Krausz Andrea | 2018.12.29. 07:00
2 hét alatt 52 adventi vásárban jártak
Tóth Balázs, a négyévszakos Balaton egyik szakértője, a téli turizmus megteremtője minden évben sorra látogatja a legszebb európai karácsonyi vásárokat. Feleségével, Krisztinával ötleteket gyűjtenek és megpróbálják azokat áthozni a magyar tengerhez. Ugyanakkor nagyon vágynak rá, hogy a „világ” egyik legszebb karácsonyát egyszer a nagyon várt gyermekükkel ünnepeljék.

Colmar, Stuttgart, Zürich, München, Freiburg, Bécs. Csak néhány a legnagyobb karácsonyi vásárok közül, melyeket már eddig meglátogattak. Tóth Balázs, a balatonlellei BL YachtClub vezetője és felesége hét éve tartják a hagyományt, érdeklődésük pedig kicsit sem csökkent az eltelt időszakban. Mint mondják, nagyon szeretik a kisebb, de különlegesebb vásárokat is, ahonnan igyekszenek mindig valamilyen ötletet ellesni.

Az egyik év csúcsa az volt, amikor 2 hét alatt 6 országban 52 vásárt néztünk meg. Idén kicsit visszavettünk a tempóból. Jártunk a francia Colmarban, az osztrák Wolfgangsee partján Sankt Gilgenben és Sankt Wolfgangban, valamint később Bécsben. A Boden-tó német partjainál, Lindauban és Konstanzban voltunk, majd felkerestük Freiburgot és Münchent – sorolja Tóth Balázs.

Olaszországban boszorkány dobja a kéménybe az ajándékokat karácsonykor

Stuttgarti karácsonyi vásár (Fotó: Tóth Balázs)

A végcél Stuttgart volt, ahol kedves barátainkat, ifj. Richter Józsefet – az egész nyáron Balatonlellén állomásozó Nemzeti Cirkusz igazgatóját – és feleségét Merrylut látogattuk meg. Jociék a Richter- csoporttal a világ legnagyobb karácsonyi cirkuszában lépnek fel lovas akrobata számukkal, mint sztárvendégek. Nagy hagyománya van Németországban a karácsonyi cirkusznak, ahol nem feltétlenül a gyerekekre, mint inkább a felnőttekre összpontosítanak. Ötletként felmerült, hogy Balatonlellén is legyen hasonló karácsonyi cirkusz – meséli terveit az idegenforgalmi szakember, aki hozzáteszi, hogy az egyik évben Lindauban járva látták, hogy hideg ide vagy oda, december 6-án elképesztő mennyiségű vitorlás futott ki a vízre. Innen jött a balatoni téli vitorlásverseny-sorozat ötlete, amihez évről évre egyre többen csatlakoznak a magyar tavon.

Sok helyen van korcsolyapálya, vidámpark, ezen felül koncerteket, kiállításokat rendeznek. A karácsonyi szezon november közepétől egészen január 6-ig tart. Mindig találunk új dolgokat. Stuttgartban például idén az állatkertet is kivilágították. Egy kijelölt útvonalon sétálva gyönyörű fényekben pompázó épületek, különböző fényfigurák fogadták az embereket. Ilyent még nem láttunk. Salzburgban van egy vásár, ahol fogyatékos emberek árulják portékáikat, elképesztő kézműves dolgokat lehet venni. Nagyon népszerű a hely, ékszereket, karácsonyi dekorációkat, sapkákat, sálakat, játékokat, különleges dolgokat hoznak ezek az emberek, amit máshol nem látni – magyarázza Tóth Balázs, aki a Balatoni Kör alelnökeként az elsők között kezdte el népszerűsíteni a téli Balatont. Szerinte léteznek jó példák arra Európa nyaralóhelyein, például a kisebb tavaknál, hogy miként lehet bármely évszakban vonzóvá tenni egy-egy turisztikai régiót.

Lindau, karácsonyi kikötő (Fotó: Tóth Balázs)

– Az egyik kedvencünk a Chiemsee közepén fekvő sziget karácsonyi vására, ahová hajóval viszik ki a látogatókat. A Wolfgangsee 3 települése között is hajóval szállítják az embereket, és a Boden-tónál sem áll le a hajózás télen, óránként indulnak a járatok. Valami hasonlót tervezünk a Balatonon is megvalósítani. A balatonlellei karácsonyi vásárunkat is szeretnénk tökéletesíteni, most például fűthető pultokat néztünk, fotóztunk.

A BL YachtClub téli rendezvényeinek népszerűsége bizonyítja, hogy van értelme az erőfeszítésnek. A Balaton minden évszakban gyönyörű, csak megfelelő programokkal kell vonzóvá tenni.

Tóth Balázsék számára az egész december a ráhangolódás jegyében telik. Mint mondják, kicsi a család, így a saját karácsonyukat szűk körben ünneplik Kriszti anyukájával és testvérével, valamint Balázs édesanyjával. A menü fondü, hal, töltött káposzta és elmaradhatatlan Balázs anyukájának bejglije, amiért a hotel személyzete is odavan, a mama ilyenkor egy egész hadseregre való mennyiséget süt.

Gyermekünk nem lévén, saját karácsonyfát nem díszítünk. Nem, mintha nem lenne három fára való díszünk, de addig nem készítünk, amíg meg nem érkezik a baba, mert nagyon várjuk. Sokszor beszélünk arról, hogy ha lesz egy gyermekünk, mennyire örülni fog a gyönyörű karácsonyfának…

Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva