likeBalaton.hu | 2022.02.11. 08:00
13 lenyűgöző Valentin-napi helyszín a Balaton partján
A Balaton kétség kívül a világ egyik legromantikusabb helye. Jó a levegő, gyönyörű a panoráma, szinte minden szeglete varázslatos. Mutatjuk, hol tudtok randizni Valentin-napon.

Lubickoljatok a szerelemben és a Hévízi-tóban

Ki mondta, hogy a Hévízi-tóban csak reumások fürdenek? Nincs annál romantikusabb, mint a télen is közel 30 fokos, párafelhőbe burkolózó tóban a tavirózsák között lebegni a kedveseddel. Mennyivel izgalmasabb ajándék ez, mint egy csokor vörös rózsa.

Romantikus fürdőzés a tavirózsák ölelésében
Fotó: heviz.hu

Andalogjatok főúri környezetben a Festetics-kastélyban

Akár anno a hercegi pár, úgy sétálhattok végig a barokk kastély főúri kiállításán vagy épp a parkban. A száz éves fák ölelésében a háttérben a csodás épülettel a hűvösebb időben sem fogtok fázni, ha kézen fogva járjátok végig az ösvényeket. A Pálmaházban különleges növényeket is megcsodálhattok, a Hintómúzeumban pedig elképzelhetitek, hogyan bújtatok volna össze egy korabeli szán prémjei alatt. Ha kíváncsi vagy, hogyan éltek a főúri feleségek, kattints ide.

Kevés romantikusabb helyszínt ismerünk a Balatonnál
Fotó: Mészáros Annarózsa

Hódítsd meg a párod szívét a Szigligeti várban

Garantáltan szaporábban ver a kedvesed pulzusa is, ha közösen felmásztok a Balaton várába. A meredek lejtőn felsétálni tökéletes randevú, még ha kicsit fárasztó is. A várfalakról csodálatos a naplemente, körülölelnek benneteket a tanúhegyek, alattatok hullámzik a Balaton, és ha nem fáradtatok el a lépcsőzésben, még korcsolyázhattok is a Várudvaron.

Felhők felett úszó Szigligeti Vár
Fotó: Mészáros Annarózsa

A Rózsakőnél kötelező a lánykérés

Badacsony ikonikus helyszíne, a Rózsakő számos eljegyzés tanúköve lett. A legenda szerint, ha egy pár háttal a Balatonnak ráül a kőre, még abban az évben összeházasodnak. Van, aki szerint az is elég, ha csak a lány ül a kőre, miközben kedvesére gondol. Menjetek biztosra, sétáljatok el a kőhöz, ahonnét a balatoni panoráma is rabul ejti a szíveteket.

Teszteld le a Rózsakő erejét
Fotó: Mihály Szilvia

Szerelmes versvadászat a Folly Arborétum fái alatt

Keressetek verseket az örökzöld fák között Badacsonyörsön az öt hektáros arborétumban, majd egy gyertyafényes vacsora során vallj szerelmet párodnak a Balaton édenkertjében. A lefotózott verssorokat fel is olvashatod a párodnak, de séta közben akár közös rímeket is faraghattok. Pecsételjétek meg szerelmeteket egy közösen örökbefogadott fával.

Szerelmi pecsétként fogadjatok örökbe egy fát
Fotó: Mészáros Annarózsa

Romantika a rózsalugasban

Noha a rózsák igazán csak nyáron vannak szépségük teljében, azért a révfülöpi, móló melletti rózsalugasos parkban ilyenkor februárban is kellemes, andalgó sétára indulhattok, majd a móló folytathatjátok utatok. Ha pedig egyedül indulnál útnak, akkor is érdemes arrafelé sétálni. Ki tudja, lehet, hogy éppen rád vár a béka, amely az itt olvasható cikkben is szerepel.

Harmónikamuzsika, romantikus reformkor – különleges hangulatban a tóparton

Rózsalugas egyébként Balatonfüreden is vár. A Tagore-sétányon végig sétálva megcsodálhatjátok a Balatont, s ha szerencsétek van, akkor hallgathatjátok a gyakorta ott zenélő harmonikást, Dezső bácsit is. Talán még a kedvenc dallamokkal is megörvendeztet titeket. Ebben a városban a romantikus reformkor hangulatát is átérezhetitek, hiszen a fürdőváros villasora ma is régi fényében tündököl.

Több szobor is áll a Tagore-sétány mentén. A Halász és a révész szobráról az a hiedelem, hogy aki megsimogatja a csizmájukat, biztosan visszatér még a városba
Fotó: Mészáros Annarózsa

De ha gyorsabb tempóra váltanátok, arra is van mód: a Valentin-napot megelőző hétvégén rendezik meg a Szerelmes Füred futóversenyt.

Az örök szerelem reményének hídja

A romantikus ideák kapcsán sokaknak eszébe jut a Sóhajok hídja. Ilyen, az örök szerelem reményét ígérő építmény azonban a Balatonnál is több van. Az egyik például Balatonalmádiban.

Fotó: Szücs Ildikó

A nevezetesség a Szent Erzsébet ligetben található, mely szintén remek randihelyszín.

A patakparti Szerelem-sziget

Veszprémben nem csak a vár vár romantikus sétára, hanem a Szerelem-sziget is. Valójában nem sziget, de a Séd-patak csordogál mentén.

A veszprémi Szerelem-völgyben elbújhattok a világ zaja elől
Fotó: Keszey Ágnes

A sétaút romantikus andalgásra csábít, s több pihenőhely is vár titeket.

Zarándokoljatok el a szerelmesek hídjához

A balatonvilágosi magaspart a Balaton egyik legszebb része. A löszfal tetején lévő kilátóból többek között Mészöly Géza és Csók István festőművészek merítettek ihletet balatoni képeikhez. A parkot szegélyező árkon átívelő szerelmesek hídjának nevezett fehér fahídon álló felirat tanúsága szerint az itt fogant szerelem múlhatatlan. Sokan szerelemlakatot hagynak maguk után a kedves pillanatok emlékére.

Romantikus hídon kell átsétálni
Fotó: Krausz Andrea

Kedvenced lesz a siófoki Jókai park

Egész jó kis sétát tehetünk a siófoki hajóállomás közelében lévő 4,6 hektáros területen elterülő Jókai parkban. A Petőfi sétány nyugati végében fekvő romantikus helyszín egyik eldugott szegletében gyönyörű dísztó található, híddal, tavirózsákkal, nagy aranyhal-állománnyal. Padokon üldögélve merenghetünk a tó és a park szépségében.

A Jókai Park egyik szegletében lévő Siófoki japán kert is romantikus helyszín
Fotó: Krausz Andrea

Egy romantikus találkahely Balatonföldváron

A balatonföldvári magaspartról hihetetlenül szép panoráma tárul a szemünk elé. Élmény és feltöltődés végigandalogni a város ezen részén. A sétaút része a Keltatúrának, amit 6,5 km hosszan jelöltek ki a városban, és 10 állomással rendelkezik. Gyalogosan körülbelül 3 óra alatt járható be.

Lenyűgöző látvány tárul a szemünk elé Balatonföldváron
Fotó: Krausz Andrea

Hallgassatok verset Balatonszárszón

Ha szeretitek a költészetet, akkor irány Balatonszárszó! 2020-ban itt adták át a világ egyetlen Vers utcáját. A József Attila Emlékháztól az Óratéren és a piacon végigsétálva, a Zenepavilont és a Csukás Színházat érintve, a Tóparti parkig, 8 megállóhelyen 34 magyar költő 66 versével lehet megismerkedni. A műveket elolvashatjátok, de néhány helyen a fából kialakított „hangboxokba” is bekuckózhattok, ahol a kezelőpaneleken 10-10 hangfelvétel közül választva hallgathatjátok meg a különböző hangulatos remekműveket.

A hangboxokban leülhetünk és egy gomb megnyomásával élvezhetjük a verseket
Fotó: Krausz Andrea

 

Nyitókép: Krausz Andrea

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva