likeBalaton.hu | 2023.04.18. 20:10
Török Ádám Badacsonyban futott be – így emlékezett a Balatonra
Török Ádám Badacsonyban vált ismert zenésszé. Szerette a Balatont: az ő visszamelékezésével búcsúzunk tőle.

Elhunyt Török Ádám

Török Ádám a magyar progresszív-blues-rock egyik legfontosabb formációja, a Mini alapítója és frontemberének halálát fia, Török Dániel jelentette be kedden Facebook-oldalán.

A legendás zenész 2020-ban, a karantén idején nyilakozott a Borsnak, s akkor azt mesélte, hogy hatalmas hippibulira készül Badacsonyban, ahol több mint fél évszázada befutott.

Budapest, 2018. február 22. A 70 éves Török Ádám fuvolista, énekes dalszövegíró, a Mini együttes alapítója és frontembere egy budapesti kávézóban, ahol interjút adott az MTI újságírójának 2018. február 20-án. MTI Fotó: Soós Lajos

Török Ádám interjú közben
Fotó: MTI/Soós Lajos

 

– A hétvégén a fuvolalovag és serege újra hatalmas dzsemborira várja a hegyen az ifjú és örökifjú virággyerekeket. Mert igaz, hogy fél évszázada volt, de Ádám képes ugyanúgy varázsolni, mint a hippikor hajnalán. Akkor ugyan fürtökben jártak nyomában a lányok, és néhány hajszállal többje, kilóból meg kevesebbje volt, de ha megszólal a fuvola, Ádám jellegzetes öblös-bársonyos hangja, ma is magával ragadja hallgatóságát – írta akkor a Bors ajánlója.

– Hiába telt el ennyi év, ugyanúgy imádok zenélni, mint amikor itt hippiskedtünk a Balcsin Závodi Janóval a csodálatos szőlőhegy lábainál. Itt írtuk együtt az Asztalhoz leültem és az Én akarlak című híres balladákat, és 51 év után is ugyanúgy érezzük Woodstock szellemét, mint akkor.

Szombaton a barátaimmal megidézzük ezeket a csodás időket egy koncert erejéig – nyilatkozta a zenész 2020-ban.

Török Ádám egyik legismertebb dalával emlékezünk a legendára

 

Török Ádám portréja

A Máté Péter-díjas, Fonogram-életműdíjas énekes, fuvolista, dalszerző januárban ünnepelte 75. születésnapját, május 8-án az Erkel Színházban adott volna születésnapi koncertet. Török Ádám 1948. január 12-én született Budapesten. Először magánúton tanult fuvolázni, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessztanszak előkészítőjét végezte el. 1965-ben kezdett el zenélni egy gimnáziumi zenekarban. 1968-ban a Dogs együttes énekese lett, majd még ugyanebben az évben megalapította a Mini együttest. 1972-ben az első tabáni bulin az LGT-vel és a Syriussal léptek fel. Tagcserék után a Mini stílusa a dzsesszrock irányába mozdult el. A Mini 1976 és 1978 között a Budai Ifjúsági Parkban a híres „rockkeddeken” a P. Mobillal öt-hatezres közönség előtt zenélt, emellett a Tabán és a Bem rockpart főszereplőiként hosszú éveken át játszottak kiemelkedő szerepet a magyar rockszíntéren. Az akkori pártállami hanglemezgyári vezetés jó ideig megakadályozta a Mini első nagylemezének megjelenését, az első anyag Vissza a városba címmel végül 1978-ban került a boltokba. 1983 novemberétől szünetelt a Mini. Török Ádám előbb megalapította a Mini RC-t (Robot Company), majd a Tátrai Török Tandemet. Az 1987-1990 közötti időszak Török Ádám szólókorszaka volt, turnézott az Egyesült Államokban, Svájcban, Olaszországban és Ausztriában. 1991-ben Závodi Jánossal közösen megalapította a RABB-ot (Rhythm and Blues Branch). 1998 februárjában Török Ádám újraélesztette a Minit. 2017-ben Mini Acoustic World nevű formációjával készített koncertlemeze jelent meg Bartók On Rock címmel. 2018-ban először adták ki CD-n a Mini együttes első albumát, és az azt sorban követő három anyagot a zenekar „ezüst korszakából”. Török Ádám 2017-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést, 2019-ben a Máté Péter-díjat, 2021-ben Fonogram-életműdíjjal tüntették ki.

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás:
MTI
Bors
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva