likeBalaton.hu | 2023.04.20. 12:00
Teakóstolás az óriásfenyők árnyékában a Folly Arborétumban
A Folly saját teája, maglabdacskészítés és informatív séta is lesz a workshopok alkalmával Badacsonyörsön.

Teakóstolás és maglabdacskészítés is lesz a tavaszi workshopon

A Folly Arborétum áprilistól új, interaktív kerti programokat szervez a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat. A látogatók rendhagyó módon ismerhetik meg a lenyűgöző balatoni panorámával rendelkező, százhúsz éves kert gyógyfüveit, megkóstolhatják gyógyteáit, bekémlelhetnek a madárodúkba, és megtudhatják, hogyan készülnek a Folly díjnyertes borai. Sőt azt is megtanulhatják, hogyan kell maglabdacsot formázni, és mire jó a FollyRoll.

Fotó: Folly Arborétum hivatalos

 

Az ínycsiklandó Folly-tea alkotóelemei

Citromfű, galagonya, hibiszkusz, levendula, vörös szőlő, komló és kamilla – ezekből az alkotóelemekből áll a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat Follyum névre keresztelt teakeveréke. Többek között ezt a gyógyteát is megkóstolhatják azok a látogatók, akik részt vesznek a Balaton édenkertjeként is ismert, öthektáros arborétum Folly Herba Programján. A teakóstolással egybekötött sétán megismerhetik a kert gyógyító füveit, és azt is megtudhatják, melyik gyógynövényt mire és hogyan érdemes használni.

Fotó: Folly Arborétum hivatalos

 

A Folly áprilistól további, ehhez hasonló interaktív foglalkozásokon mutatja be a 118 éve alapított kert kincseit. A gyógynövényeken túl a borászat iránt érdeklődők új szemszögből, a tőkék között sétálva ismerhetik meg a honos szőlőfajtákat – így például a szürkebarátot, az ottonel muskotályt, a kéknyelűt, a rajnai rizlinget, a budai zöldet vagy az olaszrizlinget. A séta végén, a pincelátogatáson bepillantást nyerhetnek abba is, hogyan készülnek a Folly díjnyertes borai – amelyek közül a 2020-as Rajnai rizling alig néhány hete érdemelte ki a legnevesebb német borverseny, a Berliner Wine Trophy aranyérmét.

A Kertem és egyéb állatfajták elnevezésű interaktív programon az arborétum hasznos állatai kerülnek a középpontba. Olyan kérdésekre is választ kaphatnak a látogatók, mint hogy miért nyílik a madárodúk nyílása mindig dél vagy kelet felé, vagy hogy hogyan védik a kertet a denevérek és az énekesmadarak, például a verebek, a cinegék, a feketerigók. A kerti séta ifjabb és idősebb résztvevői bekémlelhetnek a madár- és denevérodúkba, az érdeklődők pedig egyszerű alapanyagokból a virágbeporzó rovarok csalogatására alkalmas rovarhotelt készíthetnek.

Fotó: Folly Arborétum hivatalos

 

A Folly Arborétum területén a rovarok, az énekesmadarak és a denevérek jól érzik magukat, akárcsak a növényritkaságok: a Folly Arborétum területén többszázféle tűlevelű, lombos fa- és cserjeféle, valamint több ezer tő évelő virul. A Kertészkedjünk! workshop résztvevői megtudhatják, hogyan lesz egy magból az évek során több méter magas fa, mi a titka a sikeres ültetésnek, nevelésnek, és hogyan érdemes gondozni a növényeket.

Follyrollt, vagyis egy maglabdacsot is készíthetnek, amelyet agyagporból, vízből és tőzegből gyúrnak össze, a közepébe ciprus, atlaszcédrus és himalájai cédrus magvait rejtve.

A maglabdacsokat a látogatók hazavihetik, és otthon fát nevelhetnek belőlük.

Fotó: Folly Arborétum hivatalos

 

Ezért a Folly Arborétum a Balaton édenkertje

A badacsonyörsi Folly Arborétum első örökzöldjeit Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette 118 évvel ezelőtt. Az induláskor alig fél hektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol

többszázféle tűlevelű, kétszázféle lombos fa- és cserjeféle, valamint több ezer tő évelő virul.

Az arborétum gondozását Folly Gyula utódai vitték tovább, a család négy generációjának elkötelezett munkája és kitartása pedig a Balaton édenkertjévé varázsolta a helyet. Az itt található négy világtáj növényei, a különleges cédrusok, ciprusok és borókák egész évben várják a látogatókat.

Fotó: Folly Arborétum

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva