Szücs Ildikó | 2021.09.24. 10:00
175 éve indult a balatoni hajózás #8 - a leggyorsabb katamarán a Füred
A Balaton harmadik katamarán típusú hajója a Füred nevet kapta, és 1981-ben bocsátották vízre.

A Badacsony és a Siófok katamaránok után 1980-ban a MAHART újpesti üzemében épült meg a Füred, amelynek hossza 35,6 méter, szélessége 10,2 méter és alakja jobban tervezett mint a két elődjéé.

A korabeli adatok szerint 600 fő befogadására tervezték, hivatalosan azonban ma 400 utas fér el rajta.

Szezonnyitó hajó

Üzembe helyezésétől kezdve gyakran ezzel a hajóval nyitották a hajózási szezont, de előfordult, hogy másra is használták, ahogy azt a Zalai Hírlap írta 1984-ben:

„A balatoni hajózási szezont mint minden évben, így a mostani tavaszon is a Füred katamarán hajó nyitot­ta meg. Miután megtette első idei útját, leállt, hogy búto­rokat pakoljanak fedélzetére. A MAHART ugyanis a Kani­zsa Bútorgyárral és a Kani­zsa Domus Áruházzal együtt április 24-től május végéig bútorvásárt rendez több bala­toni kikötőben.”

A Füred katamarán indulásra készen 1984-ben
Forrás: Arcanum

 

A kéttestű hajó felső fedélzetén egy nagyméretű, tágas, nyitott, valamint egy kisebb, zárt utastér, az alsó fedélzeten pedig egy nagyméretű, kényelmes, panorámaablakos, klimatizált utasterem található.

A legtöbb balatoni hajóhoz hasonlóan esténként diszkóhajóként is üzemelt, és kiválóan alkalmas konferenciák és egyéb rendezvények befogadására is.

Olykor meg kell újulni

1998-ban a flotta más tagjaival együtt kisebb felújításon esett át, erről a Veszprémi Napló is beszámolt:

„Ezekben a hetekben is folya­matosan zajlik a hajók javítása, felkészítése az új szezonra. A legnagyobb munkák közé tarto­zik a Füred katamarán belső át­alakítása, a Kossuth komp teljes felújítása és a földvári vitorlás­kikötő építése. A nosztalgiaha­jók közül a Helkát korszerű elektroakusztikai berendezé­sekkel szerelik fel, és kétéves ki­hagyás után újra a vendégek szolgálatába állítják a kétárbo- cos Uránus vitorlást.”

2003. novemberében a hajó ki lett sólyázva és teljes fenéklemez cserét hajtottak rajta végre, majd 2004. júniusban került ismét vízre.

Idén a jubileumi ünnepre szintén megújult, többek között új külső festést kapott, a belső bútorzatot kicserélték, felújították a büfét, az ablakokra pedig hőálló üvegfólia került.

?Megújult a Füred katamarán❗? Korábbi posztjainkban a virtuális hajókirándulások során bemutattuk nektek a Füred…

Posted by Balatoni Hajózási Zrt. on Wednesday, May 19, 2021

Anno csodabogárnak számított

A hetvenes évek végén a korabeli tervek új szovjet hajókat képzeltek el a magyar tengerre és gyorsan megépülő flotta újdonságokat vizionáltak, ebből születtek meg a kockaházra emlékeztető katamaránok.

Végül csak három kéttörzsű hajó épült, a Badacsony és a Siófok után a Füredet már hat méterrel hosszabbra, és gyorsabbra tervezték. A hosszabb hajótest miatt kevésbé volt farnehéz, sebessége pedig a megszokott 13 km/h helyett 15-16 km/h lett.

Plusz érdekesség, hogy testvéreitől eltérően a személyzeti lakótér nem a hajótestben, hanem a kormányállás alatt került kialakításra.

Azóta is töretlenül szállítja a hajózni vágyó közönséget. A nyári szezonban a Füred katamarán BalatonlelleBalatonboglárBadacsony útvonalon közlekedik.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva