Mihály Szilvia | 2019.07.07. 06:00
Rántott hús helyett vegán tál?
A csodálatos panoráma mellett a badacsonyi Szőlőhegy Bisztróban még az is lenyűgöző, hogy a hagyományos rántott hús, rántott hal helyett kínált egészséges ételekkel is jól lakunk, sőt, a glutén- és laktózmentes, netán vegán fogások is ízletesek, szépen tálaltak.

A badacsonyi túrák során biztosan elhaladtatok már ti is a Szőlőhegy Bisztró mellett, melyet korábban Orbán Pince néven találhattatok meg a hegyoldal közepén.
Ha épp a badacsonyi nyomozós játékot játszod, akkor is térj be ide! Lehet, hogy feladatot is oldhatsz meg náluk.
A Laposa család által üzemeltetett bisztrókonyha helyi alapanyagokra épít, a hagyományos családi vendéglátást ötvözi a modern konyhatechnológiával. Ha szerencsések lesztek, kemencében sült rakott krumplit is kóstolhattok, Mogyorósi Gergely séf által újragondolva.

Fogas tökfőzelékkel; Fotó: Keszey Ágnes

A két-három hetente megújuló étlapra mindig szezonális zöldségek, gyümölcsök kerülnek, egy dolog állandó, a túrógombóc, ami a séf és a vendégek kedvence is.
A koncepció szerint nem kerülnek a tányérra rántott ételek, az olajban, zsírban sütés helyett sokkal kíméletesebben készülnek a halak, húsok, zöldségek. Ha valaki vegetáriánus vagy vegán, neki sem a rántott vagy párolt zöldségeket ajánlják, hanem gyönyörűen tálalt, ízletes ételkompozíciókat.

Fotó: Keszey Ágnes

– Ma már, amikor sokan allergiások valamilyen alapanyagra, vagy életmódjuk miatt törekednek az egészségesebb táplálkozásra, glutén- és laktózmentes ételeknek is szerepelni kell az étlapon– mondja Gergő. – Az egészséges alapanyagok azonban nem kell, hogy azt jelentsék, nincs fantázia a tányéron, hogy nincsenek ízek, színek és textúrák. Nekem nagyon fontos, hogy egy olyan vendég is elégedetten álljon fel az asztaltól, aki nem tudatosan kéri a gluténmentes fogást, csak megtetszik neki az étel, amikor rendel.

Videónkon megnézheted a kínálatot:

Az, hogy átgondoltan egészséges ételek kerülnek az étlapra, fel sem tűnik elsőre. Van húsleves velőscsonttal, van sonkatál, igaz, hogy kacsasonkából. Kérhetünk sertésszüzet, mangalicát, tokhalat, fogast, csirkét és szarvast is, a köretek között tökfőzelék, lecsó és dödölle is található. A hangsúly a kíméletes elkészítésen és a hozzávalók párosításán van. Kevesebb fűszert használnak a konyhán, hogy az ételek valódi, természetes íze érvényesüljön.

Az a bizonyos velőscsont; Fotó: Mihály Szilvia

A szőlőlugasos teraszon jó elidőzni addig, míg készül az ebédünk, Laposa borokat kortyolgatva a Balatont látjuk, a túlparton a Fonyódi dombokkal. Minden évszakban, minden napszakban más arcát mutatja a tó, nem lehet megunni.

Fotó: Keszey Ágnes

A tokhal sóskával egy friss, nyári ízbomba. Apropó, olvastál már a szibériai tokhalról?
A sertésszűz lecsó kombináció valóban jól szemlélteti és ízlelteti a hagyományos és modern konyha találkozását. A tányérokat látva elsőre azt gondoltam, hogy túrógombóc már nem fér belém, de túrógombóc nélkül mit sem ér az ebéd.

Fotó: Mihály Szilvia

Még az a szerencse, hogy nem felfelé, hanem hegynek lefelé tartunk már.
Nézd meg a bisztróban készített képeinket:

Kiemelt kép: pixabay

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva