
A hétvégén különleges gasztrotúrán vehetünk részt Badacsonyban. A Gasztrohegyen személyesen találkozhatunk a házigazdákkal és az idegenvezetők segítségével mindent megtudhatunk Badacsony titkairól is.
Személyes, izgalmas, kalandos túrára várnak bennünket a szervezők.
– A hétvégi Gasztrohegyen vezetett túrákkal segítünk az idelátogatónak, hogy egy komplex képet kapjanak rólunk. Az elektromos kisbuszunkkal, a Tekergővel visszük körbe a vendégeket, akiket minden pincénél, étteremnél a házigazda vár, és vendégel meg. Nagyon fontos a vendéggel való személyes kapcsolat -meséli Nagy István a Borbarátokban.
– Budavári Dóri és jómagam leszünk az idegenvezetők, útközben részletesen elmeséljük, miről is szól a Gasztrohegy. Ez nem csak az adott hétvége ételkínálata, hanem egy hosszútávú új felfogás Badacsony gasztro- és borkultúrájáról, jövőképéről – mondja Kardos Gábor.

Fotó: Mihály Szilvia
– Hány étteremben lehet egy nap alatt enni, kóstolni?
– Én személy szerint azt szerettem volna, hogy egy nap alatt mutassuk be a helyeket, de a többiek rávilágítottak arra, hogy 9 helyen enni, inni egy nap alatt képtelenség – nevet István. – Így két napra szedtük a vezetett programot. Ha a vendég mindenhol kap egy gasztronómiailag felépített élményt, és találkozik a gazdával, akkor ez egy olyan badacsonyi gasztrokaland lesz, amit soha nem felejt el.
Egyéni, személyes élményekben, beszélgetésekben lesz része az idelátogatóknak. Én magam is a személyességben hiszek, vendégként az ország más részein nekem is sokat jelent, ha az étteremben megismerkedünk a gazdával, a koncepciójával, terveivel.

Fotó: Mihály Szilvia
– A gasztronómia élményeken túl barátságok, új ismeretségek is kötődnek ilyenkor?
– Természetesen. Egy-egy ember barátsága, vendégszeretete által egy adott régióba is meg tud érkezni a vendég, nem csak a vendéglátót, de a borvidéket is minősítve. Aki hozzám kötődik, az az én ajánlásomra ki fog próbálni a régióban más bort, más éttermet is, pont ez a cél, ez a Gasztrohegy egyik küldetése. Az ember természetes törekvése, hogy egyre több helyet megismerjen, minél több ízt kipróbáljon. Mi ebben segítünk nekik. -mondja István.
– Ezekre a vezetett túrákra egyénileg is el lehet jönni, hiszen a közös érdeklődés, a bor és a gasztronómia nagyon hamar összehozza az egymást még nem ismerő embereket is -folytatja Kardos Gábor.
– Nem mindig találunk magunknak társaságot a baráti körünkben egy ilyen gasztrokalandra, de itt biztosan jó társasági élményben lesz részünk. Nem csak az ételeket ismerjük meg, de a vendéglátót és egymást is. Ez másfajta társasági forma és élmény lesz, mint amikor csak a saját barátainkkal vagy párunkkal veszünk részt egy ebéden vagy vacsorán.

Fotó: Mihály Szilvia
– Kit vártok a vezetett gasztrotúrákra?
– Két típusú vendég van. Aki mindig spontán és saját maga szeretné eldönteni, éppen hova megy és mit rendel, annak nem a vezetett túrákat, hanem Badacsony egyéni körbejárását javasoljuk. A vendégek többsége viszont kényelmesebb, és szeret előre tervezni, nekik az idegenvezetős túrát ajánljuk.
Van egy kész program, előre kiszámítható, hogy mikor, hol leszünk, és előre tudható az ár is. Ár/ érték arányban kedvezőbb részt venni a vezetett túrán, mint egyénileg körbelátogatni a helyeket, nem érhet meglepetés, nem kell menet közben számolgatni, belefér-e valami a tervezett költségvetésünkbe. Ez a program már valódi turisztika termék lett, a kínálati csomag egyértelmű, fix árral hozzárendelve.

Fotó: Borbarátok
A csomagár (16 ezer Ft/fő) tartalmazza a közlekedést a helyek között, idegenvezetést, a vendéglátók megismerését, bor és étel kóstolót 5 helyen.
Részletes információ a vezetett Gasztrotúrákról itt található.
A Gasztrohegyen résztvevő éttermek listája ezen a linken érhető el.
Készítette: Mihály Szilvia