Keszey Ágnes | 2019.11.27. 17:00
Szárnyaltunk a Gasztrohegy felett
Gyöngytyúk-esszencia fürjtojással a Vánkosban - ez volt a kezdet, ami megalapozta a szárnyas hétvégét Badacsonyban.

A Vánkos az a vendéglátóhely, ami nemrégiben nyílt Badacsonyörsön, s újként csatlakozott a Gasztrohegy tematikus gasztronómiai rendezvényeihez. Így már tíz étterem várja az élményekre és ízekre éhezőket ősztől-tavaszig. Hogy a program milyen népszerűvé vált, mi sem bizonyítja, mint a mögöttünk álló hétvégi gasztrotúra. Ezen részt vett egy csapat, melynek tagjai között ott volt valaki, aki meglepetésként, születésnapi ajándékként kapta párjától a részvételt. Budavári Dórától – aki Kardos Gáborral együtt vezette a túrát – azt is megtudtuk, hogy egyre többen vannak, akik gasztroélményt ajándékoznak: így például jó páran lesznek, akik szeretteiktől egy-egy elkövetkezendő gasztrotúrán való részvételi lehetőséget kapnak. De ne kalandozzunk ennyire előre, stílszerűen szólva ne szárnyaljuk most másfele: felidézzük a Badacsony szárnyal szombati túráját, mely már a kilencedik volt a Gasztrohegyes sorozatban.

Gasztrohegy-Badacsony szárnyal – Fotó: Varga Norbert

A találkozó most is az erre a napra „fesztiválközpontként” is működő Hotel Bonvinonál volt, innen indult az a kisbusz, mely egész nap vitte a gasztrokaland résztvevőit étteremről-étteremre. Az első megálló a már említett Vánkos volt, melyet Jászai Heni mutatott be. „Az ágy közös, a párna nem” – áll a mottó a bejárat mellett a táblán, majd belépve először a milliő nyűgözi le a vendéget, majd az ízek. Három éve először a panzió, idén pedig a vendéglátó rész nyílt meg.

Gasztrohegy-Gasztrohegy-Badacsony szárnyal – Fotó: Varga Norbert

– A fő attrakciónk a kávé, mely világos prökölésű. A reggeli is nagyon kedvelt: egészen délig kínáljuk – mesélte a hely háziasszonya. A kávét természetesen megkóstoltuk, de csak a Gasztrohegy bevezető fogásai után.

Gasztrohegy-Badacsony szárnyal – Fotó: Varga Norbert

Elsőként a leves, azaz a gyöngytyúk-esszencia került elénk, melyet fürjtojással tálaltak.

Gasztrohegy- Badacsony szárnyal /Fotó: Keszey Ágnes

Kardos Gábor a koncentrált, ízgazdag leves kóstolgatása közben kiemelte: a Gasztrohegy vendéglátóhelyei mind törekednek arra, hogy nagyrészt helyi termékek legyenek a kínálatban.

Azt már Kató Tibor, a Vánkos munkatársa mondta el: természetesen a borok a környékről származnak, a gyöngytyúk például Káptalantótiból érkezett, Kinga kamrájából, ahol nem csak gyöngytyúk, hanem például kecske és emu is nevelkedik – persze, többségük előbb-utóbb fazékban vagy tepsiben végzi. Vagy más sütőalkalmatosságban, mint például az a csirke, mely következő fogásként került az asztalra. Tajine-ban, a marokkói konyha edényében készült citromos olivás csirke került a tányérokba, mellé pisztáciás kuszkuszt kínáltak.

Gasztrohegy- Badacsony szárnyal /Fotó: Keszey Ágnes

Az előző gasztrotúra balatoni szusija után most is bebizonyosodott, hogy kreatívan lehet ötvözni a nemzetközi konyhát és a helyi alapanyagokat.

Gasztrohegy- Badacsony szárnyal… Fotó Varga Norbert

A gasztrotúra következő állomása a rizapusztai Tölgyes kúria volt, itt lenyűgöző panoráma várta a vendégeket, akik aztán kicsit a múltban is kalandozhattak.

– 1896-ban épült a kúria, Szalay Bálint építtette. A fák öregebbek: 200-220 évesek, a legöregebb pedig 250. A ház 2017 decemberében került a családhoz. azután esett át teljes felújításon. 2018. novemberében nyitottuk a helyet – idézte fel Vincze Péter tulajdonos.

Gasztrohegy-Badacsony szárnyal – Fotó: Varga Norbert

A Badacsony szárnyal vendégeinek fácánlevest kínáltak erdei gombákkal, és bogyós gyümölcsökkel, főételként pedig lecsós gerslirizottó, vaslapon sült pecsenye kacsamájjal került az asztalra. Mi utóbbit kóstoltuk, s ahogy a Gasztrohegyen megszokhattuk, ez az étel sem volt szokványos.

Gasztrohegy- Badacsony szárnyal /Fotó: Keszey Ágnes

– Mindenki úgy képzeli el, hogy a lecsóban ott a paprika, ott a paradicsom. Ebben is benne van, de lekrémesítettük: lecsókrémet készítettünk és ez került a gerslirizottóra – árulta el a házigazda. A lágy lecsókrémbe burkolózott roppanós árpagyöngy csakugyan meglepő, s ízletes párosítás volt.

Gasztrohegy- Badacsony szárnyal… Fotó Varga Norbert

A vezetett gasztrotúra résztvevői persze kifele menet sem hagyták ki a fotózkodást az őszi színekben pompázó ősöreg fák alatt, de aztán indult tovább a csapat. A szárnyasok hétvégéjén ez volt a Borbarátok ajánlata: libamájhab, szarvasgomba, áfonya, diós kenyér, melyet fő fogásként követett a Supreme jércemell, gruyere, kesudió, aszalt paradicsomos gnocchi, majd a desszert narancsos lávatorta, fehércsokoládéval.

Gasztrohegy- Badacsony szárnyal /Fotó: Keszey Ágnes

Mi a jércemellet ízlelgettük, melynek pikáns aromát adott a burgonyás nudlihoz tálalt szósz.

– 30 éve működő családi vállalkozásként dolgozunk. A gasztronómiával párhuzamosan a borokat is szeretnénk megmutatni, csakúgy, mint ma – mondta a házigazda.

Gasztrohegy-Badacsony szárnyal – Fotó: Varga Norbert

A Kisfaludy-ház Étterem volt a következő állomás, ahol szintén visszarepülhettünk egy kicsit a múltba. A 18. században épült épület eredetileg a költő, Kisfaludy Sándor présháza volt.

Gasztrohegy-Badacsony szárnyal – Fotó: Varga Norbert

Itt, a település egyik legrégebbi vendéglátóhelyén – borok kóstolgatása után- is következett a szárnyas fogás: vaslapon sült libamáj brióssal és őszi gyümölcsökkel.

Gasztrohegy- Badacsony szárnyal /Fotó: Keszey Ágnes

Időközben lassan bealkonyult: a lemenő nap fényében már a Laposa birtokon gyönyörködhettünk. Természetesen előkerültek a telefonok, fényképezőgépek, készültek a tájképek a csodás panorámáról és a naplemente varázslatos színeiről, a mosolygós szelfik, s vidám, koccintós csoportképek.

Gasztrohegy-Badacsony szárnyal – Fotó: Varga Norbert

Itt Budavári Dóra mesélt a Laposa pincészetről, s a borokról.

Gasztrohegy-Badacsony szárnyal – Fotó: Varga Norbert

A nap zárásként most nem desszert került a vendégek elé, de édességben nem volt hiány. A csirkemájbrulée igazán izgalmas kreáció volt: a krémes máj lágyan ötvöződött az édeskés, karamellás aromával.

 

Gasztrohegy-Badacsony szárnyal – Fotó: Varga Norbert

Mindezt megkoronázták a nemes nedűk, melyeket kóstolhattak a vendégek.

Gasztrohegy-Badacsony szárnyal – Fotó: Varga Norbert

A Gasztrohegy gasztrokalandjai hamarosan folytatódnak. December 28-29-én nagymamáink főztjének ízeit kóstolhatjuk, régi, hagyományos receptek alapján készülnek majd az ételek az éttermekben. A január 18-19-i, Vadászidény című gasztrohétvége iránt is nagy már az érdeklődés, hiszen a vadételek is sokak kedvencei. Akkor őz, szarvas, vaddisznó kerül a tányérokra, bogyókkal, borokkal – Badacsonyban. Februárban disznóságok várnak a vendégekre, majd márciusban következik a Húshagyó kedv, a következő hónapban pedig egy kis tavaszi füstölgés.

 

Keszey Ágnes

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva