vidámabb bortúrára.

Szemerkélő esőben is túrázhatsz
Fotó: Mihály Szilvia

Az igazság széruma

Kiinduló állomásunk a Tourinform iroda volt, ahonnét könnyű sétával jutottunk el az első állomásra, a Római úton található Németh Pincészetbe. A kis családi pincészetben három generáció dolgozik, három hektáros területen gazdálkodnak, palackjaik nagy részét maguk, kézzel festik.
Az első pohár bor egy könnyű buborékos frizzante volt, egy fagyasztott szőlőszemet is kaptunk a poharunkba, nagyon izgalmas volt a roppanós, hideg, édes szőlőre ráharapni a friss kortyok közben.

Juhfark volt a második tétel, ami ma a Somló hegyre jellemző fajta, de régen Badacsonyban is nagyobb területeken termelték. A szőlő nevét a fürt alakjáról kapta, Somlón ez a nászéjszakák bora.

A harmadik tétel egy fahordóban érlelt, 2021-es száraz szürkebarát volt, ahogy a gazda, Németh Attila mondta, ez egy igazságszérum. Miért? Magas, 16 %-os alkoholtartalma ellenére egy könnyűnek tűnő bor, amiből az első pohár után szívesen kortyolod el a másodikat, a harmadik pohár után pedig állítólag már nem is kell kérdezni, minden titkodat magadtól elmeséled.

Az asztalokon házi, saját készítésű kovászolt kenyér és helyi termelőktől származó sonka és sajt volt.

A jó hangulat garantált
Fotó: Mihály Szilvia

A jó bort nem megmagyarázzák, hanem megisszák

A Kéknyelű Borozó a Kisfaludy út alján található, azt mondják, ez a hegy veséje, sajátos mediterrán mikroklímával. Már rálátunk a Balatonra, pedig még csak néhány méteres szintemelkedést kellett megtennünk az idevezető jó tíz perces sétán. Bár szemerkélt az eső, ez sem bennünket, sem a hegyen túrázókat, biciklizőket nem zavarta a kirándulásban.

A borozóban Badacsony legjobb, déli dűlőin szőlőt művelő Békássy Családi Pincészet borait találod. Boraik ma is ugyanabban a szellemiségben készülnek, mint az elmúlt 180 évben, kizárólag spontán erjesztéssel, a fajták és a termőhely sajátosságait érvényesítve, a lehető legkisebb beavatkozással.
Itt Békássy Jánostól megtudtuk, hogy a jó bort nem megmagyarázzák, hanem megisszák, ebben egyet is értett mindenki.

A jó bort meg kell inni
Fotó: Mihály Szilvia

 

Tudtad, hogy a kéknyelűt úri szőlőnek tartották? A csak női virágú fajtának porzó fajtára, például budai zöldre és jó időre van szüksége, nagy fokú termésbizonytalanságot okozva, csak nagybirtokok engedhették meg maguknak, hogy vagy lesz belőle termés és bor, vagy nem.
Az olaszrizling, a budai zöld, és a kéknyelű borok mellé kísérőként helyben sütött házi, hagymás, szalonnás langallót kaptunk.

Badacsonyi életérzés

A Málik Pince a Badacsony-hegy déli oldalán helyezkedik el. 200 méter magasságban, közvetlenül a sziklák alatt, a szőlőlugas alatt borozgatva bakművelésű szőlőben és a lenyűgöző balatoni panorámában lesz részed.

Nemcsak a borok, a kilátás is zseniális
Fotó: Mihály Szilvia

Hogy ezt lásd, le kellett küzdeni a hegy emelkedőit. A Kisfaludy úton felfelé több pihenőhely is van, nyugodtan szusszanj te is felfelé, másfél kilométeres sétára készülj. Útközben a túravezető, Árvai Gábor mesélt a badacsonyi borok történetéről, a keltákról, rómaiakról, a hegy vulkanikus kőzeteiről, titokzatos badacsonyi szerelmekről és lerántotta a leplet néhány tévhitről is. Ezekről bővebben itt olvashatsz.

A szőlőtermesztést és borkészítést a Málik Pincében a természetesség jellemzi, boraik hagyományosan, spontán erjednek és fahordóban érleltek. Fontosnak tartják a kihalófélben levő magyar fajták visszaállítását. Málik Zoltán azt vallja, a boraik tükrözzék azt a területet, ahol a szőlőik vannak.
A kéknyelű, a zöldszilváni és a bakator mellé borkísérő falatként házi sajtos rudat és kolbászos pogácsát kínáltak.

Fotó: Mihály Szilvia

 

A szervezett borkóstoló itt véget ért, de ne szaladj el a hegyről. Innét akár a Ranolder-keresztig is túrázhatsz, vagy ha már lefelé mennél, akkor útközben még állj meg néhány pincénél vagy étteremnél is.

Itt vannak a vezetett bortúrák időpontjai.

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

Irány a csúcs, kilátó- és bányatúra Badacsonytomajon – kétnapos ajánló

Csillagfényes túra a Badacsonyon

Se bazalt, se tanúhegyek nincsenek a Balatonnál

Triatlon, ahol a bor a főszereplő

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva